Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volby v USA 2020: Vítězství Bidena, Trumpova zlost, drama při sčítání i soudní dohra

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
18:10
Autor: ČTK, mav, Darina Jíchová, kal, trm, sova - 
3. listopadu 2020
06:10

Demokrat Joe Biden bude 46. americkým prezidentem. Vítězství mu přiřkly projekce médií v USA po zisku 20 klíčových volitelů ze státu Pensylvánie. Prezident Donald Trump nicméně odmítá uznat porážku a mluví o „nelegálních“ hlasech. Za ty bez důkazů označuje korespondenční hlasování. Volby budou mít dohru u soudu, kam Trumpova kampaň posílá jednu žalobu za druhou. Některé už soudy smetly, dalšími se zabývají a dojít může i na přepočítávání hlasů. Blesk Zprávy sledovaly dění kolem amerických voleb online.

  • Letošní volby doprovázel dramatický souboj s očekávaným těsným výsledkem. Průběžně si vedl lépe Joe Biden, kterému se podle projekcí amerických médií podařilo získat nutných 270 volitelů. Rozhodly hlasy z Pensylvánie, jak se očekávalo.
  • Joe Biden v prvním projevu slíbil, že se pustí do boje s pandemií koronaviru, a zdůraznil, že chce Spojené státy spojit, nikoli rozdělit. Jeho tým již zahájil kroky k převzetí úřadu a spustil oficiální stránky.
  • Donald Trump a jeho kampaň se zkouší bránit soudně. Prezident v posledních třech dnech opakovaně obvinil demokraty, že se snaží ukrást jeho volební vítězství. Pro své tvrzení o manipulaci s hlasovacími lístky ale nepředložil žádné důkazy. Federální soudce ve čtvrtek zamítl žádost Trumpovy kampaně, aby se v Pensylvánii přestaly sčítat volební lístky nedlouho poté, co žaloby republikánů zamítli soudci v Georgii a v Michiganu. Nově Trumpova kampaň podala stížnost na hlasování v Nevadě.
  • V USA je 240 milionů oprávněných voličů a rekordních 100 milionů jich letos využilo možnosti předčasného hlasování. I kvůli tomu se sčítání protahovalo a vítěze klání jsme oproti zvyklostem neznali hned ve středu ráno po volbách.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Prezidentské volby v USA 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Donald Trump Donald Trump Joe Biden Joe Biden Trump a Biden Trump a Biden
Zobrazit nové zprávy
18:00
9. 11. 2020

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, kterou jste našemu sedmidennímu online zpravodajství z amerických voleb věnovali. Dění ve Spojených státech budeme na Blesk.cz sledovat i v dalších dnech a přineseme vám z něj samostatné články. Samozřejmě pohlídáme i to, nakolik povolební dění ustál vztah Donalda Trumpa a jeho ženy Melanie.

17:45
9. 11. 2020

Zřejmě na povolebním večírku v Bílém domě chytil koronavirus i ministr pro místní rozvoj Ben Carson.

Donald Trump s ministrem pro místní rozvoj Benem Carsonem.
17:43
9. 11. 2020

Premiér Spojeného království Boris Johnson nečeká, že bude mezi prvními státníky, kterým Joe Biden zatelefonuje - ostatně konzervativního Brita onehdy nazval „fyzickým i emočním klonem Donalda Trumpa“.

„Nejspíš nebudeme na prvních místech telefonického pořadníku. Ale netřeba tomu přikládat zvláštní důležitost,“ uvedl vládní zdroj deníku Daily Mail a dodal: „Leda pokud nám zavolá až po Papui Nové Guineji, bychom se asi měli začít znepokojovat.“

17:03
9. 11. 2020

Evropská unie ještě dnes zavede cla na dovoz zboží ze Spojených států v odvetě za podporu, kterou Washington poskytoval výrobci letadel Boeing. Po dnešní videokonferenci ministrů obchodu to oznámil místopředseda Evropské komise (EK) Valdis Dombrovskis. Cla v celkovém ročním objemu čtyř miliard dolarů (téměř 90 miliard Kč) začne evropský blok vybírat od úterý.

„Vyzýváme Spojené státy, aby souhlasily s oboustranným zrušením těchto odvetných opatření,“ řekl Dombrovskis, podle něhož je unie připravena cla zrušit okamžitě v případě odezvy z USA. Více čtěte ZDE>>>

16:54
9. 11. 2020

Prezidentův syn Donald Trump junior se podivuje, že šest dní po volbách informovala firma Pfizer o účinnosti své vakcíny proti SARS-CoV-2.

15:58
9. 11. 2020

Americké akcie zahájily před půlhodinou dnešní obchodování, a to prudkým růstem, vystoupily na nová maxima. Výrazně k tomu přispěla farmaceutická společnost Pfizer, která zveřejnila příznivé údaje o účinnosti své experimentální vakcíny proti nemoci covid-19. Investoři navíc po zvolení kandidáta Demokratické strany Joea Bidena prezidentem doufají ve zlepšení globálních obchodních vztahů a v další uvolňování měnové politiky.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si krátce po zahájení obchodování připisoval zhruba 4,6 procenta na 29 627 bodů. Širší index S&P 500 vykazoval růst o 3,2 procenta zhruba na 3622 bodů, zatímco index Nasdaq Composite, v němž je zastoupeno mnoho firem z odvětví vyspělých technologií, přidával asi 0,7 procenta na 11 982 bodů.

15:36
9. 11. 2020

Trumpova úřednice blokuje nástup Joea Bidena a jeho týmu k práci, stěžují si demokraté. Veřejnosti málo známá Správa obecných služeb (GSA) zodpovídá za zpracování dokumentů, které zajišťují přípravnému týmu zvoleného prezidenta přístup k vládním úředníkům, finance a kancelářské prostory. Trumpem jmenovaná šéfka GSA Emily Murphyová však tento proces zatím nezahájila a podle agentury AP neupřesnila, kdy tak učiní. Nejasnosti tak vyvolávají spekulace, zda Trump, který volební porážku dosud veřejně neuznal a tvrdí, že mu volby byly ukradeny, hodlá blokovat snahy demokratů sestavit vládu.

Podle BBC GSA nově zvoleného prezidenta od 60. let potvrzovala vždy do několika hodin, maximálně den poté, co výsledek hlasování na základě projekcí vyhlásila média. Jenže nyní média vyhlásila Bidena vítězem o víkendu. Už v neděli Jen Psakiová z Bidenova týmu na twitteru GSA decentně pošťouchla, že by měla uznat Bidena a Harrisovou za vítěze.

„Národní bezpečnost a ekonomické zájmy USA závisí na záruce federální vlády, že bude respektována vůle voličů a bude zajištěno pokojné předání moci,“ napsala také Psakiová. Teď je ve Washingtonu pondělí půl desáté ráno, úřady možná sotva začaly pracovat.

Právník Robert C. MacKichan mladší, který byl hlavním právním poradcem GSA za vlády prezidenta Ronalda Reagana a George Bushe staršího, se však domnívá, že na podepsání potřebného dopisu je příliš brzy. Poukázal přitom na skutečnost, že výsledek zatím nepotvrdil sbor volitelů, který hlasuje v prosinci.

15:22
9. 11. 2020

Pogratuluje Vladimir Putin Bidenovi? Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že je vhodné s komentáři počkat, dokud nebudou výsledky oficiální. Podle něj Putin opakovaně řekl, že je připraven jednat s jakýmkoliv lídrem USA. „V každém případě doufáme, že s příštím prezidentem USA se podaří navázat dialog a společně se dohodnout na způsobech normalizace našich bilaterálních vztahů,“ řekl mluvčí podle agentury TASS.

„Tím spíše, že značná část těchto dvoustranných vztahů se z hlediska stability a bezpečnosti netýká jen našich dvou zemí, ale fakticky celého světa,“ dodal. A čím se dnešek liší od situace před čtyřmi lety, kdy ruský prezident okamžitě pogratuloval Donaldu Trumpovi? „Rozdíl je naprosto zřejmý“, odvětil Peskov, protože v USA se nejprve musí vyřešit právní spory, které ohlásil stávající prezident, a proto Kreml pokládá za korektní vyčkat na oficiální vyhlášení vítěze voleb. Peskov podle TASS již neodpověděl na dotaz, jaké vyhlášení bude Kreml pokládat za oficiální.

15:13
9. 11. 2020

Spojené státy pod vedením nového prezidenta Joea Bidena zezelenají a budou klást větší důraz na ekologii, klima a moderní energetické zdroje. Shodli se na tom tuzemští energetičtí odborníci a analytici. Biden podle nich bude ve svých vyjádřeních a rozhodnutích umírněnější než končící prezident Donald Trump. Část analytiků upozorňuje, že to ale v žádném případě neznamená, že by americká administrativa ztratila zájem o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech nebo přestala kritizovat stavbu plynovodu Nord Stream 2.

„Biden se otevřeně hlásí k vyšší ochraně klimatu a k opětovnému připojení USA k Pařížské klimatické dohodě. To je dobrá zpráva především pro americkou zelenou energetiku, ale vzhledem k síle USA to bude mít globální pozitivní dopady na další rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Zprostředkovaně to tedy pocítíme i my. V otázce jaderného průmyslu se politika Bidena nebude zřejmě od Trumpa příliš lišit, lze čekat pokračování dosavadní spíše vlažné a nevýrazné podpory,“ řekl ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

14:50
9. 11. 2020

Pokud si nejste jisti, zda mají v USA téměř po týdnu od voleb sečtené všechny hlasy - odpověď je, ne, nemají. Stále není jasné, komu půjdou na konto volitelé z Aljašky (47 procent sečteno), Arizony (97 procent), Severní Karolíny (98 procent) a Georgie (99 procent).

14:41
9. 11. 2020

Šéfové amerických podniků čekají od nově zvoleného prezidenta Joea Bidena zejména větší předvídatelnost, méně překvapivých rozhodnutí a celkově tradičnější vztahy s Bílým domem. Chtějí také, aby se Biden hned na začátku zaměřil na boj s pandemií způsobenou šířením nového koronaviru. Napsal to ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ).

Mnoho ředitelů vidí Bidena v otázkách byznysu jako centristu a v dalších čtyřech letech očekávají klidnější, veřejně méně turbulentní vztahy. A to i přesto, že s administrativou nebudou vždy souhlasit. To bude zřejmě hlavní změna proti minulým čtyřem letům, kdy šéfové firem dostali od vlády téměř vše, o co si řekli.

„Bude to snazší, protože to bude větší stabilita,“ myslí si šéf společnosti UGN Peter Anthony. Jeho firma sídlí u Chicaga, dodává automobilové díly a má asi 2200 zaměstnanců. „Šéfové podniků budou vědět, co mohou očekávat, až se s ním potkají. Když znáte pravidla hry, můžete hrát,“ dodal.

Letadlo společnosti Boeing.
14:32
9. 11. 2020

Prezident Donald Trump podle Američanů žijících v Česku možná nikdy neuzná svou volební porážku. Neočekávají však, že by mohly případné přepočty hlasů v některých státech něco změnit na vítězství kandidáta demokratické strany Joea Bidena. Bývalý americký viceprezident by podle nich mohl do Bílého domu přinést mimo jiné změnu stylu boje s covidem-19, důraz na environmentální politiku, ale i jiný způsob jednání se spojenci.

Redaktor nakladatelství Karolinum Mike Baugh ČTK řekl, že i jako registrovaný republikán podporoval Bidena a je rád, že vyhrál. „Je ale hrozivé, že výsledky byly tak těsné a umožňují prezidentovi prohlašovat, že volby byly zmanipulované, a mluvit o konspiracích,“ řekl. Očekává, že v některých státech se budou hlasy z iniciativy republikánů přepočítávat, ale potvrdí se nynější výsledky.

Jason Kucker, který vyučuje na škole Nový PORG v Praze, očekával dlouhé sčítání kvůli pandemii covidu-19 a řadě korespondenčních hlasů, ale i těsné výsledky. „Myslím, že výsledek nejvíc ovlivnilo, že celý národ je unavený Trumpem, jeho chováním, skandály. Lidi v ulicích spíš, myslím, slavili odchod Trumpa než příchod Bidena,“ míní. Spojené státy jsou podle něj silně rozdělené. „Je to vidět v každém státě, v málokterém vyhrál jeden z kandidátů s velkou většinou,“ řekl ČTK.

Učitelka angličtiny v Brně Kathy Svacha řekla, že stejně jako řada Američanů má pochyby o volebním systému v USA. „Lidé se hodně ptají, proč máme prezidenty, které nezvolila většina Američanů. Proto jsem ráda, že to dopadlo takhle,“ dodala. Biden totiž kromě potřebných hlasů volitelů nasbírá podle dosavadních výsledků i většinu hlasů celkově. „Snad už se nebudeme muset stydět za prezidenta, kterého v Americe máme,“ dodala Svacha.

14:27
9. 11. 2020

Evropská unie na výměnu v Bílém domě nečeká. Ještě v pondělí zavede cla na zboží z USA ve sporu o subvence Boeingu, shodli se podle komisaře Dombrovskise ministři. Cla začnou platit od úterý.

14:15
9. 11. 2020

Horká linka zřízená kampaní republikánského prezidenta Donalda Trumpa, aby na ni mohli lidé hlásit údajné volební podvody, se pro zaměstnance stala noční můrou poté, co ji zaplavily telefonní vtípky podporovatelů demokrata Joea Bidena. Někteří pracovníci se svěřili, že na horké lince obdrželi telefonáty od „levičáckých teenagerů“ a někdy i „znepokojivé nevyžádané fotky pro dospělé“, uvedl zpravodaj amerického webu Axios Jonathan Swan.

V jednom hovoru volající nahlásila, že se „obézní želva překulila na záda a plácá se na horkém slunci,“ v narážce na nedávná slova novináře televize CNN Andersona Coopera, který řekl, že lidé takto nyní vnímají prezidenta Trumpa, marně se snažícího prohru zvrátit.

Komik Alex Hirsch na horkou linku zavolal v neděli večer. „Viděl jsem muže, vešel do této budovy,“ uvedl. „Měl na sobě černou čepici, černou roušku, pruhovanou košili, červenou kravatu a myslím, že si nesl v tašce hamburgery?,“ pokračoval s tím, že muž bručel jako zloděj. „Myslím, že nejspíš patří k Antifě,“ řekl komik, načež pracovnice linky zavěsila. Komik Nick Lutsko mezitím na linku zavolal, aby nahlásil, že našel ohořelou obálku, na níž je napsáno „100 000 hlasů pro Trumpa v Pensylvánii. Moc důležité, neztraťte to!!!“.

13:47
9. 11. 2020

Kamala Harrisová bude první ženou ve funkci viceprezidenta a rovněž první osobou tmavé pleti, matka přišla z Indie a otec z Jamajky. Často se píše, že dosud všichni viceprezidenti byli bílí muži, na jednu výjimku se někdy zapomíná. Charles Curtis, dvojka prezidenta Herberta Hoovera v letech 1929-33, vyrostl v indiánské rezervaci kmene Kanzů. Jeho matka měla ze tří čtvrtin indiánskou krev, otec byl britského původu. Spíš než v Bílém domě se Curtis vyznamenal v Senátu.

Viceprezident Charles Curtis (vlevo) byl ze 3/8 indián. Viceprezident Charles Curtis byl ze 3/8 indián.
12:53
9. 11. 2020

Současný plat amerického prezidenta je 400 000 dolarů ročně (8,9 milionů korun, tedy 743 tisíc měsíčně). Dále má příspěvek na výjimečné výdaje ve výši 50 000 dolarů (1,1 milionu korun) ročně, a rovněž cestovní rozpočet ve výši 100 000 dolarů (2,2 milionu korun), s příspěvkem 19 000 dolarů (245 000 korun) na společenské výdaje. Prezidentský plat podléhá zdanění, příspěvky nikoliv.

12:49
9. 11. 2020

Návštěvu nového prezidenta v Česku asi jen tak očekávat nelze. „Domnívám se, že by to musela být výjimečná příležitost, jako když se tu podepisovala dohoda o jaderných zbraních mezi USA a Ruskem, kdy k nám zavítal Barack Obama. Americký prezident prostě do menších států tolik nejezdí,“ řekl v Epicentru Blesku amerikanista Jiří Pondělíček. „Budeme rádi, když k nám jednou, dvakrát zavítá ten či ta, kdo obsadí post ministra zahraničí.“ 

Záznam rozhovoru už teď naleznete na facebookové stránce BLESK.CZ.

12:46
9. 11. 2020

Můžeme čekat comeback Donalda Trumpa? „Domnívám se, že se Republikánská strana od Trumpa nebude moci oprostit právě proto, že získal úctyhodný počet hlasů. Pokud by se v roce 2024 v primárkách – které budou velice zajímavé – pokusil získat nominaci, měl by velkou šanci na úspěch,“ uvedl Pondělíček. A bez republikánské nominace? „Kdyby chtěl kandidovat jako nezávislý, myslím, že by své šance spíš ohrozil. Ani extrémně populárnímu Rooseveltovi se to nepodařilo, když se rozkmotřil se svou stranou a rozhodl se kandidovat sám za sebe. V poválečných dějinách byl nejúspěšnějším nezávislým Ross Perot roku 1992, a nezískal ani jeden volitelský hlas."

12:42
9. 11. 2020

„Výsledek není podle představ demokratů, nejspíš nebudou mít Senát, aby mohli prosadit cokoliv. Aspoň ne do dalších kongresových voleb za dva roky. Budou muset doufat, že se v tom poločase v roce 2022 zlepší, ale to se moc často nestává,“ řekl v Epicentru Pondělíček. Prezidentské volby ale byly úspěchem, Biden má druhý nejvýraznější náskok od roku 2000.

12:36
9. 11. 2020

„Spekuluje se, někteří se vysmívají, někteří s hrůzou očekávají, že by skutečně Trump mohl být z úřadu odstraněn silou. Už reálně v úřadu nebude, nebude mít pravomoc. Proces je jasný: 20. ledna bude inaugurace, jakmile Joe Biden složí přísahu, stává se prezidentem. Tam už možnost, že Donald Trump úřad neopustí, nepřipadá v úvahu," uvedl amerikanista Pondělíček. Nevěří však, že by to prezident dovedl do takového extrému.

12:32
9. 11. 2020

„Spekuluje se, že by z pomstychtivosti mohl něco vyvést. Pravomoc amerického prezidenta je velmi silná, ale zároveň kolem něj jsou lidé, kteří by takové jeho impulzy měli brzdit,“ řekl v Epicentru Blesku Jiří Pondělíček. „Takže doufám, že se nic takového nestane, ale nějaké drobnější zlomyslnosti, například že Joe Biden nebude pozván do Bílého domu a nedostane se mu jakéhosi posvěcení, že prezident uznává a přijímá, připravuje svého nástupce na jeho roli. Větší akce, jež by měly podkopat nastupující administrativu, by byly skutečně bezprecedentní.“

Amerikanista Jiří Pondělíček v pořadu Epicentrum (9. 11. 2020)
12:28
9. 11. 2020

Co se bude dít do inaugurace 20. ledna 2021? „Tato doba by měla sloužit ke kontaktům odcházejícího a nastávajícího prezidenta, aby byla předána agenda, aby měl nový prezident dostatek času seznámit své lidi s tím, co je čeká, aby došlo ke klidnému předání moci. To asi letos příliš očekávat nejde,“ soudí Jiří Pondělíček z katedry amerických studií IMS FSV UK. „Než rozhodne sbor volitelů, nečekal bych, že Donald Trump nasadí smířlivější tón. Snad aspoň poté, co bude výsledek oficiální,“ dodal.

12:26
9. 11. 2020

Estonský ministr vnitra Mart Helme oznámil, že odstupuje. Natolik jej podle jeho slov znechutily reakce dalších estonských politiků a médií na jeho výroky o prezidentských volbách ve Spojených státech. Helme, který ve vládě zastupuje krajní pravici, v nedělním rozhlasovém rozhovoru označil Joea Bidena a jeho syna za „zkorumpované týpky“.

„Prostě mám toho po krk. Neudělal jsem nic, co by mohlo ohrozit bezpečnost a obranyschopnost země, a neřekl jsem nic, o čem by už nepsala všechna svobodná americká média,“ řekl Helme podle serveru Delfi.ee. Ironicky se také dotazoval médií, co si bez něj počnou, vždyť jim posledních pět let svým působením a výroky obstarával živobytí.

12:21
9. 11. 2020

Trumpova kampaň se snažila situace s dlouhým sčítáním využít. „Prezident Trump s tím pracoval, rétoricky i právní snahou chtěl zastavit sčítání, dokud byl v čele. To byla asi jediná šance, jak to otočit,“ řekl v Epicentru Blesku Pondělíček. „A vše zdržet až do termínu, kdy jednotlivé státy musí do Washingtonu nahlásit, kdo je bude zastupovat ve sboru volitelů. Pokud by výsledek pořád byl takový jako v den voleb, jelikož by se zbývající hlasy nesměly sčítat, tak by státům nezbylo než nahlásit volitele podle toho stávajícího výsledku,“ zmínil.

Amerikanista Jiří Pondělíček v pořadu Epicentrum (9. 11. 2020)
12:16
9. 11. 2020

„Největší zmatek sledujeme v Michiganu, Wisconsinu a Pensylvánii, tam je to částečně i proto, že republikány ovládané státní parlamenty odmítly sčítacím komisím umožnit sčítání v předstihu. Tam došlo k tomu, že byly nejprve sečteny hlasy odevzdané v den voleb. Jak se předpokládalo, byly příznivé pro Donalda Trumpa. A jak se poté začaly sčítat korespondenční hlasy, tak se to vyrovnávalo,“ vysvětluje amerikanista Pondělíček průtahy se sčítáním.

„V jiných státech byla dynamika obrácená, třeba v Arizoně vedl Joe Biden i o šest procent, naposledy, co jsem koukal, měl náskok jen asi půl procenta. Viděl jsem i včerejší výpočty, že by mohl prohrát," zmínil.

sekebo ( 11. listopadu 2020 01:48 )

Kačer Donald Trumpeta "vládl" 4 roky a pohled na volby v USA zvenčí dopadl hůř, než v nějakém totalitním státě nebo banánové republice. Dědek může být zlý, může se soudit, může si rvát vlasy nebo přehazovačku, ale snad mu někdo rozumný z jeho okolí domluví a nebudou ho muset z Bílého domu vykopat násilím. Trumpíku, dej si mokrý hadr na hlavu, skoč si do kina a hlavně se už klidni. Mandate is over !!!

tony3 ( 10. listopadu 2020 22:44 )

Přestaňte už přebírat ty lživý bludy od CNN a jiných zkorumpovaných liberálních médií, co vlastní a řídí Demokrati. Prezident ještě vyhlášen nebyl. Média prezidenta nevyhlašují!!! Volby byly Demokraty prokazatelně zkorumpovány, na některých místech o víc jak 100000 padělaných hlasovacích lístků. V pondělí začaly soudy. Výsledek by měl být znát 14.12. Naučte se legislativu a nešiřte lži!!!!

abil ( 10. listopadu 2020 21:28 )

Ocekavany tesny vysledek? Novinari nejak zapomneli, ze Bidenovi prisuzovali vyrazne vitezstvi. Stejne si nejak nevsimli, ze rozhodne nebylo od zacatku jasne, ze vyhraje. Naopak dost dlouho vedl Trump a teprve o dost pozdeji ho zacal najednou dotahovat Biden. Taky zapomneli na chovani Clintonove po prohranych prezidentskych volbach pred ctyrmi lety.

strejda777 ( 10. listopadu 2020 17:42 )

Tak jsem dneska slyšel dobrý vtip o Trumpovi. Asi ho už někdo z Vás slyšel... Příjde konečně Biden do Bílého domu. Vejde do oválné pracovny. Rozhlédne se, podívá se ke stropu a říká: "Slezte z toho lustru Donalde, vidím Vás"! To jen tak, pro zasmání a lepší náladu.....

kakamilek ( 9. listopadu 2020 23:59 )

Z čeho prosím tebe vycházíš?Bohnický kodex?

Zobrazit celou diskusi