Kvalitní čokoládu lze vyrobit z kakaové hmoty, kakaového másla a cukru, v případě mléčné přidáním mléka. V obchodech ale často můžeme narazit. Naprosto klíčové je tak číst složení výrobků a dát pozor i na název.

Čtěte pozorně složení

Vzhledem, obalem a někdy i cizojazyčným názvem výrobci evokují, že jejich výrobky jsou ze skutečné čokolády. Realita ovšem může být jiná. A jak to poznat?  Jedině tak, že si přečtete složení! Jakmile hned v úvodu popisu výrobku najdete pojem „mléčná pochoutka“, „výrobek s kakaovou polevou“ nebo „kakaová pochoutka“, čokoládu v něm nenajdete.

Hnědá hmota totiž často obsahuje jen samý cukr a jiné rostlinné tuky než tuk typický pro čokoládu – kakaové máslo. Pouze výrobky z opravdové čokolády mají ve složení uvedeno, že jde o čokoládu.

Na pořadí záleží

Dejte pozor na to, v jakém pořadí jsou jednotlivé přísady ve výrobku zastoupené. Ingredience, která je na prvním místě, je ve výrobku obsažená nejvíce. Čokoláda a především mléčná čokoláda má často na prvním místě ve složení cukr (hořká může také obsahovat cukr, ale obvykle ho má méně). Právě cukr patří ze všech složek v mléčné čokoládě k těm nejlevnějším.

Množství cukru (sacharózy) se sice na obale nedočtete, ale můžete jej odhadnout z tabulky výživových hodnot, kde je uvedený celkový obsah cukrů, kam patří u mléčných čokolád i mléčný cukr. Jeho podíl je okolo 4 až 5 procent z celkového obsahu cukrů. Důležité je i vybírat podle procenta kakaové sušiny. Čím vyšší, tím méně cukru výrobek má.

Co má obsahovat?

Zatímco hořká čokoláda má mít min. 14 % tukuprosté kakaové sušiny a min. 35 % celkové kakaové sušiny, mléčná má obsahovat nejméně 2,5 % kakaa, nejméně 25 % celkové kakaové sušiny a navíc min. 14 % mléčné sušiny.

Čoko-slovník

●      Kakaové máslo je tuk, který se uvolňuje lisováním kakaové hmoty. Jeho kvalita a množství má vliv na chuť čokolády.

●      Kakaová hmota vzniká jemným rozemletím upražených kakaových bobů, které jsou předtím zbavené slupek a klíčků. Hmota se snadno mísí s cukrem, jeho přimícháním vzniká čokoládová hmota.

●      Tukuprostá kakaová sušina odpovídá obsahu kakaových částí (kakaová hmota, kakaový prášek atd.) bez veškerého tuku a vlhkosti. 

●      Celková kakaová sušina jsou kakaové části (kakaová hmota, kakaový prášek, kakaové máslo atd.), které jsou zbavené vlhkosti.

Nejcennější je kakaové máslo

Nejvíce cenné je na čokoládě kakaové máslo, které je nositelem chuti. Čím víc tohoto tuku čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější a chutnější. Jde o tuk získaný z kakaových bobů. Má jasně žlutou barvu a při pokojové teplotě je tvrdé, bod tání má v rozmezí 32–38 °C, proto se čokoláda snadno rozpouští v ústech. A v ideálním případě je kakaové máslo jediným rostlinným tukem v čokoládě.

Jiné rostlinné tuky

V roce 2000 Evropská unie povolila přidávat do čokolády kromě kakaového másla až 5 % jiných rostlinných tuků. Ne ale jakýchkoliv, musí mít teplotu tání blízkou kakaovému máslu. Patří mezi ně například palmový tuk, bambucké máslo nebo olej z jader manga.

A pokud je výrobce použije, nesmí jimi nahrazovat minimální obsah kakaového másla a musí se k nim na obale přiznat – na obale musí u popisu čokolády uvádět, že »vedle kakaového másla obsahuje i rostlinné tuky«. Nestačí tedy uvést rostlinný tuk pouze v informaci o složení výrobku.

Kvalitu napoví lom

Kromě chuti je u čokolád důležité i to, jakou mají texturu. To se sice z obalu nedozvíte, ale můžete to poznat podle lomu čokolády. Nejlepší je ji rozlomit nepravidelně. Kvalitní čokoláda má lom pevný, hladký, neroztřepený a lesklý. Neměl by se drolit, být matný, ani by v něm neměly být drobné bublinky.

Pokud hledáte kvalitní výrobky, zajímejte se o spotřebitelské testy Blesku, najdete je ZDE.

Co jsou emulgátory?

V čokoládě můžete najít ve složení emulgátory. Jde o látky, které usnadňují mísení jednotlivých složek čokolády (ale používají se i při výrobě jiných potravin). Může jít například o lecitiny (sójové či slunečnicové).

Vyhněte se obloukem, když….

....neobsahuje kakaové máslo, které dělá čokoládu čokoládou.

... kakaové máslo nahrazuje tuk z palmových jader, který je pro výrobce levný. Na rozdíl od ostatních obsahuje skoro dvakrát vyšší podíl nasycených mastných kyselin, které mají nepříznivý vliv na zdraví.

...výrobce neuvádí, jaké konkrétní další rostlinné tuky obsahuje, i když to vyhláška požaduje.

... ve složení najdete na prvním místě cukr a následně plně ztužený rostlinný tuk z palmových jader…

Nezapomeňte! Domácí mazlíčky ohrožuje   

Povzbuzující účinky nemá jen kofein v kávě, ale i theobromin v čokoládě. Má o něco slabší účinky, ale právě v čokoládě (a výrobcích z kakaa) představuje vážné riziko pro psy a kočky. Může jim způsobit otravu, a dokonce i smrt. Takže čokoládové dobroty jim rozhodně nedávejte!

Video
Video se připravuje ...

První republika byla čokoládovou velmocí Adam Balažovič/BPŽ

Fotogalerie
6 fotografií