Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Biden si vybral viceprezidentku. V bitvě proti Trumpovi cílí na Afroameričany

Aktualizováno -
12. srpna 2020
06:55
Autor: ČTK - 
11. srpna 2020
23:16

Demokratický uchazeč o úřad amerického prezidenta Joe Biden si jako svou viceprezidentku vybral senátorku za stát Kalifornie Kamalu Harrisovou, píše agentura Reuters. Ta zároveň uvedla, že se Harrisová stala první černošskou americkou političkou, která se dostala takto daleko v prezidentské kampani. Podle současného prezidenta Donalda Trumpa je výběr senátorky překvapivý, dle jeho slov se k Bidenovi chovala neuctivě a podává průměrné výkony.

Podle agentury AP Biden svou volbou poukázal na klíčovou roli, kterou afroameričtí voliči budou mít v jeho snaze porazit republikánského prezidenta Donalda Trumpa.

„Mám tu velkou čest oznámit, že jsem si vybral Kamalu Harrisovou jako svou kandidátku na viceprezidentku,“ uvedl Biden na twitteru, přičemž senátorku označil za „nebojácnou bojovnici“ za běžné lidi a vynikající představitelku veřejné správy. V SMS svým stoupencům Biden uvedl „Společně s vámi Trumpa porazíme“.

Harrisová s Bidenem by podle AP měli spolu vystoupit ve středu ve Wilmingtonu.

Harrisová byla Bidenovou rivalkou v demokratických primárkách, a podle agentury AP je proto důkladně obeznámená s fungováním prezidentské kampaně. Senátorka je zároveň jednou z nejvýraznějších postav Demokratické strany, a po ukončení jejího vlastního boje o post šéfky Bílého domu se tak o ní brzy začalo hovořit jako o favoritce na post Bidenovy spolukandidátky.

„Byla zlá jako Pocahontas“

Trump výběr Harrisové příliš nechápe. Současný prezident na tiskové konferenci političku kritizoval za její plány a postoje, které podle něj zahrnují zvyšování daní, snižování výdajů na armádu, „socialistický přístup“ ke zdravotnictví či odpor k fosilním palivům.

Trump novinářům řekl, že Harrisová se během demokratických primárek ke svému tehdejšímu soupeři v souboji o demokratickou nominaci chovala „opravdu hrozně“. „Jeden z důvodů, proč jsem překvapený, je to, že byla na Joea Bidena zlá jako Pocahontas. Chovala se velmi neuctivě... a je těžké vybrat někoho, kdo nemá úctu,“ uvedl prezident. „V primárkách si vedla velice bídně,“ dodal.

Trump také vyčetl Harrisové její údajně neurvalý přístup během sporů o nominaci kontroverzního soudce Bretta Kavanaugha na nejvyšší soud, které souvisely s jeho obviněním ze sexuálních útoků. „Jsem toho názoru, že to byla ta nejpodlejší, nejhroznější a nejnezdvořilejší členka Senátu,“ uvedl Trump s odkazem na schvalovací proces v roce 2018.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině