Na memorandu se radní dohodli s centrem pro oběti domácího a sexuálního násilí Profem, centrem pro ženy Rosa, organizací Acorus a společností Ikea. Smyslem podle nich má být zvyšování povědomí o domácím a genderově podmíněném násilí a snaha o snižování jeho přijatelnosti ve společnosti.

Násilí, které není vidět

„Každá třetí žena zažila některou z forem domácího násilí. Tento druh násilí je často schovaný za zavřenými dveřmi bytů a domů… není většinou slyšet ani vidět, a přesto v naší společnosti existuje ve velké míře,“ sdělila náměstkyně primátora pro sociální věci a zdravotnictví Alexandra Udženija (ODS). „Prevencí, mezioborovou spoluprací a osvětovou komunikací tohoto tématu snad brzy dojdeme k nulové toleranci takových činů,“ dodala. Řekla, že podpis a naplňování schváleného memoranda je jedním z kroků k pomoci.

Kromě zvýšené osvěty o dané problematice chce Praha také zkvalitnit pomoc obětem, jejichž specifická situace vyžaduje intervence a přístup odlišný od ostatních cílových skupin sociálních služeb. Město má vytvořit specializovanou službu pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí, která bude reagovat na jejich potřeby.

Video
Video se připravuje ...

Poslankyně Urbanová o děsu domácího násilí: Miminko se zlomenými kostmi? Selhání tam bylo víc! Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
6 fotografií