Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Důkazy o zmanipulování voleb nejsou. Republikáni z Michiganu Trumpa nepodrželi

Autor: ČTK - 
21. listopadu 2020
22:48

Republikánští lídři michiganského zákonodárného sboru podle všeho nevyslyšeli šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a nechystají se podnikat žádné kroky, které by vzaly vítězství v prezidentských volbách v Michiganu jeho demokratickému soupeři Joeu Bidenovi. Zákonodárci po páteční schůzce s Trumpem uvedli, že nemají informace, které by měnily výsledek voleb v Michiganu. Prezident Trump i v sobotu, soudě podle jeho vyjádření na twitteru, trvá na tvrzeních o rozsáhlých podvodech s voličskými hlasy.

Michigan je jedním z amerických států, kde se Trump snaží zvrátit výsledek prezidentských voleb, jež podle projekcí vyhrál Biden. Šéf Bílého domu bez konkrétních důkazů tvrdí, že hlasování provázely podvody, které přispěly k Bidenově vítězství. U soudů prezident neuspěl a podle některých zpráv se Trump a jeho spojenci nyní pokoušejí zasahovat do procesu oficiálního vyhlašování výsledků v klíčových státech.

V Detroitu přepočítají hlasy

V USA se volí prezident nepřímo. O budoucím šéfovi Bílého domu rozhodují hlasy takzvaných volitelů, kteří až na výjimky odevzdají hlas tomu kandidátovi, který v daném státě získal nejvíce hlasů voličů. Trumpovi právníci vycházejí z předpokladu, že pokud by se jim podařilo zablokovat oficiální schválení konečných výsledků hlasování, mohly by volitele za příslušné státy jmenovat tamní zákonodárné sbory. V Michiganu místní parlament ovládají republikáni.

Republikánský národní výbor, významný orgán Republikánské strany, a michiganská organizace Republikánské strany dnes zaslaly regionální volební komisi žádost o odklad oficiálního schválení výsledků voleb o 14 dní, aby bylo možné překontrolovat hlasy v okrese Wayne, který je v Michiganu největší a zahrnuje i město Detroit.

Komise, která má dva republikánské a dva demokratické členy, se má sejít v pondělí a od té doby má 20 dní na potvrzení výsledků. Republikáni ale žádají úplnou a transparentní kontrolu hlasů v okrese Wayne s poukazem na údajné číselné anomálie a důvěryhodné zprávy o procedurálních nesrovnalostech.

Úřad státní tajemnice státu ale dnes upozornil, že zákon neumožňuje překontrolovat hlasy před oficiálním schválením výsledků, až pak o to mohou kandidáti požádat. Úřad státní tajemnice, demokratky Jocelyn Bensonové, už v pátek doporučil výsledky ke schválení.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Poslední čísla: Biden v Michiganu vyhrál o 150 tisíc hlasů

V Michiganu podle posledních údajů kandidát Demokratické strany Joe Biden zvítězil o více než 150.000 hlasů. Lídři michiganského zákonodárného shromáždění po schůzce zdůraznili, že jakákoli obvinění z volebních podvodů by měla být důkladně prošetřena. Oni sami ale žádné informace o podvodech nemají.

„Nemáme zatím žádné informace, které by měnily výsledek voleb v Michiganu, a jako vůdci zákonodárného sboru budeme, co se týče volitelů, postupovat podle normálního procesu,“ citovala agentura Reuters předsedu Sněmovny reprezentantů státu Michigan Leea Chatfielda a šéfa republikánské většiny v Senátu Michiganu Mikea Shirkeyho.

Trump si stojí za svým

„Ukáže se masivní podvod na voličích“,„ napsal dnes Trump na twitteru v souvislosti Michiganem. Média podle něj prohlášení Shirkeyho a Chatfielda špatně interpretovala.

Informace o velkých podvodech podle Trumpa přicházejí také ze státu Georgia. Tamní státní tajemník Brad Raffensperger přitom v pátek oznámil, že ruční přepočítání a kontrola všech hlasů potvrdily Bidenovo vítězství. Trumpova kampaň má nyní dva pracovní dny na to, aby požádala ještě o jedno přepočítání. Prezidentův právní tým už oznámil, že se chystá ve státě jít do soudní pře.

Podle propočtů amerických i dalších médií získal Trump 232 hlasů ve sboru volitelů, zatímco Biden 306. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, je na programu 14. prosince.

Video  Biden zvolen prezidentem: Bouřlivé oslavy Američanů v ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

slafa ( 22. listopadu 2020 17:24 )

Dalsi duka­zy.ht­tps://­youtu­.be/Ag­DyeN­J4FBk

slafa ( 22. listopadu 2020 16:36 )

Tady rozhovor o dukazech. http­s://y­outu­.be/Y6­8pEk­nYyCM

slafa ( 22. listopadu 2020 16:33 )

Dukazu je dost,komoussky pocitacovy program menil hlasy pro Trumpa na Bidena a to ve vsech statech co ty pocitace pouzily.Program firmy Dominion byl pouzit uz v minulost ve Venezuele a Kolumbii v jasnem vitezstvi komunistu.Sto milionu dolaru bylo pouzito k podplaceni demokratickych guverneru za zakoupeni techto terminalu k volbam.

Zobrazit celou diskusi