Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Diktátor Kim vylepšil jaderný program KLDR. Peníze získal z útoků hackerů, tvrdí zpráva

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. února 2021
18:41

Podle důvěrné zprávy vyšetřovatelů při OSN severokorejský vůdce Kim Čong-un v loňském roce vylepšil svůj jaderný program. Finanční prostředky na to získal díky kybernetickým útokům svých hackerů, zpráva zdůrazňuje, že Severní Korea jedná v rozporu s mezinárodními sankcemi. Ty byly na zemi uvaleny právě v souvislosti s jejím jaderným zbrojením, uvedl deník The Guardian.

Vyšetřovatelé OSN uvedli, že KLDR v roce 2020 nejenže udržovala svůj jaderný program, ale dále ho rozvíjela a zdokonalovala. Ze strany Severokorejců se jedná o přímé porušení mezinárodních sankcí, stojí ve zprávě, kterou vyšetřovatelé předložili v pondělí 8. února Bezpečnostní radě OSN. S tiskem o reportu promluvil vyslanec při OSN, který měl možnost do důvěrné zprávy nahlédnout.

„Pchjongjang produkoval štěpné materiály pro jaderné zbraně, udržoval svá jaderná střediska a zdokonalil infrastrukturu svých balistických střel,“ dokumentuje zpráva. Dodává rovněž, že KLDR se nadále snaží v zámoří získat nové technologie pro svůj program. Analýza přišla jen několik týdnů poté, co se ve Spojených státech ujal vlády demokrat Joe Biden.

Nový americký prezident oznámil, že nehodlá pokračovat ve stopách svého předchůdce, exprezidenta Donalda Trumpa, a pro jednání s diktátorem KDLR má novou strategii. Jedním z bodů nové taktiky je přísný dohled na tamní jaderný program a jeho revize. Bidenův poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan minulý týden sdělil, že administrativa politiku vůči KLDR přehodnocuje a dokud proces neskončí, nebude se vyjadřovat.

Jednání s USA zatím nepřinesla pokrok v denuklearizaci KLDR

Trump se během své prezidentury třikrát sešel s Kim Čong-unem, nedokázal ale učinit žádný progres v denuklearizaci KLDR. Veškeré vyjednávání ztroskotala na tom, že Kim požadoval uvolnění sankcí předtím, než přistoupí k ukončení jaderného programu.

Diktátor KLDR Kim Čong-un provedl inspekci na vojenské základně. Diktátor KLDR Kim Čong-un provedl inspekci na vojenské základně. | Reuters

Podle zprávy vyšetřovatelů OSN Severní Korea v posledním roce předvedla novou balistickou střelu krátkého a středního doletu, dále pak nový odpalový systém, veškerou novou technikou se Kim pochlubil na říjnové vojenské přehlídce u příležitosti 75. výročí založení vládní Korejské strany práce. V roce 2020 neprovedla žádný testovací odpal balistické nebo jaderné střely, nicméně Pchjongjang oznámil, že se na testy připravuje.

Hackeři pro Kima ukradli miliardy korun

Severokorejská mise při OSN na žádost CNN o komentář nereagovala. Vyšetřovatelé OSN se v reportu také soustředili na útoky severokorejských hackerů, kteří s největší pravděpodobností financují jaderný program. Podle jejich závěrů měli loni z různých finančních institucí ukradnout až 6,4 miliardy korun. Jen díky ukradeným penězům se Kimovi daří platit vývoj nových zbraní a držet ekonomiku nad vodou.

Vyšetřovatelé OSN se odvolávají na nejmenovaný stát, podle nějž „je velmi pravděpodobné“, že může KLDR vybavit jadernou hlavicí balistickou střelu jakéhokoli dosahu, i když není jasné, zda dokáže zajistit sestup raket zpět do atmosféry.

Zpráva je založena na informacích, jež poskytly členské státy OSN, zpravodajské služby, média a severokorejští uprchlíci. OSN zprávu o situaci v KLDR vydává každého půl roku, na podzim a na jaře. Kdy bude zveřejněn tento dokument, není zatím jasné.

KLDR a koronavirus

Ze zprávy OSN vyplývá, že KLDR má kvůli omezením na hranicích zavedeným kvůli koronaviru potíže zajistit si tvrdou měnu. V roce 2019 získal Pchjongjang vývozem uhlí 370 milionů dolarů, ale od loňského července vývoz zřejmě ustal. KLDR loni z obav ze zavlečení koronaviru zpřísnila veškeré kontakty s okolním světem, přerušila také většinu obchodní výměny s Pekingem. Pomohlo to možná izolovat se od pandemie, ale ekonomiku to přivedlo na pokraj zhroucení. Znalci soudí, že KLDR se teď bude více spoléhat na přísun peněz získaných prostřednictvím hackerských útoků.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky." Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde.  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi