Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Ekonomka Matesová o skokovém růstu platů politiků. I tomu, proč se nevyhneme vyšším daním

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, lig - 
3. ledna 2023
05:00

Šetřit, být solidární a neztrácet naději. To byly jedny z hlavních myšlenek novoročního projevu Petra Fialy (ODS). Češi si přitom v roce 2022 prošli nejhorším propadem reálných mezd za posledních třicet let a pokud se jim podařilo něco v minulosti ušetřit, tak už rok sledují, jak jejich úspory znehodnocuje dvojciferná inflace. Přesto si naši politici rozhodli v této složité době navýšit své platy. Podle ekonomky Jany Matesové, si na to vybrali tu nejnevhodnější dobu. V Epicentru Blesk Zpráv také hovořila o tom, že zvyšování daní se do budoucna nemůžeme vyhnout.

Čeští zákonodárci měli sice zmrazené platy na úrovni roku 2020. Od ledna však skokově vzrostly a u některých politických představitelů se jedná až o deseti tisícové rozdíly měsíčně. Pomohlo by na naší ekonomice, kdyby si i politici utáhli pomyslné opasky? „Pomohlo by to velmi, a to ne číselně, ne v tom, že by to přineslo miliardy, protože to nepřinese miliardy, ale jako signál,“ vysvětlila dlouholetá zástupkyně Česka ve Světové bance.

Navýšení platů českých zákonodárců Navýšení platů českých zákonodárců | archiv Blesku

„Vy si utahujete opasky, my vám jako politici prezentujeme, že není možné zvyšovat mzdy o celou inflaci, protože by se nikdy nezastavila, pořád by nakonec musela centrální banka razantně dupnout na brzdu, opravdu velmi razantně zvýšit úrokové sazby a pak by se země propadla do hluboké recese, ale mezitím byste přišli o všechny ty úspory a pak ještě třeba o práci v té hluboké recesi,“ popsala, jak by mohla česká vláda komunikovat se svými občany. „Já si myslím, že to byla nejnevhodnější doba teď si navýšit mzdy a ano, já chápu, že v justici to asi bylo potřeba udělat, ale přece politici mohou o svých platech rozhodnou tak, že řeknou, nás se to teď netýká,“ uvedla ekonomka Matesová.

Zvyšování daní se nevyhneme

Premiér Fiala ve svém novoročním projevu také uvedl, že ministr Zbyněk Stanjura v současné době hledá 70 miliard v úsporách. Podle Matesové, ale takové řešení nemůže stačit. Například jen na penzích vyplatí Český stát kolem 660 miliard korun a i tento rok nás s největší pravděpodobností vzhledem k vysoké inflaci čekají mimořádné valorizace. Bude moci koalice dostát svým politickým slibům a vyhýbat se navyšování daní? „Naneštěstí do budoucna se není možné vyhýbat navyšování daní, protože my všichni už jste slyšeli, že si nemůžete půjčovat na vánoční dárky nebo na spotřebu nebo na dovolenou, když nemáte dostatečné příjmy, kterými to v budoucnosti splatíte. Ale my si půjčujeme jako stát na běžnou spotřebu. Půjčujeme si teď už i na ty důchody, které stát vyplácet musí,“ popsala Matesová ekonomickou realitu Česka s tím, že nejrozumnějším by se zdálo například navyšování spotřebních daní.

„Teď se hodně často opakuje budoucí generace to zaplatí, no ano, budoucí generace to zaplatí i s těmi úroky, které se budou nabalovat a budou si budou hodně proklínat ty současné generace,“ varovala Jan Matesová na nebezpečí rychlého zadlužování státu. Upozornila ale také na to, že tyto náklady už ponesou i současní důchodci i lidé v produktivním věku.

Video  Novoroční projev premiéra Fialy  - ČTK
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa