Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump udělal ze svého přítele čistého muže. Odpustil mu vězení, pokutu i dohled úřadů

Autor: ČTK - 
14. července 2020
20:32

Americký prezident Donald Trump svým víkendovým rozhodnutím ušetřil svého přítele Rogera Stonea nejen odnětí svobody, ale i dalších aspektů jeho trestu za lhaní vyšetřovatelům a další zločiny. Detaily Trumpova nařízení vyšly najevo v noci na úterý poté, co si je od ministerstva spravedlnosti vyžádala federální soudkyně. Příkaz Stoneovi odpouští i uloženou pokutu a dvouleté období úředního dohledu.

Bývalý člen Trumpova volebního štábu byl loni odsouzen k celkem 40 měsícům vězení za sedm různých zločinů a původně měl dnes (v úterý) nastoupit k výkonu trestu ve federální věznici ve státě Georgia. Bílý dům ovšem v pátek večer oznámil, že prezident v tomto případě sáhl po zmírnění trestu a že „Roger Stone je nyní volný muž“.

Trump nepoužil institut milosti a odsuzující verdikt tak jeho dlouholetému příteli v trestním rejstříku zůstává. Zásah hlavy státu nicméně maže všechny uložené postihy, ukazuje nově zveřejněné znění nařízení o zmírnění trestu.

Stone byl stíhán v souvislosti s Muellerem

„Snižuji v celém rozsahu trest odnětí svobody vyměřený Rogeru Stoneovi mladšímu,“ cituje z dokumentu agentura Reuters. „Také snižuji v celém rozsahu dvouleté období života pod dohledem se všemi jeho podmínkami a v poslední řadě odpouštím jakýkoli neuhrazený zůstatek uložené pokuty ve výši 20 000 dolarů (470 000 Kč),“ píše se v Trumpově příkazu.

Reuters vývoj hodnotí jako dosud nejdůraznější krok Trumpa s cílem ochránit spolupracovníka zapleteného do kriminální kauzy a jako nejnovější aplikaci exekutivní pravomoci ve prospěch některého z prezidentových spojenců. Stone byl stíhán v souvislosti s vyšetřováním Roberta Muellera, který coby zvláštní vyšetřovatel mapoval kontakty mezi Trumpovou kampaní a ruskými hráči před posledními prezidentskými volbami.

Pobyt ve vězení by se prý téměř rovnal trestu smrti

Vymazání jeho trestu pobouřilo představitele Demokratické strany a další kritiky. Senátor a jeden z mála prezidentových oponentů v Republikánské straně Mitt Romney na twitteru psal o „bezprecedentní korupci“. Podle Bílého domu bylo se Stonem „zacházeno velmi nespravedlivě“, americký ministr spravedlnosti William Barr nicméně minulý týden 40měsíční trest klasifikoval jako spravedlivý.

Stone v pondělí večer v rozhovoru na televizi Fox News prohlásil, že pobyt ve vězení by pro něj znamenal trest „blížící se trestu smrti“, protože má „celoživotní problém s respiračními potížemi“. „Byl jsem doslova hodiny od toho, aby mě navzdory platným předpisům vězeňské správy a ministerstva spravedlnosti poslali do věznice zamořené covidem,“ řekl 67letý muž, přičemž zjevně odkazoval na velké problémy amerických nápravných zařízení se šířením koronaviru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aeraluna ( 14. července 2020 22:26 )

Jooo lidičkové, tady vidíte, že když máte správný kamarády, jde všechno.

Zobrazit celou diskusi