Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Biden si získal půlku Američanů. Rival převálcoval Trumpa ve volebních průzkumech

Autor: for, ČTK - 
16. září 2020
18:20

Americký prezident Donald Trump zaostává za svým demokratickým vyzyvatelem do listopadových voleb Joem Bidenem v celoamerickém měřítku o devět procentních bodů. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na průzkum společnosti Ipsos mezi lidmi, kteří se chystají k volbám. Šetření podle Reuters rovněž ukázalo, že se Trumpovi nedaří příliš mobilizovat voliče z amerických předměstí svým tvrdým postojem vůči kriminalitě, jež doprovázela v posledních měsících protesty v některých městech.

Podle průzkumu provedeného mezi 11. a 15. zářím se Bidena chystá podpořit 50 procent dotazovaných, zatímco u Trumpa je to jen 41 procent. Tři procenta oslovených budou volit kandidáta jiné strany a zbytek jich zatím nemá jasno. Do voleb nyní zbývá 47 dní.

Šetření naznačuje, že většina amerických voličů je o své volbě silně přesvědčena a pravděpodobně svou preferenci do voleb nezmění. Devět z deseti podporovatelů Bidena a osm z deseti voličů Trumpa uvedlo, že mají „naprosto jasno“, zbytek jich vyjádřil ještě určitou nerozhodnost.

Vyhraje Trump navzdory číslům? 

Biden má podle průzkumu větší šanci na zisk většího množství celkového počtu hlasů, v americkém volebním systému jsou však pro výsledek voleb zásadní bitvy na úrovni jednotlivých států. Trump v roce 2016 získal křeslo v Bílém domě navzdory tomu, že pro něj hlasovalo o téměř tři miliony méně lidí, než pro jeho tehdejší soupeřku Hillary Clintonovou.

Na devět procent voličů však stále nemá jasno, nebo zatím nechce podpořit ani jednoho z kandidátů dvou hlavních stran. Jejich rozhodnutí v příštích týdnech by přitom mohlo být podle Reuters pro výsledek voleb zásadní.

Trump se v posledních měsících postavil do role ochránce amerického způsobu života na předměstích. Snaží se nalákat tamní voliče tvrdým postojem vůči kriminalitě a občanským nepokojům, které v nedávné době vypukly v řadě amerických měst v souvislosti s rozsáhlými protesty proti rasismu a policejní brutalitě.

Podle dnes zveřejněného průzkumu však mezi bělochy žijícími na předměstích považuje za nejdůležitější tvrdý postoj ke kriminalitě jen 11 procent oslovených, což je o dvě procenta méně než před týdnem a o čtyři procenta méně než před dvěma týdny.

Volby v USA: Donald Trump má zatím podporu 41 procent Američanů Volby v USA: Donald Trump má zatím podporu 41 procent Američanů | ČTK / AP / Evan Vucci

Pro tuto skupinu voličů je přitom mnohem důležitější pandemie covidu-19, která dopadla na Spojené státy výjimečně tvrdě. V USA již v souvislosti s touto nemocí způsobovanou koronavirem zemřelo přes 195.000 lidí, což je nejvíce ze všech zemí na světě.

Běloši žijící na předměstí uvedli ve 27 procentech, že je pro ně nejzásadnější plán boje s pandemií, pro čtvrtinu z nich je pak rozhodující obnova důvěry v americkou vládu. Dalších 19 procent jich svou volbu zakládá především na tom, jak si podle nich jejich kandidát povede při obnově americké ekonomiky a vytváření pracovních míst.

V tomto posledním ohledu má Trump nadále nad Bidenem převahu. Současný prezident by si s ekonomickými problémy poradil lépe podle 45 procent Američanů, o Bidenovi se to domnívá jen 36 procent z nich. Trumpova kampaň se nyní snaží tento náskok vytěžit a v příštích dnech proto spustí sérii televizních reklam za 10 milionů dolarů (225,6 milionu korun), jež budou orientovány na ekonomiku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi