Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Pročínská“ WHO, udeřil Trump na experty. Kvůli pandemii si na ně chce „posvítit“

Autor: ČTK - 
7. dubna 2020
19:47

Po kritice médií, amerických guvernérů či firmy General Motors si v úterý americký prezident Donald Trump vybral nový cíl pro slovní výpad v souvislosti s krizí kolem koronaviru. O Světové zdravotnické organizaci (WHO) na twitteru napsal, že „to zbabrala“ a že je pročínská. Prý na začátku pandemie vydala špatné doporučení.

WHO to opravdu zbabrala. Z nějakého důvodu... je velmi čínocentrická. Na to si posvítíme. Naštěstí jsem brzy odmítl jejich radu, abychom nechali naše hranice otevřené Číně. Proč nám dali takové vadné doporučení?“, uvedl šéf Bílého domu.

Agentura Reuters připomíná, že Světová zdravotnická organizace 31. ledna doporučila státům, aby i přes šíření koronaviru nezavíraly své hranice. Zároveň poznamenala, že vlády mají právo přijímat opatření na ochranu svých obyvatel.

Senátor Rubio chtěl rezignaci šéfa WHO

V ten samý den Washington oznámil omezení pro cesty z Číny do USA. Vstup do země byl zakázán cizincům, kteří byli v předešlých 14 dnech na čínském území. Trump krok neustále prezentuje jako důkaz toho, že jeho vláda na hrozbu koronaviru reagovala rychle, ačkoli federální úřady na začátku roku ignorovaly varování odborníků a sám prezident ještě na konci února na veřejnosti situaci zlehčoval.

Deník The Washington Post nedávno napsal, že američtí politici otáleli, přestože už v lednu a únoru dostávali v tomto směru varování od zpravodajských služeb.

V kritice WHO ohledně přístupu k Číně však Trump není osamocen. Například republikánský senátor Marco Rubio minulý týden volal po rezignaci jejího šéfa Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse, který prý „umožnil Pekingu využít WHO ke klamání mezinárodního společenství“.

Vše o prezidentských volbách v USA naleznete zde>>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Maximilian ( 8. dubna 2020 07:27 )

USA měli veškeré informace,vystupují jako velmoc a nic,nabubřelý hloupost.Cele O S N je na h...o

yokky ( 7. dubna 2020 23:07 )

direct1 ( 7. dubna 2020 20:41 )

Ano, zvorali to, ale to nic nemění na tom, že WHO je úplně k ho.vnu. Teprve před 2-3 dny zjistili, že roušky můžou pomáhat omezit nákazu. O otevřených hranicích nemluvě. Ať jdou do řiti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa