Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Donald Trump: Uspěje ve volbách i přes kritiku a impeachment?

Autor: ajo - 
16. září 2020
14:53

Amerického prezidenta Donalda Trumpa, který ve funkci proslul řadou kontroverzních činů a výroků, čeká další boj o křeslo v Bílém domě. Za Demokratickou stranu ohlásil kandidaturu do primárních voleb Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., který byl v letech 2009 až 2017 47. viceprezident USA. Volby 46. prezidenta USA jsou naplánovány na úterý 3. listopadu 2020.

Republikánský politik, miliardář Donald Trump, zvítězil ve volbách 8. listopadu 2016 a byl tak designovaným 45. prezidentem Spojených států. Získal 304 hlasů volitelů (oproti potřebnému počtu 270) a porazil tak svou soupeřku, demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Úřadu se Trump oficiálně ujal 20. ledna 2017. Přebíral jej ve svých 70 letech jako dosud nejstarší prezident Ameriky.

Mistr nepopulárních opatření a výroků

Záhy po nástupu do úřadu Trump zvrátil některé z kroků svého předchůdce Baracka Obamy, mimo jiné odstoupil od dohody o transpacifickém partnerství, Íránské jaderné smlouvy (JCPOA) a od Pařížské dohody o boji proti klimatickým změnám. Obamu dokonce obvinil, že během volebního boje nebo po něm nechal odposlouchávat jeho telefony.

Mezi kontroverzní Trampovy počiny patří např. podpora návrhu na snížení legální migrace do USA, prohlášení, kterým definitivně uznal Jeruzalém za hlavní město státu Izrael, zrušení praxe pozitivní diskriminace na amerických středních a vysokých školách či opakované nevhodné výroky o ženách. Kritiky se dočkalo také jeho údajné příliš intenzívní politické sbližování s Ruskem a osobně s Vladimírem Putinem, stejně jako negativní vyjádření o imigrační politice německé kancléřky Angely Merkelové.

V prosinci 2019 byla Sněmovnou reprezentantů schválena obžaloba prezidenta v procesu impeachmentu v bodech zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu Spojených států. Trump se tak stal třetí hlavou amerického státu, u níž poslanci schválili impeachment. Senát však hlasoval proti odvolání prezidenta z jeho funkce.

V poslední době se Trump zejména kvůli pandemii koronaviru obul do Číny. Přitom ještě nedávno ji oceňoval za boj s virem. Obvinil Světovou zdravotnickou organizaci, že přebírá propagandu Pekingu ohledně šíření nemoci covid-19, a zastavil její financování. Kromě jiného oznámil, že jeho kabinet vyšetřuje, jestli vir nepochází z laboratoře.

První miliony vydělal v otcově firmě

Narodil se 14. června 1946 v New Yorku. Jeho otec byl newyorký stavitel německého původu.

Po vojenské akademii Donald Trump nastoupil na newyorkskou Fordham University. V oboru ekonomie a finančnictví pokračoval na Pensylvánské vysoké škole, kterou dokončil v roce 1968. První miliony vydělal v otcově realitní společnosti. Později budoval vlastní domy a kasina a expandoval na Manhattan.

V 80. letech 20. století sice zbankrotoval, ale brzy se opět vyšplhal na vrchol a zařadil se mezi nejbohatší muže planety. Jeho jmění nyní údajně činí 2,1 mld. USD. Vlastní řadu administrativních a rezidenčních budov (např. Trump Tower nebo Trump World Tower) luxusních hotelů v USA i v zahraničí, tedy v Torontu či Dubaji, a kasin. Holduje wrestlingu, golfu a kráse. Jeho společnost ovládla světovou Miss Universe i Miss USA.

Pět dětí se třemi manželkami

V roce 1977 se Trumpa oženil s podnikatelkou, bývalou sportovkyní a modelkou pocházející z Česka, Ivanou Zelníčkovou. Má s ní syny Donalda a Erica a dceru Ivanku. Manželství se v roce 1992 rozpadlo. Rok nato si vzal americkou herečku Marlu Maplesovou, se kterou má dceru Tiffany. Syna Barrona Williama mu porodila jeho třetí žena, slovinská modelka Melanie Knaussová. Vzal si ji začátkem roku 2005.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi