Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kim přiznal selhání. KLDR podle něj čelí „nejhorším“ problémům v historii

Autor: Darina Jíchová - 
14. února 2021
06:10

Severokorejský diktátor Kim Čong-un tento týden na schůzi Korejské strany práce přiznal selhání, z Kimovy strany to byl dost překvapivý krok. Diktátor uvedl, že Severní Korea v souvislosti s pandemií koronaviru, sankcemi a přírodními katastrofami čelí „nejhorším problémům“ v dějinách země. Není to poprvé, kdy Kim připustil obtíže, uvedl list Daily Mail.

Kim momentálně prochází nejtěžším obdobím za svou devítiletou vládu. Severokorejská ekonomika je v troskách, za poslední zhoršení může především světová pandemie koronaviru a s ní spojená opatření, která KLDR přijala – jako uzavření hranic a omezení obchodu s Čínou.

Ekonomicky na tom země nebyla dobře ani před vypuknutím pandemie, a to hlavně kvůli sankcím, které byly na KLDR uvaleny kvůli Kimovu jadernému programu. Situaci ještě více komplikují přírodní katastrofy jako povodně nebo tajfuny, které zničily úrodu.

Kim selhání přiznal už v lednu

Kim podle státní agentury KCNA nařídil přísnější dohled na podporu rozvojového plánu a vymýcení protizákonných činností spojených s hospodářstvím jako korupce. Diktátor před státníky s tímto prohlášením vystoupil ve středu 10. února a zavázal se, že pilně pracuje na záchraně ekonomiky. Jeho slova přímo navazovala na projev z lednového kongresu vládnoucí strany, kde rovněž uvedl, že jeho ekonomické plány nebyly naplněny.

V lednu také ohlásil nový pětiletý plán, nyní Kim slíbil, že proces bude přísně kontrolován. Vyzval prokurátory a další právní instituce, aby dohlíželi na to, že plán „je správně uplatňován“. „Všechny sektory se musí podrobit kontrole a bezpodmínečně uposlechnout kontrolory,“ citovala KCNA Kima. Generální prokurátor U Sang Čchol přislíbil, že bude přísně implementovat Kimův rozkaz.

Nová „pětiletka“

Nový pětiletý plán je založen na výstavbě soběstačné ekonomiky, zredukování závislosti na importu, investicích do kovového a chemického průmyslu a zvýšení produkce spotřebního zboží. Experti na KLDR, kteří Kimův plán analyzovali, uvedli, že mu chybí pravá podstata. Krize KLDR je totiž podle nich zakořeněná v desetiletích špatného hospodaření, izolaci a sankcích kvůli jadernému zbrojení.

„Kim se po měsíci zoufale snaží oznámit nějaký progres nového plánu, kterým chce zajistit stabilitu země a své vlády,“ komentoval Kim Dong-jub ze soulského Institutu dálněvýchodních studií. Dodal, že „vymýcení protizákonných činností spojených s hospodářstvím“, tedy boj s korupcí, nedbalostí a nekompetencí, bude „drsný“. Tvrdé budou i tresty pro ty, které Kimův režim usvědčí z korupce či dalších prohřešků.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky." Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

kakamilek ( 14. února 2021 17:27 )

Chudáci říďová a náměstci většiny podniků.
Zatímco v EU se řeší instalace polních nemocnic v KDLR to budou polní popraviště.

MAMKA2316 ( 14. února 2021 09:15 )

ALE MAJI RAKETY A ATOMOVKY .AŽ TO PRODAJI A BUDOU VE VATĚ.

Zobrazit celou diskusi