První vánoční cukroví k rozležení: Recepty na tlapky, zázvorky, perníčky i cantuccini
-
Začal adventní čas a s ním i plánování pečení vánočního cukroví. Právě teď je ideální čas na ty druhy, které se potřebují rozležet, aby byly na štědrovečerním stole krásně vláčné a lahodné. Po upečení křehké kousky uložte do čisté krabičky do chladu a sucha.
- 1.
Medvědí tlapky
Potřebujete: 170 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 130 g másla, 60 g mletých ořechů, 30 g holandského kakaa na pečení, mletou skořici, rozdrcený hřebíček, citronovou kůru podle chuti.
Postup: Hladkou mouku, moučkový cukr, kakao, rozdrcený hřebíček, mletou skořici, nastrouhanou citronovou kůru, mleté ořechy a máslo smícháme v robotu, poté přendáme na pracovní plochu a ještě zpracujeme rukama. Z těsta vytvoříme cihličku, zabalíme do fólie a necháme odležet v lednici alespoň 3 hodiny, nejlépe však do druhého dne.
Odleželé těsto nakrájíme na menší kousky (podle velikosti formiček) a naplníme do formiček vymaštěných rozpuštěným sádlem. Plníme pouze do ¾ formičky, těsto vmáčkneme a přebytečné odlomíme.
Naplněné formičky pokládáme na pečicí plech a pečeme v troubě předehřáté na 170 °C 12 - 15 minut. Po upečení necháme tlapky chvíli vychladnout a ještě zatepla vyklepneme. Hojně posypeme moučkovým cukrem. Necháme 2 – 3 týdny rozležet.
- 2.
Křupavé cantuccini s mandlemi
Potřebujete: 250 g hladké mouky, 1/2 prášku do pečiva, špetku soli, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 velká vejce, 1/4 lžičky strouhané citronové kůry, kapku mandlové esence, 150 g neloupaných mandlí, můžeme přidat i 50 g sušených brusinek.
Postup: Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Mouku prosijeme s práškem do pečiva, přidáme špetku soli.
Na vál nasypeme mouku, přidáme cukr, vanilkový cukr, uděláme důlek, vyklepneme do něj vejce, přidáme citronovou kůru a mandlovou esenci. Zpracujeme na těsto, do kterého přidáme mandle a brusinky.
Na pomoučněném vále zpracujeme z těsta dva válečky a přendáme je na plech. Pečeme asi 20 minut. Hned po upečení válečky šikmo rozkrájíme na dvoucentimetrové plátky, které položíme zpět na plech s pečicím papírem a dosušíme ještě asi 15-20 minut.
- 3.
Zázvorky
Potřebujete: 300 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 300 g cukru krupice, 2 vejce, 2 žloutky, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 1 lžíce mletého zázvoru.
Postup: Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Cukr s vejci šleháme společně alespoň 15 minut, zašleháme citronovou kůru, zázvor.
Do vyšlehaných vajec s cukrem zapracujeme mouku s práškem do pečiva, pokud by se těsto lepilo, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto rozválíme na plát asi 5-7 mm silný a vykrajujeme z něj tvary. Ty přeložíme na pečicí papír nebo na utěrku. Zázvorky necháme v chladu 5-10 hodin zaschnout.
Troubu předehřejeme na 160 °C, plechy vyložíme pečicím papírem. Vykrájené zázvorky přendáme na plech horní stranou dolů a pečeme asi 15 minut. Měly by mít světlou barvu. Zázvorky potřebují dobře rozležet, proto se pečou mezi prvními. Uchováváme je v chladu. Můžeme je také dozdobit citronovou polevou.
- 4.
Citronové cukroví
Potřebujete: 1 vejce, 1 lžičku mléka, 250 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 120 g másla, 1/2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 lžičky citronové šťávy.
Na polevu: 200 g cukru moučka, citronovou šťávu, kandovanou citronovou kůru.
Postup: Vejce rozklepneme, žloutek rozmícháme s mlékem a odložíme na potření. Mouku prosijeme s práškem do pečiva. Z mouky, cukru, vanilkového cukru, změklého másla, bílku, citronové kůry a šťávy zpracujeme šlehačem těsto, které necháme půl hodiny vychladit.
Troubu předehřejeme na 180 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Z těsta vyválíme plát a vykrajujeme tvary. Cukroví přeložíme na plech, potřeme žloutkem s mlékem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 8-10 minut.
Po vychladnutí cukroví ozdobíme citronovou polevou, utřenou dohladka z cukru moučka a citronové šťávy a jemně nakrájenou kandovanou citronovou kůrou.
- 5.
Vánoční medové perníčky
Potřebujeme na těsto: 800 g hladké mouky, 280 g moučkového cukru, 120 g másla, 180 g medu, 4 celá vejce, 1 lžičku jedlé sody, 1 lžičku skořice, 1 perníkové koření, 2 lžíce kakaa (nemusí být).
Postup: Utřeme vejce s cukrem a přidáme med, koření a jedlou sodu. Až se suroviny spojí, přidáme tuk a nakonec prosátou mouku. Těsto necháme alespoň jeden den odpočinout v ledničce. Poté vykrajujeme libovolné tvary. Pečeme v rozehřáté troubě na 180°C . Ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem nebo polevou. Perníčky je poté dobré nechat uležet.