Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Emoce na pochodu: Trumpovi příznivci vyrazili do akce, prezident chce zastavit sčítání

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
4. listopadu 2020
22:40

Kampaň amerického prezidenta Donalda Trumpa požádala soud o pozastavení sčítání hlasů v Pensylvánii. Republikánští pozorovatelé prý nemají přístup ke sčítání a chtějí, aby se situace zpřehlednila. Pensylvánie patří ke klíčovým státům pro úspěch v prezidentských volbách, vítěz tam získá 20 volitelů, přičemž pro celkové vítězství je třeba nejméně 270 volitelů. Stejnou žádost Trumpovi lidé podali také v Michiganu, kde se situace trochu vyostřila.

O pozastavení sčítání Trumpova kampaň požádala i v Michiganu; ve Wisconsinu bude chtít přepočítat těsný výsledek. Po úterních volbách zbývá dopočítat výsledky v sedmi státech. Zatím podle počtu volitelů vede Trumpův soupeř Joe Biden.

Snaha o zastavení sčítání v Pensylvánii

Zástupce šéfa Trumpovy kampaně Justin Clark dnes oznámil, že kampaň „podala trestní oznámení na představitele kampaně demokratů za skrývání procesu sčítání před pozorovateli republikánů“. Kampaň si přeje, aby bylo sčítání v Pensylvánii „dočasně zastaveno, dokud nebude situace smysluplně přehledná a republikáni se nebudou moci přesvědčit, že se hlasy sčítají podle zákona“.

Podle Clarka se bude kampaň také snažit zasáhnout do rozhodování nejvyššího soudu o termínu pro sčítání v Pensylvánii. Stát musí zpracovat 3,1 milionu hlasů zaslaných poštou a podle soudu na to má čas do pátku. Započítat se mohou jenom ty hlasy, podané na poštu do volebního dne, tedy do 3. listopadu.

Podobně kvůli údajně nepřehledné situaci Trumpova kampaň požádala o pozastavení sčítání v Michiganu, kde zatím vede Biden a kde vítěz může získat 16 volitelů. Ředitel organizace prosazující liberální hodnoty Progress Michigan Lonnie Scott řekl, že pravým důvodem požadavku na pozastavení sčítání v Michiganu je zabránit agentuře AP a dalším médiím vyhlásit v tomto dalším klíčovém státě Bidenovo vítězství. Mezi demokratickými pozorovateli je demokrat Mark Brewer, který řekl, že je na místě sčítání a že republikánům v přístupu nikdo nebrání.

Trumpovi lidé v Detroitu

Jenomže v michiganském velkoměstě Detroit to začíná vřít, před jednou z budov, kde probíhá sčítání, se shromáždila poměrně početná skupinka podporovatelů prezidenta Trumpa. Dožadovali se vpuštění do budovy, aby mohli přihlížet procesu sčítání. Dovnitř se podařilo dostat několika z nich, ti na výzvy členů komise a pozorovatelů odmítli odejít a musela je vyvést policie. Venku před budovou vypukl protest, lidé skandovali hesla jako „Zastavte volby!“ nebo „Zastavte sčítání!“.

Ve Wisconsinu byl už Biden v projekcích prohlášen za vítěze, ale s velmi těsným výsledkem. Podle těchto údajů vyhrál nad Trumpem o něco více než o 20 tisíc hlasů. Trump tento stát získal v minulých volbách v roce 2016 také velmi těsně a měl zhruba o 22 tisíc hlasů víc než jeho soupeřka Hillary Clintonová.

Video  Biden, nebo Trump? Těsný souboj pohledem exvelvyslance Palouše  - Blesk
Video se připravuje ...

sekebo ( 5. listopadu 2020 01:23 )

Abych pravdu řekl, tak vybírat ze dvou dědulů prezidenta, to je vždy jenom o menším zle. Ale aby se někdo vyhlásil vítězem, když ještě nejsou sečteny milióny hlasů a pak chce zastavit sčítání, tak to snad člověk nevidí ani v žádné "banánové" republice. To se dá zažít jenom v současné Jůeséj !!!

jajanene ( 5. listopadu 2020 00:41 )

jajanene ( 5. listopadu 2020 00:40 )

Svá poblbla, svá. Jinak souhlas

Michal Snobl ( 4. listopadu 2020 23:38 )

Ať si tam za louží vylížou ři-tě. Máme tu své poblbla a stačí nám to

Zobrazit celou diskusi