Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Matesová: Co pomůže stavu českých financí? Odložit změny v DPH a přiznat chybu u superhrubé mzdy

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
7. září 2023
05:00

„Česká ekonomika není v kondici, inflace je jako vysoká horečka, která jí brání v optimálním fungování,“ varovala v Epicentru Blesk Zpráv ekonomka a bývalá dlouholetá zástupkyně Česka ve Světové bance Jana Matesová. Za chybu považuje zrušení superhrubé mzdy a politikům z ODS a ANO, kteří zrušení prosadili, by doporučovala přiznat chybu. Co dál by podle expertky ekonomice pomohlo? Třeba pozdržet chystané změny v DPH.

Hlavním a akutním problémem české ekonomiky je podle Matesové vysoká inflace, která zasáhla ekonomiku jako silná horečka. „Nemůžete chtít po atletovi, aby běžel s nejlepšími na olympiádě, když je akutně nemocný, inflaci je potřeba odbourat, skutečně škodí ekonomice, škodí společnosti a růst s vysokou inflací nejde, lze stagnovat, ale ekonomika s vysokou inflací neporoste,“ tvrdí Matesová. Vysvětlila také, že ač inflace za červenec klesla na 8,8 %, jedná se stále o velmi vysoké číslo, protože se odvozuje už od velmi vysoké úrovně z minulého roku.

Dlouhodobou zátěží ekonomiky je také vysoký schodek veřejných financí. Rychlé zadlužování České republiky je nebezpečné, a pokud by se nepodařilo rychle zvrátit tuto tendenci, mohlo by to ekonomiku vážně poškodit. Matesová zdůrazňuje, že je klíčové odstranit zejména strukturální schodek a zaměřit se na investice, které přinesou trvalý prospěch, a ne na spotřebu: „Každá rodina, která má napjatý rozpočet, ví, klidně si půjčte na vybavení dětí do školy, protože to je investice do jejich života, ale nemůžete si půjčit na dovolenou u moře. Ta vám nepřinese nic, nezhodnotí se, nepřinese další příjmy a budete jí zase splácet jedině dalším dluhem.“

Najít odvahu a přiznat chybu u superhrubé mzdy

V minulých letech vláda nalila do ekonomiky obrovské množství peněz a velký problém Matesová spatřuje zejména v daňových reformách z konce roku 2020, známých pod označením zrušení superhrubé mzdy.

„Ono tam toho bylo víc, ale samozřejmě tohle byl největší balík peněz. Kdyby k tomu nedošlo nebo kdyby současná vláda, tedy ODS, protože ti ostatní členové, žádná jiná strana současné vládní pětikoalice, pro to nehlasovali, ale kdyby ODS teď našla odvahu říct, udělali jsme chybu, neodhadli jsme, jaká bude budoucí situace, (...) já myslím, že voliči, jejich voliči, kteří těžili ze zrušení superhrubé mzdy, by to možná pochopili,“ kritizovala toto opatření, pro které tehdy hlasovala nejen ODS, ale také hnutí ANO a mělo být původně jen na dva roky.

„Otázka je, jestli věděli, že do zákona ty dva roky nenapsali, že to jenom říkají a napsali to jen do důvodové zprávy, v zákoně to v žádném paragrafu není, a to ať si sáhnou do svědomí politici, nicméně si myslím, že mnoho obyvatel by pochopilo přiznání chyby, protože to tak málokdy vidíme ve vysoké politice,“ míní Matesová.

Kdyby současná vláda našla odvahu tuto chybu přiznat a vrátit zdanění zpět na úroveň z roku 2020, tak všechna tahle traumata balíčku jsou vlastně zbytečná, protože při úrovni dnešních mezd, těch nominálních, zahrnujících inflaci, by nějakých 100 miliard jedním zákonem měla zpátky a řada těch opravdu bolestných věcí se mohla odložit,“ poznamenala Matesová.

Odložit změny v DPH

Podle Matesové sjednocování DPH bude víc stát, než kolik přinese, a vláda měla tento krok nechat na později, třeba o rok ho odložit. „Já si myslím, že když už tedy se v tom balíčku objevila celá ta oblast DPH a zůstává v tom, možná nejlepší by bylo jí vyjmout,“ uvedla Matesová.

Některé kroky podle ekonomky nejdou úplně správným směrem a v několika věcech by volila jinou variantu. Například u zdanění kojenecké vody, plen či hygienických potřeb pro ženy.

„Ani bych tak netrvala na plenách, protože i my jsme vyrostli na látkových plenách vyvařovaných, našim rodinám se z toho nic nestalo, nám taky ne. Čili tam pořád alternativa je,“ řekla v Epicentru Matesová.

Navíc tato varianta podle ní tolik nezatěžuje životní prostředí, ale třeba u kojenecké vody nebo u menstruačních vložek alternativu nevidí.

„Možná kdyby Sněmovna byla složena z více žen nebo všichni poradci měli mezi sebou více žen, tak by byl ten návrh jiný, ale obecně bych řekla, protože největší diskuze a boje se svádějí kolem té DPH, tak si myslím, že by možná bylo dobře říct, tak tuhle část teď vyjmeme, nezahazujeme jí, vrátíme se k ní v příštím roce, ale teď o ní nebudeme jednat,“ dodala Matesová.

Jiří Zvěřina ( 7. září 2023 14:20 )

Pokud si dobře vzpomínám, celá desetiletí fungovala standardní mzda bez toho výmyslu Topolánkovy vlády-superhrubé mzdy (přeloženo do češtiny-jak více okrást pracující lidi). Čili aktuální stav je vratka k normálu...

krapotkin ( 7. září 2023 11:36 )

To zase vyrazilo chytrejch "ekonomů", kteří se chtějí zviditelnit. Připomíná mi to již zviditeněné "superodborníky" na Covid. Blesk asi za ty bláboly dobře platí.

Jokl ( 7. září 2023 09:39 )

Fialový spolek medvědí pračky nikdy nepřizná chybu,protože mají většinu a taky proto,že pan učitel Fiala má vize.Spíš je možné při nedostatku financí,že kuřáci by platili zvláštní daň za znečišťování ovzduší nebo bude zaveden dálniční poplatek pro všechny,kdo mají jakékoliv vozidlo,nebo motocykl.Týkat se bude i modelů aut.Vyjímky se nebudou udělovat.Taktéž by se mohla zavést daň za využívání chodníků.V tomto případě bude nutné zavést paušální částku.Osoby používající invalidní vozík,by platili dálniční poplatek.Zavedením těchto opatření lze získat nemalé prostředky.Okruh možností výběru daní je značně široký je jen potřeba najít odvahu k zavedení těchto opatření.Schválení v posranecké sněmovně bude jednoduché,protože fialový spolek má většinu.

stařec ( 7. září 2023 08:34 )

Našim financím by pomohlo hodit do tepláků fialu a jeho zločineckou pětikolku !!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa