Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby v USA 2020: Vítězství Bidena, Trumpova zlost, drama při sčítání i soudní dohra

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
18:10
Autor: ČTK, mav, Darina Jíchová, kal, trm, sova - 
3. listopadu 2020
06:10

Demokrat Joe Biden bude 46. americkým prezidentem. Vítězství mu přiřkly projekce médií v USA po zisku 20 klíčových volitelů ze státu Pensylvánie. Prezident Donald Trump nicméně odmítá uznat porážku a mluví o „nelegálních“ hlasech. Za ty bez důkazů označuje korespondenční hlasování. Volby budou mít dohru u soudu, kam Trumpova kampaň posílá jednu žalobu za druhou. Některé už soudy smetly, dalšími se zabývají a dojít může i na přepočítávání hlasů. Blesk Zprávy sledovaly dění kolem amerických voleb online.

  • Letošní volby doprovázel dramatický souboj s očekávaným těsným výsledkem. Průběžně si vedl lépe Joe Biden, kterému se podle projekcí amerických médií podařilo získat nutných 270 volitelů. Rozhodly hlasy z Pensylvánie, jak se očekávalo.
  • Joe Biden v prvním projevu slíbil, že se pustí do boje s pandemií koronaviru, a zdůraznil, že chce Spojené státy spojit, nikoli rozdělit. Jeho tým již zahájil kroky k převzetí úřadu a spustil oficiální stránky.
  • Donald Trump a jeho kampaň se zkouší bránit soudně. Prezident v posledních třech dnech opakovaně obvinil demokraty, že se snaží ukrást jeho volební vítězství. Pro své tvrzení o manipulaci s hlasovacími lístky ale nepředložil žádné důkazy. Federální soudce ve čtvrtek zamítl žádost Trumpovy kampaně, aby se v Pensylvánii přestaly sčítat volební lístky nedlouho poté, co žaloby republikánů zamítli soudci v Georgii a v Michiganu. Nově Trumpova kampaň podala stížnost na hlasování v Nevadě.
  • V USA je 240 milionů oprávněných voličů a rekordních 100 milionů jich letos využilo možnosti předčasného hlasování. I kvůli tomu se sčítání protahovalo a vítěze klání jsme oproti zvyklostem neznali hned ve středu ráno po volbách.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Prezidentské volby v USA 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Donald Trump Donald Trump Joe Biden Joe Biden Trump a Biden Trump a Biden
Zobrazit nové zprávy
12:13
9. 11. 2020

„V každých volbách se hlasy počítají dlouho, ale většinou je zřejmé, že dopočítávání nebude mít vliv na výsledek,“ popsal v Epicentru Blesku Jiří Pondělíček z Institutu mezinárodních studií FSV Univerzity Karlovy.

„Není to jenom korespondenční volbou. Podívejme se do Texasu, kde celkem běžně volí velká část lidí poštou či dopředu. Letos to procento bylo rekordní, skoro devět z deseti – ale přesto jsme v Texasu znali vítěze poměrně brzy. Některé státy tyto hlasovací lístky odevzdané v předstihu také stihly sčítat už před dnem voleb a výsledky mohly vyhlásit poměrně rychle,“ dodal.

Amerikanista Jiří Pondělíček v pořadu Epicentrum a moderátorka Pavlína Horáková (9. 11. 2020)
12:08
9. 11. 2020

„Otázka je, co bude moci změnit. Čeká se, kdo získá Senát, to de facto rozhodnou až dvoje doplňující volby v lednu. Jelikož jde o stát Georgia, pravděpodobně vyhrají republikáni,“ komentuje amerikanista Pondělíček, jak se bude Bidenovi vládnout.

12:03
9. 11. 2020

„Joe Biden nebude radikálním prezidentem, který by chtěl překopávat americký systém,“ řekl amerikanista Jiří Pondělíček v Epicentru Blesku. 

“Jedna z věcí, kterou Donald Trump akcentoval, bylo, že Joe Biden bude ve vleku radikálních levicových demokratů."

Vítězný projev se snažil uklidnit zejména republikánské voliče, kteří nyní hlasovali pro Bidena. 

Rozhovor živě sledujte ZDE>>>

Amerikanista Jiří Pondělíček v pořadu Epicentrum (9. 11. 2020)
12:00
9. 11. 2020

Sledujte přímý přenos pořadu Epicentrum k americkým volbám - s amerikanistou Jiřím Pondělíčkem.

11:42
9. 11. 2020

Rada mládežnických poradců amerického velvyslance v Česku a Fakulta sociálních věd UK zvou na odpolední debatu.

11:40
9. 11. 2020

„Německo-americké přátelství je společným pokladem,“ řekla kancléřka Angela Merkelová s tím, že Německo dobře ví, jak významnou roli USA sehrály v jeho demokracii. „Jsme spojenci v NATO a sdílíme stejné hodnoty demokracie,“ uvedla. „Víme, a to právem, že musíme převzít větší díl odpovědnosti,“ dodala a zároveň vyzvala k většímu zapojení Německa a Evropy do péče o transatlantické vztahy. Požadavky USA, aby se Evropa více starala, jsou podle ní oprávněné.

10:38
9. 11. 2020

„Půl tuctu států je stále ve hře nebo sporných, prezident potřebuje vyhrát aspoň Pensylvánii a dva další,“ řekla rádiu BBC 4 Harmeet Dhillonová z Trumpova týmu volebních právníků. „Věříme, že je to možné.“

10:19
9. 11. 2020

„Zaznamenali jsme, že Joe Biden vyhlásil volební vítězství. Chápeme, že o výsledku amerických prezidentských voleb se rozhodne v souladu s americkými zákony a procedurami,“ řekl na dnešní tiskové konferenci mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin.

9:59
9. 11. 2020

Zatímco představitlelé spousty zemí se předhánějí v gratulacích vítězi voleb, některé další okázale mlčí. Například prezidenti Mexika a Brazílie Andrés Manuel López Obrador a Jair Bolsonaro, kteří mají naturelem i populistickým stylem blízko k Donaldu Trumpovi. A zatím mlčí i Rusko a Čína. Turecké ministerstvo zahraničí americké volby ignoruje, ale gratuluje vítězi voleb v africké Guineji, jejichž výsledky přišly rovněž v sobotu.

9:12
9. 11. 2020

Štáb Donalda Trumpa se chystá i po volbách svolávat masivní mítinky jeho fanoušků, informuje Fox News. Prý na podporu žalob v řadě států na průběh voleb.

9:05
9. 11. 2020

Slaví i rodná vesnice děda budoucí viceprezidentky Harrisové v Indii.

8:15
9. 11. 2020

Volby v USA rozdělily i rodinu prezidenta Donalda Trumpa. Zatímco první dáma Melania Trumpová a jeho zeť Jared Kuschner ho přesvědčují, aby přijal porážku, Trumpovi starší synové Eric a Donald Jr. ho přesvědčují, aby dál bojoval. Uvedla to televize CNN.

7:57
9. 11. 2020

Akcie v Asii po vítězství Joea Bidena rostou. Širší index asijských akcií MSCI si připisuje 1,4 procenta, japonské akcie uzavřely nejvýše za 29 let. Vítězství Bidena samozřejmě neopomněl zmínit ani japonský tisk.

Americké prezidentské volby v japonských novinách (9. 11. 2020)
7:05
9. 11. 2020

„Trump byl poslední Don Quijote soutěživé demokracie, která se lišila od demokracie socialistické asi tak, jako se křeslo liší od elektrického křesla,“ píše v komentáři pro Reflex Jefim Fištejn, který patří do tábora podporovatelů stávajícího prezidenta USA. „Jako rytíř smutné postavy chtěl válčit sám proti všem: proti všemocným médiím, proti velkému kapitálu, proti Silikonovému údolí. Až bude vynulován, bude hodně scházet těm, kdo přežijí,“ dodává.

6:30
9. 11. 2020
!

K průběhu sčítání voleb v USA se vyjádřila i první dáma Melania Trumpová, podle ní má být započítán každý legální, ne nelegální hlas. Podobně se už minulý týden vyjádřila Trumpova dcera Ivanka. Američané mají bránit svou demokracii, míní Trumpová.

Vztah svérázného podnikatele a slovinské modelky podle lidí z jejich okolí dlouhodobě nebyl ideální, první dáma však nechtěla způsobovat problémy, dokud byl její muž prezidentem. Tato „překážka“ po vítězství Joea Bidena padá. Hned jak Trump opustí úřad, požádá Melania o rozvod, tvrdí bývalá mediální poradkyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová.

Předvolební mítink amerického prezidenta Donalda Trumpa s účastí první dámy Melanie ve floridské Tampě (29. 10. 2020)
5:45
9. 11. 2020

Volby prezidenta USA budou tématem také pondělního vydání pořadu Epicentrum s moderátorkou Pavlínou Horákovou. Do studia Blesk Zpráv přijde diskutovat o jejich průběhu a výsledku amerikanista Jiří Pondělíček.

Český amerikanista a politolog Jiří Pondělíček.
5:30
9. 11. 2020

Nejsilnější momenty voleb v USA: Nadšený Biden, zlost Trumpa a slzy moderátora. Pokud jste o víkendu nesledovali americké prezidentské volby dopodrobna, Blesk Zprávy pro vás připravily výběr několika štěpných momentů.

Americké prezidentské volby byly plné silných momentů.
5:25
9. 11. 2020

Vlastní nové myšlenky prezident Donald Trump na twitteru nesdílí, ale stále tu aktivně vyhledává a upozorňuje na názory, které podporují jeho vnímání světa. Světa, ve kterém byl připravený o vítězství podle svého názoru podvodným hlasováním poštou.

5:02
9. 11. 2020

Zatímco se pozornost Američanů přesunula k nově zvolenému prezidentovi Bidenovi, ještě dva a půl měsíce bude ve Spojených státech vládnout administrativa prezidenta Donalda Trumpa. A v závislosti na tom, čí zájmy pro ni budou prioritní, může za oceánem do chvíle, kdy 46. prezident USA složí přísahu, dojít k rozsáhlým škodám. Zbytek světa si proto klade důležitou otázku – zvládne už tak těžce zkoušená země tento náročný úkol?

Jaké sny může Trump ještě stihnout zničit? V ohrožení je finanční pomoc i členství v NATO
4:31
9. 11. 2020

Podporu prezidentovi Donaldu Trumpovi vyjádřili jeho příznivci také ve městě Phoenix v Arizoně.

Demonstrace na podporu Donalda Trumpa v Arizoně (9. 11. 2020) Demonstrace na podporu Donalda Trumpa v Arizoně (9. 11. 2020) Demonstrace na podporu Donalda Trumpa v Arizoně (9. 11. 2020) Demonstrace na podporu Donalda Trumpa v Arizoně (9. 11. 2020) Demonstrace na podporu Donalda Trumpa v Arizoně (9. 11. 2020)
4:29
9. 11. 2020

Republikánský prezident Donald Trump má stále své věrné, kteří odmítají připustit jeho porážku. Demonstrovali na příklad v Las Vegas v Nevadě.

Demonstrace příznivců Donalda Trumpa v Las Vegas (9. 11. 2020) Demonstrace příznivců Donalda Trumpa v Las Vegas (9. 11. 2020)
4:27
9. 11. 2020

Guvernér státu New York Andrew Cuomo vzkázal republikánům, kteří ještě neuznali vítězství Joea Bidena a porážku prezidenta Donalda Trumpa, že jde o chybu.

4:11
9. 11. 2020

Vítěz prezidentských voleb v USA byl známý až o víkendu, teprve v pondělí se proto ukáže, jak na jméno Joea Bidena zareagují trhy. Například na burze v Tokiu je i podle fotografií patrné, že výsledek voleb tu sledovali bedlivě - obchodníci tu čekali na pohyb japonské měny, jenu, vůči dolaru.

Burza v Tokiu a prezidentské volby v USA jako téma i v Japonsku (9. 11. 2020) Burza v Tokiu a prezidentské volby v USA jako téma i v Japonsku (9. 11. 2020)
4:05
9. 11. 2020

Sčítání hlasů v amerických prezidentských volbách, které proběhly minulý týden v úterý, stále ještě pokračuje. Například na Aljlašce mají sečteno dosud jen 47 procent hlasů - a Donald Trump tu nad Joem Bidenem vítězí poměrem 62,9:33. Nicméně prognóza o tom, komu připadnou zdejší tři volitelé, dosud chybí. Kromě Georgie není o vítězi ještě rozhodnuto v Severní Karolíně (15 volitelů) a Arizoně (11 volitelů). V Arizoně je zpracováno 97 procent hlasů a Biden má mírný náskok, který Trump postupně stahuje. V Severní Karolíně je spočteno 98 procent hlasů a Trump si tu drží vedení.

3:52
9. 11. 2020

Šéf týmu pro přepočet hlasů v Georgii. Ve státě Georgia dál není jasný vítěz hlasování, z 99 procent sečtených hlasů mírně vede Joe Biden - náskok má 10 353. Protože jde ale o menší než půlprocentní rozdíl, můžou si tu kandidáti nechat vyžádat přepočet hlasů. Tým prezidenta Donalda Trumpa tu povede republikán Doug Collins, uvedla televize CNN, který prohrál boj o křeslo v Senátu. Demokratický kandidát Joe Biden nicméně 16 volitelů za státu Georgia k vítězství nepotřebuje.

sekebo ( 11. listopadu 2020 01:48 )

Kačer Donald Trumpeta "vládl" 4 roky a pohled na volby v USA zvenčí dopadl hůř, než v nějakém totalitním státě nebo banánové republice. Dědek může být zlý, může se soudit, může si rvát vlasy nebo přehazovačku, ale snad mu někdo rozumný z jeho okolí domluví a nebudou ho muset z Bílého domu vykopat násilím. Trumpíku, dej si mokrý hadr na hlavu, skoč si do kina a hlavně se už klidni. Mandate is over !!!

tony3 ( 10. listopadu 2020 22:44 )

Přestaňte už přebírat ty lživý bludy od CNN a jiných zkorumpovaných liberálních médií, co vlastní a řídí Demokrati. Prezident ještě vyhlášen nebyl. Média prezidenta nevyhlašují!!! Volby byly Demokraty prokazatelně zkorumpovány, na některých místech o víc jak 100000 padělaných hlasovacích lístků. V pondělí začaly soudy. Výsledek by měl být znát 14.12. Naučte se legislativu a nešiřte lži!!!!

abil ( 10. listopadu 2020 21:28 )

Ocekavany tesny vysledek? Novinari nejak zapomneli, ze Bidenovi prisuzovali vyrazne vitezstvi. Stejne si nejak nevsimli, ze rozhodne nebylo od zacatku jasne, ze vyhraje. Naopak dost dlouho vedl Trump a teprve o dost pozdeji ho zacal najednou dotahovat Biden. Taky zapomneli na chovani Clintonove po prohranych prezidentskych volbach pred ctyrmi lety.

strejda777 ( 10. listopadu 2020 17:42 )

Tak jsem dneska slyšel dobrý vtip o Trumpovi. Asi ho už někdo z Vás slyšel... Příjde konečně Biden do Bílého domu. Vejde do oválné pracovny. Rozhlédne se, podívá se ke stropu a říká: "Slezte z toho lustru Donalde, vidím Vás"! To jen tak, pro zasmání a lepší náladu.....

kakamilek ( 9. listopadu 2020 23:59 )

Z čeho prosím tebe vycházíš?Bohnický kodex?

Zobrazit celou diskusi