Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Koronavirus u Trumpových: Prezidentův syn je v karanténě, Ivanka šla na testy

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
23. března 2020
22:05

Pandemie nového koronaviru zasáhla celý svět, s jeho šířením se potýká většina států. Smrtící nákaza zasáhla do života miliard lidí, výjimkou není ani nejmladší syn prezidenta Spojených států Barron Trump, který v této těžké době slavil své 14. narozeniny. První syn USA je v dobrovolné karanténě v Bílém domě, první dáma Melania Trumpová synovi přála na všech sociálních sítí, jindy výřečný prezident Donald Trump Barronovi veřejně nepřál. Prezident a jeho nejstarší dcera Ivanka podstoupili testy na koronavirus, u obou byl výsledek negativní. Trump je pod neustálou kritikou kvůli svému postoji k nákaze, ukázalo se navíc, že rozvědka ho o nebezpečí informovala už v lednu, uvedl deník The Washington Post.

„Všechno nejlepší, BWT,“ napsala na svém instagramu a twitteru první dáma a svůj příspěvek doplnila fotkou balonků ve tvaru čtrnáctky. Za písmeny BWT se skrývají Barronovy iniciály, jeho plné jméno zní Barron Willam Trump. Prezident je známý svou oblibou sociálních sítí, zejména twitteru, synovi na něm ale nepopřál.

Trump: Barron je génius

Trump má z prvního manželství tři děti: Donalda mladšího, Ivanku a Erica, ze druhého má pak dceru Tiffany. Se svou současnou manželkou Melanií má pouze jednoho potomka. Všichni jeho synové po něm zdědili jeho výšku, prezident měří úctyhodných 190 centimetrů. Jeho nejstarší syn a jmenovec je se svými 185 centimetry ze synů nejmenší, Eric má 193 centimetrů. Všechny zřejmě přeroste Barron, který se už teď tyčí nad otcem i matkou.

„Je to počítačový génius,“ pochlubil se na únorovém mítinku Trump. „Pořád něco ťuká do počítače, přijdu za ním a naše konverzace vypadá asi takhle: Ahoj tati, jak je? Co chceš? Jdi pryč, tati, nevidíš, že hraju?“ svěřil se svým voličům. „A já mu říkám: Podívej, já jsem prezident Spojen… ani mě to nenechá doříct a už říká: No tak, tati,“ smál se Trump.

Rozvědky na koronavirus upozorňovaly od ledna

Americké zpravodajské služby varovaly politiky před globálními riziky plynoucími z šíření koronaviru již v lednu a únoru. Prezident Trump a zákonodárci však záležitost zlehčovali a nepřijali včas opatření, jež by mohla šíření nákazy zpomalit. Podle listu The Washington Post (WP) to uvedli nejmenovaní činitelé seznámení se zprávami amerických tajných služeb.

„Donald Trump to možná nečekal, ale hodně jiných lidí ve vládě ano – nedokázali ho však přesvědčit, aby ohledně toho něco udělal,“ řekl činitel WP a dodal: „Systém blikal červeně.“

Americké rozvědky v prvních týdnech po vypuknutí nákazy v Číně sice nepředpovídaly, že by virus mohl dorazit i do USA. Varovaly však, že Peking zřejmě neuvádí úplné informace o rozsahu a nebezpečích plynoucích z epidemie, což představuje bezpečnostní riziko.

Prezident nevěřil, že se virus dostane do USA

Podle zdrojů WP se snažili činitelé v Bílém domě s Trumpem o nebezpečích viru hovořit na přelomu ledna a února, prezident však diskuse odmítal a tvrdil, že virus USA nezasáhne. Již začátkem února někteří členové administrativy na interních poradách varovali, že země nemá dostatek testů, pomocí nichž by mohla mapovat rozsah epidemie, a že koronavirus bude zřejmě dominovat společenskému dění v několika dalších měsících a mohl by ovlivnit i nadcházející prezidentské volby.

„Myslím, že to dopadne dobře,“ řekl Trump 19. února. „Myslím, že až bude duben, v teplejším počasí, že to má na to velice negativní vliv, na tento typ viru,“ prohlásil prezident.

Trumpovo tvrzení se podle WP zřejmě opíralo z velké části o sdělení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, jemuž Trump věřil, že mu poskytuje pravdivé a úplné informace o šíření viru v Číně. Tajné služby přitom opakovaně tvrdily, že čínští představitelé nejsou ohledně pravých rozměrů epidemie v Číně upřímní.

Trump zareagoval až při propadu akcií 

Trump epidemii zlehčoval ještě v době, kdy se objevily první případy v USA. Svůj tón změnil až ve chvíli, kdy se začaly propadat americké akciové trhy a členové jeho krizového štábu mu ukázali statistické modely vývoje epidemie v jiných zemích. V tu chvíli však naznačovalo propuknutí epidemie zásadních rozměrů již mnoho ukazatelů.

„Prezident Trump podnikl historické, agresivní opatření na ochranu zdraví, majetku a bezpečí amerického lidu – a učinil tak, zatímco se média a demokraté rozhodli soustředit jen na stupidní politiku kolem falešné nelegitimní ústavní žaloby,“ prohlásil v reakci na zprávu WP mluvčí Bílého domu Hogan Gidley s odkazem na proces ústavní žaloby, který formálně skončil začátkem února. Rozvědky zprávu nekomentovaly.

Video  Epidemiolog Rastislav Maďar k testování na koronavirus 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivan604 ( 23. března 2020 23:04 )

Asi to tam u nich není tak vážné, když tam neuvidíte ani jednoho člověka s rouškou!

zlodejska_sekta_ods ( 23. března 2020 22:39 )

co si to ten tupec Kačer Ťululump maže na ksicht ? …vypadá jak indiánský rákosník vytažený z miktovlnky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa