Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Princeznu“ z KLDR láká moc. Experti: Kimova sestra se chystá na roli „první diktátorky“

Autor: Darina Jíchová - 
2. ledna 2021
06:10

Kim Jo-čong (32) byla odmalička ambiciózní a už jako dítě si naplánovala politickou kariéru, sestra severokorejského diktátora Kim Čong-una (36) je druhou nejmocnější postavou v KLDR. Politologové ji vidí jako bratrovu nástupkyni. Podle zdroje si Kim Jo-čong snaží upevnit svou moc hlavně výstupy proti Jižní Koreji, uvedl list The Sun.

Když se letos na jaře objevily zprávy o tom, že Kim Čong-un je po operaci srdce ve vážném stavu, nebo že dokonce zemřel, experti na Severní Koreu okamžitě reagovali a uvedli, že vládu s největší pravděpodobností převezme jeho sestra, která už nějakou dobu působí jako jeho pravá ruka. Zvěsti o Kimově nahnutém zdraví se sice nepotvrdily, ale Kim Jo-čong se dostala do středu pozornosti všech zahraničních médií.

Do popředí v bratrově vládě se Kim Jo-čong prosazuje od roku 2014, kdy se stala náměstkyní oddělení propagandy a agitace. Od té doby její hvězda stoupá, v roce 2018 se stala tváří sblížení Severní a Jižní Koreje, účastnila se i slavnostního zahájení Zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchangu. Bratru asistovala na schůzkách s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem či na summitech s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Kim usiluje o převratné výsledky

Vztahy mezi Severní a Jižní Koreou sice od té doby ochladly, i to ale Kim Jo-čong využila ke svému prospěchu, ve státním tisku v posledním roce proslula velmi ostrou rétorikou vůči Soulu. Zasadila se například o vyhození styčného úřadu obou Korejí na hranicích do povětří. Stejně jako bratr také ona na čas zmizela z veřejného života, i o ní se záhy začalo psát, že zemřela, ba že ji kvůli jejím ambicím dokonce Kim Čong-un nechal popravit.

Politologové uvedli, že Kim Jo-čong v době absence upevňovala svou moc, zdroje z Jižní i Severní Koreje dodaly, že se „připravuje na roli první diktátorky v moderních dějinách“. Zdroj z KLDR však vysvětlil, že aby získala podporu vládnoucí Korejské strany práce, musela by dosáhnout „převratných výsledků“. Prvními kroky za těmito úspěchy jsou prý útoky na Soul, v tom posledním hrozila sousední ministryni zahraničí.

Kim Jo-čong v současné době stojí v čele organizačního a poradenského oddělení (OGD), které dohlíží na vládu, vládnoucí stranu a armádní špičky. Jako viceprezidentka oboru má ohromné pravomoci, je schopná vynášet tresty od exilu pro doživotí až popravu.

Expert: Zodpovídá se pouze bratrovi

Expert na KLDR Lee Sung-yoon z americké Fletcherovy školy práva a diplomacie o ní v současné době píše odbornou knihu. „Je oficiálně číslem dva v Severní Koreji a zpovídá se pouze svému bratrovi, nikomu jinému. Sousední Jižní Koreu si v poslední době obsadila do role úhlavního nepřítele a má veškerou moc Soul potrestat, pokud se jí zachce,“ varoval Lee.

„Je zjevné, že Kim Čong-un svou sestru nevidí jako hrozbu,“ okomentoval někdejší americký diplomat Evans Revere. „Ona je očividně velmi opatrná a ví, že bratra nesmí zastínit. Vybudovala si image někoho, kdo je bratru podřazen, ne ale nikomu jinému,“ vysvětlil Revere. Další expert na KLDR Bruce Klingner prohlásil, že Kim Jo-čong teprve pořádná zkouška čeká, podle něj jí bude to, jak se postaví k nastupující vládě Joea Bidena.

Klingner připomněl, že Kim Jo-čong se nechala v minulosti slyšet, že dialog mezi KLDR a Spojenými státy není nezbytně nutný. „Bratr jí důvěřuje,“ tvrdí Klingner. „Pokud by Kim Čong-un zemřel, nebo by nebyl schopen vlády, není žádných pochyb o tom, že by se diktátorkou stala ona,“ zakončil Klingner.

Pollo ( 7. ledna 2021 14:24 )

No, ať se nechystá moc nahlas, aby neskončila jako krmivo pro psy. Nebyla by první z této rodiny.

jochen84 ( 2. ledna 2021 10:09 )

Moc hezká diktátorka,nechal bych si říct....

blamal ( 2. ledna 2021 09:01 )

Dalsi z pozoruhodnych mouder. 😂😂😂😂

blamal ( 2. ledna 2021 08:19 )

Vsak jednou na tyhle dve odporne zrudy taky dojde. Hnus.

Zobrazit celou diskusi