Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Starosta New Yorku úpěnlivě prosí o ventilátory. Sám vyrazil běhat bez roušky

Autor: sova - 
6. dubna 2020
21:58

Starosta New Yorku Bill de Blasio řeší v současné koronavirové krizi, která si tvrdě došlápla na největší americké město, několik problémů najednou. Tím prvním je nedostatek ventilátorů, který trápí celé Spojené státy, potažmo celý svět. Podle de Blasia jich bude město New York potřebovat alespoň 1500, aby „přežilo do dalšího týdne“. Vedle toho ale musí v souvislosti s šířením koronaviru hasit také soukromý problém – byl nachytán bez roušky.

Starosta byl spatřen s manželkou v sobotu v brooklynském Prospect Parku. Přestože to jeho radnice nařídila, neměl na sobě zakrytí obličeje. De Blasio zpětně tvrdí, že měl přes ústa a nos přetažený šátek, nehledě na to, že v okolí nebyl nikdo, koho by mohl potenciálně ohrožovat.

Ať je skutečnost jakákoli, faktem zůstává, že výše zmíněný park se nachází přes 16 kilometrů daleko od jeho oficiálního trvalého bydliště.

Šel si jen zaběhat

Prostě jsem si šel zaběhat, strávil jsem tam nezbytné množství času a potom se zas vrátil domů. Ano, neměl jsem roušku, ale šátek, který mi zakrýval ústa a nos. V tu danou chvíli kolem mě nikdo nebyl, tak jsem si ho sundal. To můžete udělat, pokud tím nikoho neohrožujete. Jinak samozřejmě dodržuji pravidla jako každý jiný,“ vysvětlil newyorský starosta.

„Po středě nemůžu nic zaručit“

Na tiskové konferenci ale především hovořil o tristním stavu, ve kterém se nachází zdravotnický systém v jeho městě, a to zejména co se týče vybavení a ochranných pomůcek. Podle de Blasia mají newyorské nemocnice dostatek ventilátorů jen do středy.

„S tím, co jsme v poslední době nakoupili, jsme si zajistili bohužel jen pár dnů. Do úterý, maximálně do středy to zvládneme, potom už ale nemůžu nic zaručit,“ přiznal muž v čele města.

De Blasio dodal, že požádá o další ventilátory správu státních a také federálních rezerv. I v nich se však už nahlas mluví o nedostatku. New York i celé Spojené státy se tak musí nadále připravovat na ten nejčernější scénář.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa