Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Ostuda pro jihokorejské vojáky: Zběh KLDR k nim doplaval a pronikl do střežené oblasti

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. února 2021
19:22

Na jihokorejské straně demilitarizované zóny (DMZ) mezi Jižní a Severní Koreou se několik hodin potloukal přeběhlík z KLDR. DMZ je sice těžce střeženou oblastí, a i když zběha hned osmkrát zachytily kamery, vojáci jihokorejské pohraniční stráže na alarm nijak nereagovali, uvedl deník The Guardian.

Celkem 6 hodin se zběh procházel po DMZ, která by měla být tím nejstaženějším územím. Jihokorejští vojáci tak mají pěknou ostudu, kritice kvůli zanedbání bezpečnosti na hranici čelí celá armáda. Muž z KLDR měl neopren a potápěčské ploutve, podle dostupných zpráv do Jižní Korey doplaval brzy ráno 16. února. Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že se mu více než 6 hodin dařilo uniknout detekci a zadržení.

Když se zběh vyplavil u korejských břehů, zalezl do odvodňovacích kanálů pod DMZ. V tunelech nechal i svůj neopren, pak se vydal na cestu po DMZ, ušel asi 5 kilometrů, než ho vojáci zaregistrovali. Nakonec ho stráže na kamerách zpozorovali a upozornili na muže své nadřízené. Po muži se okamžitě rozjelo pátrání, vyšlo ale najevo, že kamerový systém ho zachytil už během jeho plavby k pobřeží. Když pohraničníci muže našli, spal.

Voják alarm považoval za závadu

Kamery sice spustily alarm, ale vojáci nijak nereagovali. Kamery ho zachytily i uvnitř DMZ, i zde ale trvalo několik hodin, než si strážníci bloumajícího zběha všimli. „Vojáci ve službě nedodrželi předepsanou proceduru, selhali během detekce neidentifikovaného muže,“ sdělil pro agenturu Jonhap zdroj z armádního velitelství.

Incident se prošetřuje, prvotní závěry vyšetřování tvrdí, že člen stráže, jenž měl službu, měnil nastavení systému, a proto zvukový alarm, který muž spustil, považoval za technickou závadu, kterou sám způsobil svou manipulací. Jeho kolega a sekundant zrovna telefonoval. Jihokorejští vojáci navíc přiznali, že ani nevěděli o odvodňovacích kanálech, které vedou křížem krážem pod DMZ.

Armáda podle AFP přiznala, že vojáci nerespektovali bezpečnostní protokol a slíbila posílit bezpečnost hranic. Podle ministra obrany je systém v této oblasti „překonaný a funguje špatně“.

Zběh přežil v mrazivé vodě

Zadržený muž vypověděl, že si přeje zběhnout z KLDR, strastiplnou cestu z domoviny podnikl uprostřed tuhé zimy. Vojáci i novináři se podivili nad tím, jak se mu v mrazivé vodě podařilo přežít. Podle zprávy z armádního velitelství měl pod neoprenem péřovou bundu, zběh rovněž vypověděl, že mu na cestě pomohl příliv.

Jihokorejci odmítli zveřejnit zběhovo jméno, popsali ho jako rybáře kolem 20 let. Armádní velitelství se domnívá, že plánoval vzdát se jihokorejským civilistům, obával se zřejmě toho, že pohraniční stráž by ho okamžitě vrátila do KLDR. Není to poprvé, kdy severokorejský zběh unikl pozornosti jihokorejské stráže. Vojáci za své pochybení čelí velké kritice, už loni v listopadu jim přes plot s ostnatým drátem přelezl jiný přeběhlík.

Na konci války mezi Severní a Jižní Koreou (1950-1953) vznikla mezi oběma zeměmi přísně střežená hranice. Od té doby ji podle odhadů AFP překonalo přibližně 30 tisíc Severokorejců, kteří utíkají před chudobou a represemi. Loni hranici překonalo 229 lidí, výrazně méně než v předchozích letech. Důvodem je zpřísnění kontrol na hranicích kvůli koronaviru. Demilitarizovaná zóna, kterou si pro překonání hranice vybral plavec, není obvyklou cestou, kterou uprchlíci volí.

Martin Lapáček ( 24. února 2021 23:29 )

By mě fakt zajímalo, kde sehnal v KLDR neoprén a ploutve...

Zobrazit celou diskusi