Sousedé o soužití Adriany s Alexandrem K. neřekli křivé slovo, naopak podle nich plánovali svatbu. Jenže podle nových informací Blesku vše rozhodně nebylo tak růžové. Rodinu pravidelně navštěvoval Orgán sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) a za dveřmi bytu v sedmém patře v Táboritské ulici na Olšanech se měly odehrávat opravdové hrůzy.

„Byla obětí domácího násilí. Svěřila se mi, že ji Alexandr často mlátil, a to i v průběhu těhotenství. Uklidnilo se to až ve chvíli, kdy ho zavřeli. S tím násilím to ale nesouviselo. Adriana se hrozila chvíle, až ho pustí. Měla z něj strach,“ říká její známý, který si přál zůstat v anonymitě.

Policie se k hrozivé kauze odmítla vyjádřit. „Případ byl předán kriminalistům z prvního oddělení. Žádné bližší informace k němu nebudeme sdělovat,“ odpověděl k dotazům Blesku její mluvčí Richard Hrdina.

Svatba? Nesmysl!

Známý Adriany B. dodává také, že informace o plánované svatbě jsou scestné. „Několikrát jsme o něm mluvili a nikdy v dobrém. Psala, že šlo z její strany o obrovský přešlap,“ popisuje. Aby v posledních čtrnácti dnech života, kdy byl násilník propuštěn z vězení, se do něj opět zamilovala a začala plánovat svatbu, je podle něj nesmysl.

Co se stalo?

Brutální napadení Adriany B. a další ženy (21) se odehrálo v bytě nedaleko Olšanského náměstí ve 24. srpna odpoledne. Alexandr K. měl na obě ženy zaútočit nožem a z místa utéct. Policii a záchranářům se podařilo mladší ženu udržet při životě a v těžkém stavu dostat do nemocnice, Adriana B. zraněním podlehla. Útočník byl dopaden o desítky minut později v ulici Ke Karlovu.

Nestyďte se, volejte o pomoc

Jste obětí domácího násilí, nebo máte podezření, že k němu dochází ve vašem okolí? Nebojte se co nejdříve požádat o odbornou radu či pomoc. Případ Adriany B. ukazuje, že čas hraje pro násilníky. Odborníky na rodinný teror najdete v Bílém kruhu bezpečí (www.bkb.cz) na nonstop bezplatné lince. Stačí vytočit číslo: 116 006.

Pomoc obětem domácího násilí nabízí také ROSA – centrum pro ženy z.s. Má tři registrované sociální služby:

  1. Odborné sociální poradenství – které je bezplatné na adrese Na Slupi 14, Praha 2 ( 241432466).
  2. Utajený azylový dům pro ženy, oběti domácího násilí – 736 739 467.
  3. Krizovou bezplatnou pomoc na 7 dní v utajených krizových bytech a non stop bezplatnou linku 800 605 080.

Co by měla dělat oběť domácího násilí, pokud dochází k opakovanému násilí v rodině, sdělila Blesku statutární zástupkyně centra ROSA Zdena Prokopová:

1. V první řadě se co nejdříve obrátit telefonicky (non stop bezplatná linka 800 60 50 80 či linka SOS ROSY 602 246 102) na pomáhající profese – jako je ROSA či Intervenční centrum pro ohrožené osoby (jsou v každém krajském městě), kde se již po telefonu vyhodnotí její krizová situace a poskytnou se základní rady a informace. Pokud je v ohrožení, je nutné volat policii linku 158.

2. ROSA – centrum pro ženy pak může ženě nabídnout okamžitou krizovou odbornou pomoc v utajeném krizovém bytě i s dětmi, které je bezplatné na dobu 7 dní s možností odchodu do utajeného azylového domu s komplexní pomocí, zde je možné být až na dobu 1 roku

3. Důležité je nikdy nesdělovat svému partnerovi, že někde hledá pomoc či že od něj odejde. Kolem odchodu stoupá riziko násilí, bohužel i vraždy žen.

4. Vyhodnocení rizika – zvyšuje se, pokud k němu dochází opakovaně, je brutální, dochází ke škrcení, partner užívá alkohol či drogy, má kriminální minulost, je držitelem zbraní, dochází k výhrůžkám zabitím či je zde i psychiatrická zátěž.

5. Nikdy neodcházet bez dětí!

6. Mít alespoň základní doklady, léky, nejnutnější osobní věci (oblíbenou hračku dítěte).

Video
Video se připravuje ...

Na Žižkově v Táboritské ulici došlo k násilnému úmrtí jedné ženy. Druhá skončila po napadení v kritickém stavu. (24. srpen 2023) Václav Burian

Fotogalerie
37 fotografií