Ke svolání mimořádného zasedání je potřeba podpisu minimálně jedné třetiny z celkem 65 zastupitelů. Po doručení má primátor 15 dní na svolání schůze, zástupci ANO žádost podali v pondělí. Vedle zastupitelů ANO a SPD svolání schůze podpořilo také devět z 11 radních hlavního města. Podpisy nepřipojila opoziční Praha Sobě, která před tím chtěla zkusit přesvědčit Piráty a STAN k odvolání Pospíšila.

Jednání primátor svolal na čtvrtečních 8:00, řádná schůze začne o půl hodiny později. Podle informací ČTK je v plánu mimořádné jednání po jeho začátku přerušit a pokračovat řádným programem, po jehož skončení naváže opět mimořádná schůze.

Praha Sobě začátkem minulého týdne vyzvala Pospíšila k rezignaci kvůli článku Deníku N odkazujícího na neveřejný policejní spis. Pospíšil podle něj zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, na které se setkal jeho bývalý asistent Jiří Fremr s jedním z hlavních obviněných v kauze Dozimetr Michalem Redlem. Pospíšil opakovaně řekl, že k rezignaci nevidí důvod a v kauze kolem korupce v dopravním podniku nefiguruje. Dodal, že se bude proti některým tvrzením Deníku N bránit právní cestou a věc již předal advokátovi.

V kauze Dozimetr policie loni obvinila mimo jiné tehdejšího náměstka pražského primátora a starostu Lysolají Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého finančního ředitele dopravního podniku Mateje Augustína nebo podnikatele Redla. Skupina obviněných podle policie systematicky obsadila klíčové pozice v podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení s cílem získat úplatky.

Fotogalerie
23 fotografií