Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Horší než koronavirus je panika, říká lékař. Kde v Česku se nákaza objeví?

Autor: Tomáš Vašek - 
28. února 2020
05:00

Prázdné regály v supermarketech, skoupené roušky a respirátory a fronty v lékařských ordinacích. Češi propadli panice z šíření nového koronaviru. A i když se je opakovaně snaží uklidnit i politici včetně ministrů a premiéra Andreje Babiše (ANO), dál vozí z obchodů zásoby mouky, těstovin, rýže a konzerv. Horší než koronavirus je panika, říká známý neurolog Martin Jan Stránský. Šéf české pobočky Světové zdravotnické organizace navíc řekl, kde by se první případy v Česku mohly objevit.

Kdybych žil ve Wu-chanu v Číně, bál bych se koronavirové infekce. Protože ale žiju ve střední Evropě a jsem shodou okolností biochemik, co se celý profesionální život zabývá viry, tak se nebojím koronaviru, ale naších reakcí na něj,“ píše ve svém facebookovém příspěvku docent Jan Konvalinka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Podle něj je třeba se spíše obávat toho, „že populističtí politici ve snaze předvést svaly zavřou hranice a pošlou celou Evropu do recese." Na místě je prý také obezřetnost před tím, „že se jim ty mimořádné stavy a omezování a atmosféra strachu zalíbí a ty hranice už neotevřou“.

„Neblbněte, myjte si ruce a jezte ovoce a zeleninu“

Skutečná hysterie, která je mnohem nebezpečnější než samotná nákaza novým typem koronaviru, se v našich končinách vytvořila i podle neurologa Martina Jana Stránského.

„Ve vzdálené zemi se stane něco malého a všichni si myslíme, že zemřeme. Svět je ve stavu přebytku informací, které jsou převážně dezinformacemi,“ varoval v rozhovoru na stanici Českého rozhlasu Dvojka. O tématech, která lidstvo skutečně ohrožují, se podle lékaře přitom hovoří jen minimálně, pokud vůbec.

„Bojím se toho, že mě někde v cizině někdo zavře preventivně do karantény. Bojím se, že moji vyděšení spoluobčané pod vlivem mediální masáže vykoupí základní potraviny, a nebude co k večeři,“ komentoval současnou situaci ve svém textu už zmíněný prorektor Univerzity Karlovy Konvalinka a dodal: „Lidi, neblbněte. Myjte si ruce, jezte ovoce a zeleninu a nenechte se vystrašit.

Matić: Lze čekat, že první případ bude v nemocnici

Že se koronavirus Česku přece jen vyhne, na to už spoléhá málokdo. Podle šéfa české pobočky Světové zdravotnické organizace (WHO) Srđana Matiće se ale víc než čekat zatím dělat nedá…

Jaký je váš odhad, mluvíme o dnech, či dokonce hodinách, kdy se nákaza objeví v ČR?

„To bych spekuloval. Když ale sledujeme vývoj v jiných evropských zemích, řekl bych, že pravděpodobnost, že se koronavirus objeví i v České republice, je vysoká.“

Je přístup našich úřadů nezpřísňovat opatření, dokud se tu koronavirus neobjeví, moudrý?

„Ano, je. Vezměte si právě Itálii. Byla to země, která (ve snaze chránit se před koronavirem – pozn. red.) zavedla snad nejpřísnější opatření na svých hranicích. A teď vidíte, jaká tam je situace. Zavedení kontrol není tou cestou, ledaže byste hranice zcela zavřeli. Což by také nebylo dobré, protože riziko ohrožení veřejného zdraví v porovnání se sociálními a ekonomickými dopady, které by to mělo, je nesrovnatelně menší. Navíc lze očekávat, že první případ koronaviru se objeví v nemocnici. Stejně jako v Itálii (kde personál podle italského premiéra Conteho nedodržel všechna bezpečnostní opatření – pozn. red.).“

Platí, že lidé by neměli chodit hned za lékařem, jakmile se vrátí z Itálie nebo Rakouska?

„Není důvod, pokud nevykazují příznaky. Pokud je mají a mají také oprávněné obavy, že nákaze byli vystaveni, měli by lékaře kontaktovat telefonicky. Ale hlavně nechodit rovnou do nemocnice!“

dietr ( 29. února 2020 06:48 )

Jasně, média berou provize od obchodních řetězců, už to chápu

offline ( 28. února 2020 22:45 )

Tady to konečně píšou jak to je, takže klid a nohy v teple!

http­s://az­247.cz­/pan­demie-nehrozi-koronavirus-dlouho-nevydrzi-protoze-je-z-ciny-shoduji-se-vedci/

marmat ( 28. února 2020 22:05 )

Yardo­....sn­ílku­...je to tak....Lordi vyhynuli....zbyli jen malo­měšťá­ci/pa­niká­ři
Jo ještě si s těma těstovinama (uvařenejma na skus) musej lehnout "směrem od epicentra" !!!

marmat ( 28. února 2020 20:11 )

wp2t:
To, CO UMÍ ČECHÁČEK vyrobit, je opravdu ryzí legrajda....
Ale i super ostuda ....
vrací nás TO do doby kamenné...
KDO si CO urve !!!

marmat ( 28. února 2020 20:07 )

XYZ3:
A ON ZATÍM NIKDE......
A opatrnost vlády otočí pučisti proti ní !!!
Tak to zaťukejme a nejančeme ....vždyť jsme jak Kocourkovští
Absurdistán s exkluzivní panikou ....
To se nelze potom divit,kolik panikářů zaplní Letnou

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa