Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Volby v USA 2020: Vítězství Bidena, Trumpova zlost, drama při sčítání i soudní dohra

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
18:10
Autor: ČTK, mav, Darina Jíchová, kal, trm, sova - 
3. listopadu 2020
06:10

Demokrat Joe Biden bude 46. americkým prezidentem. Vítězství mu přiřkly projekce médií v USA po zisku 20 klíčových volitelů ze státu Pensylvánie. Prezident Donald Trump nicméně odmítá uznat porážku a mluví o „nelegálních“ hlasech. Za ty bez důkazů označuje korespondenční hlasování. Volby budou mít dohru u soudu, kam Trumpova kampaň posílá jednu žalobu za druhou. Některé už soudy smetly, dalšími se zabývají a dojít může i na přepočítávání hlasů. Blesk Zprávy sledovaly dění kolem amerických voleb online.

  • Letošní volby doprovázel dramatický souboj s očekávaným těsným výsledkem. Průběžně si vedl lépe Joe Biden, kterému se podle projekcí amerických médií podařilo získat nutných 270 volitelů. Rozhodly hlasy z Pensylvánie, jak se očekávalo.
  • Joe Biden v prvním projevu slíbil, že se pustí do boje s pandemií koronaviru, a zdůraznil, že chce Spojené státy spojit, nikoli rozdělit. Jeho tým již zahájil kroky k převzetí úřadu a spustil oficiální stránky.
  • Donald Trump a jeho kampaň se zkouší bránit soudně. Prezident v posledních třech dnech opakovaně obvinil demokraty, že se snaží ukrást jeho volební vítězství. Pro své tvrzení o manipulaci s hlasovacími lístky ale nepředložil žádné důkazy. Federální soudce ve čtvrtek zamítl žádost Trumpovy kampaně, aby se v Pensylvánii přestaly sčítat volební lístky nedlouho poté, co žaloby republikánů zamítli soudci v Georgii a v Michiganu. Nově Trumpova kampaň podala stížnost na hlasování v Nevadě.
  • V USA je 240 milionů oprávněných voličů a rekordních 100 milionů jich letos využilo možnosti předčasného hlasování. I kvůli tomu se sčítání protahovalo a vítěze klání jsme oproti zvyklostem neznali hned ve středu ráno po volbách.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Prezidentské volby v USA 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Donald Trump Donald Trump Joe Biden Joe Biden Trump a Biden Trump a Biden
Zobrazit nové zprávy
17:43
9. 11. 2020

Premiér Spojeného království Boris Johnson nečeká, že bude mezi prvními státníky, kterým Joe Biden zatelefonuje - ostatně konzervativního Brita onehdy nazval „fyzickým i emočním klonem Donalda Trumpa“.

„Nejspíš nebudeme na prvních místech telefonického pořadníku. Ale netřeba tomu přikládat zvláštní důležitost,“ uvedl vládní zdroj deníku Daily Mail a dodal: „Leda pokud nám zavolá až po Papui Nové Guineji, bychom se asi měli začít znepokojovat.“

15:22
9. 11. 2020

Pogratuluje Vladimir Putin Bidenovi? Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že je vhodné s komentáři počkat, dokud nebudou výsledky oficiální. Podle něj Putin opakovaně řekl, že je připraven jednat s jakýmkoliv lídrem USA. „V každém případě doufáme, že s příštím prezidentem USA se podaří navázat dialog a společně se dohodnout na způsobech normalizace našich bilaterálních vztahů,“ řekl mluvčí podle agentury TASS.

„Tím spíše, že značná část těchto dvoustranných vztahů se z hlediska stability a bezpečnosti netýká jen našich dvou zemí, ale fakticky celého světa,“ dodal. A čím se dnešek liší od situace před čtyřmi lety, kdy ruský prezident okamžitě pogratuloval Donaldu Trumpovi? „Rozdíl je naprosto zřejmý“, odvětil Peskov, protože v USA se nejprve musí vyřešit právní spory, které ohlásil stávající prezident, a proto Kreml pokládá za korektní vyčkat na oficiální vyhlášení vítěze voleb. Peskov podle TASS již neodpověděl na dotaz, jaké vyhlášení bude Kreml pokládat za oficiální.

15:13
9. 11. 2020

Spojené státy pod vedením nového prezidenta Joea Bidena zezelenají a budou klást větší důraz na ekologii, klima a moderní energetické zdroje. Shodli se na tom tuzemští energetičtí odborníci a analytici. Biden podle nich bude ve svých vyjádřeních a rozhodnutích umírněnější než končící prezident Donald Trump. Část analytiků upozorňuje, že to ale v žádném případě neznamená, že by americká administrativa ztratila zájem o stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech nebo přestala kritizovat stavbu plynovodu Nord Stream 2.

„Biden se otevřeně hlásí k vyšší ochraně klimatu a k opětovnému připojení USA k Pařížské klimatické dohodě. To je dobrá zpráva především pro americkou zelenou energetiku, ale vzhledem k síle USA to bude mít globální pozitivní dopady na další rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Zprostředkovaně to tedy pocítíme i my. V otázce jaderného průmyslu se politika Bidena nebude zřejmě od Trumpa příliš lišit, lze čekat pokračování dosavadní spíše vlažné a nevýrazné podpory,“ řekl ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

12:26
9. 11. 2020

Estonský ministr vnitra Mart Helme oznámil, že odstupuje. Natolik jej podle jeho slov znechutily reakce dalších estonských politiků a médií na jeho výroky o prezidentských volbách ve Spojených státech. Helme, který ve vládě zastupuje krajní pravici, v nedělním rozhlasovém rozhovoru označil Joea Bidena a jeho syna za „zkorumpované týpky“.

„Prostě mám toho po krk. Neudělal jsem nic, co by mohlo ohrozit bezpečnost a obranyschopnost země, a neřekl jsem nic, o čem by už nepsala všechna svobodná americká média,“ řekl Helme podle serveru Delfi.ee. Ironicky se také dotazoval médií, co si bez něj počnou, vždyť jim posledních pět let svým působením a výroky obstarával živobytí.

7:57
9. 11. 2020

Akcie v Asii po vítězství Joea Bidena rostou. Širší index asijských akcií MSCI si připisuje 1,4 procenta, japonské akcie uzavřely nejvýše za 29 let. Vítězství Bidena samozřejmě neopomněl zmínit ani japonský tisk.

Americké prezidentské volby v japonských novinách (9. 11. 2020)
21:38
8. 11. 2020

Poměrně dlouho vyčkávali čelní představitelé Saúdské Arábie, jejich prohlášení nakonec státní tisková agentura SPA přinesla dnes večer. Bidenovi a nově zvolené viceprezidentce Kamale Harrisové údajně společně poblahopřáli král Salmán bin Abd al-Azíz a korunní princ Muhammad bin Salmán. Agentura Reuters poznamenala, že Rijád podporoval blízkovýchodní politiku současné americké administrativy, jakož i její přístup k Íránu.

21:16
8. 11. 2020

Sobotní zpráva o volebním vítězství Joea Bidena vyvolala pouliční oslavy v řadě amerických měst, ale také v západoirské obci, z níž se před skoro 200 lety vydal na cestu od Ameriky praprapradědeček nově zvoleného šéfa Bílého domu. V asi desetitisícovém městečku Ballina lidé na náměstí zapíjeli úspěch „jednoho ze svých“ a těšili se na možnou návštěvu 46. prezidenta Spojených států.

Agentura AP uvedla, že v městečku ležícím asi 235 kilometrů severozápadně od Dublinu byla už několik dní připravena výzdoba v amerických státních barvách včetně transparentů se jménem bývalého viceprezidenta a jeho partnerky v boji o Bílý dům Kamaly Harrisové. Na jednom z domů visel obří portrét vítězného kandidáta Demokratické strany.

18:53
8. 11. 2020

„Vyslovil jsem srdečné gratulace a poděkoval mu za vlasteneckou řeč, kterou přednesl včera v noci. Také jsem zavolal Kamale Harrisové, abych jí poblahopřál k jejímu historickému zvolení do postu viceprezidenta,“ stojí v prohlášení, které zveřejnil expremiér George Bush ke zvolení Joea Bidena, píše server The Guardian. „I když máme politické rozdíly, vím, že Joe Biden je dobrý člověk, který získal příležitost vést a sjednotit naši zemi,“ dodává Bush.

18:37
8. 11. 2020

Zatímco Trump je na golfu, Biden během svého prvního celého dne, který může strávit s pocitem, že byl zvolen prezidentem, zašel do kostela. Opět jde o katolické zařízení v jeho domově Delawre, kde je pohřben jeho syn, jenž v roce 2015 zemřel na rakovinu mozku.

16:52
8. 11. 2020

Takto vypadá webová stránka, kterou spustil tým Joea Bidena k přesunu administrativy. Informuje o již zmiňovaném záměru vytvořit expertní tým k pandemii covid-19. Najdete ji zde.

Tým vítěze amerických prezidentských voleb Joe Bidena spustil web, který bude sloužit k přesunu administrativy.
16:13
8. 11. 2020

Bidenův tým, pověřený přesunem administrace, zahájil první kroky, aby demokratický kandidát mohl převzít prezidentství. Ještě dnes spustí novou webovou stránku a účty na sociálních sítích. Vyplývá to z informací televize NBC News. V pondělí má také Biden v plánu jmenovat tým předních vědců a expertů, který novému prezidentovi pomůže vytvořit plán na boj s pandemií covid-19.

13:55
8. 11. 2020

Demokrat Joe Biden bude politicky předvídatelnější než jeho předchůdce, republikánský prezident Donald Trump, píší americké listy The Washington Post (WP) a The Wall Street Journal (WSJ).

Mezi nejnaléhavější body své agendy řadí návrat k pařížské klimatické dohodě, Světové zdravotnické organizaci (WHO), zvýšení daní korporacím a nejbohatším, snížení cen léků, změny v systému zdravotního pojištění a především cílená opatření na boj s pandemií covidu-19, která si už vyžádala životy 237 000 Američanů a poškodila americkou ekonomiku. Média se však shodují, že jej čeká nelehký úkol a pravděpodobně i kompromisy, pokud si v Senátu zachovají většinu republikáni.

Joe Biden s manželkou Jill během kampaně v roce 2020.
12:28
8. 11. 2020

Joe Biden přichází do Bílého domu, aby vedl Spojené státy, uprostřed ekonomické krize. V podobné situaci se již ocitl za vlády Baracka Obamy, který si ho vybral za viceprezidenta. Na rozdíl od roku 2008, kdy globální ekonomiku zasáhla hypoteční krize a kolaps investiční banky Lehman Brother a to nejhorší měla teprve před sebou, se nyní analytici a ekonomové shodují, že nyní má již americká ekonomika možná ten nejhorší propad za sebou a bude důležité podpořit dále její oživení, uvedla agentura Reuters.

Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu
11:52
8. 11. 2020

Palestinský prezident Mahmúd Abbás dnes pogratuloval Joeu Bidenovi ke zvolení americkým prezidentem. V prohlášení také naznačil, že palestinské vedení opustí svůj tři roky trvající bojkot Bílého domu. Íránský prezident Hasan Rúhání prohlásil, že nová americká vláda by měla využít své příležitosti a napravit chyby prezidenta Donalda Trumpa, uvedla agentura Reuters.

10:24
8. 11. 2020

Pro dvanáctiletého německého ovčáka Champa, který žije s Bidenovou rodinou už od roku 2008, to nebude první návštěva v sídle prezidenta. Očichal si to tam již v době, kdy byl jeho páníček Obamovým viceprezidentem.

Před dvěma lety Bidenovu smečku doplnil Major, kterého si jako štěně Bidenovi adoptovali z útulku. Nově zvoleného prezidenta tehdy upozornila jeho dcera Ashley na facebookový příspěvek, v němž se psalo o tom, že štěňata německého ovčáka se zdravotními problémy potřebují nový domov.  Více o Bidenových psech se dočtete zde.

Bidenova rodina vlastní dva německé ovčáky Majora a Champa Bidenova rodina vlastní dva německé ovčáky Majora a Champa
9:08
8. 11. 2020

Úleva a pocit zadostiučinění. Tak hodnotí členové volebního štábu Joea Bidena výsledek amerických prezidentských voleb. Jak popsali pro server Politico, už několik hodin před vyhlášením věděli, že mají vítězství v kapse, nicméně nemohli se začít radovat, dokud nepřišlo oznámení ze strany amerických médií. Všechny dny od volebního úterý hodnotí jako velmi dlouhé.

7:50
8. 11. 2020

Takto vypadaly titulní strany nejvýznamnějších amerických deníků, oznamující zprávu, že vítězem voleb se stal demokratický kandidát Joe Biden.

7:20
8. 11. 2020

Strýc nové viceprezidentky Kamaly Harrisové Gopalan Balachandran byl přesvědčen, že jeho neteř vyhraje. „Bude skvělou viceprezidentkou. Má své hodnoty, kterých se bude držet,“ popsal pro televizi CNN. Zároveň uvedl, že si myslí, že bude velmi aktivní.

5:18
8. 11. 2020

Vítězství Joea Bidena se dostává na titulní strany novin po celém světě. Díky časovému posunu si je mohou přečíst třeba v Japonsku.

Vítězství Joea Bidena se dostalo na titulní strany novin v Japonsku. Vítězství Joea Bidena se dostalo na titulní strany novin v Japonsku.
4:48
8. 11. 2020

Gratulací se Joe Biden zatím nedočkal ze sousedního Mexika. Podle hlavy státu Andrése Manuela Lópeze Obradora je třeba se s gratulacemi neunáhlit. „Počkáme, dokud nebudou vyřešeny právní otázky. Nechceme to brát na lehkou míru,“ uvedl podle agentury AFP mexický státník.

4:40
8. 11. 2020

Vítězný projev zvoleného prezidenta Joea Bidena a budoucí viceprezidentky Kamaly Harrisové sledovaly napříč Spojenými státy miliony lidí. 

Projev Joea Bidena a Kamaly Harrisové sledovaly napříč USA miliony lidí. Projev Joea Bidena a Kamaly Harrisové sledovaly napříč USA miliony lidí. Projev Joea Bidena a Kamaly Harrisové sledovaly napříč USA miliony lidí.
3:56
8. 11. 2020

Zvolenému prezidentovi Bidenovi dál chodí gratulace z celého světa. Na společnou komunikaci se těší například japonský premiér Jošihide Suga nebo venezuelský prezident Nicolás Maduro, který loni s USA přerušil diplomatické styky.  Maduro prohlásil, že je „vždy připraven na dialog a porozumění s lidmi a vládou Spojených států“. Vůdce jihoamerické země v příspěvku na twitteru rovněž Bidenovi a zvolené viceprezidentce Kamale Harrisové pogratuloval k vítězství.

Gratulace dnes Biden přijal i z Asie. „Vřelé gratulace Joeu Bidenovi a Kamale Harrisové. Těším se, až s vámi budu pracovat na dalším posílení japonsko-americké aliance a zajištění míru, svobody a prosperity v indo-tichomořském regionu a jinde,“ napsal japonský premiér Suga.

3:24
8. 11. 2020

„Z hloubi svého srdce vám děkuji,“ nahrál Bidenův štáb na jeho twitter děkovné video.

3:13
8. 11. 2020

„Země sjednocená. Země posílená. Země uzdravená. Spojené státy americké,“ zní nový status na twitterovém profilu Joea Bidena.

2:59
8. 11. 2020

Po projevu Biden, Harrisová, jejich rodiny a štáb i zástupy fanoušků sledují ve Willmingtonu ohňostroj, který vykresluje mapu Spojených států, Bidenovo jméno a číslo 46 - bude 46. prezidentem.

Zvolený prezident Joe Biden a zvolená viceprezidentka Kamala Harrisová s rodinami po vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolený prezident Joe Biden s manželkou Jill po vítězném projevu ve Wilmingtonu Zvolený prezident Joe Biden při vítězném projevu ve Wilmingtonu Ohňostroj po vítězném projevu zvoleného prezidenta Joea Bidena.

sekebo ( 11. listopadu 2020 01:48 )

Kačer Donald Trumpeta "vládl" 4 roky a pohled na volby v USA zvenčí dopadl hůř, než v nějakém totalitním státě nebo banánové republice. Dědek může být zlý, může se soudit, může si rvát vlasy nebo přehazovačku, ale snad mu někdo rozumný z jeho okolí domluví a nebudou ho muset z Bílého domu vykopat násilím. Trumpíku, dej si mokrý hadr na hlavu, skoč si do kina a hlavně se už klidni. Mandate is over !!!

tony3 ( 10. listopadu 2020 22:44 )

Přestaňte už přebírat ty lživý bludy od CNN a jiných zkorumpovaných liberálních médií, co vlastní a řídí Demokrati. Prezident ještě vyhlášen nebyl. Média prezidenta nevyhlašují!!! Volby byly Demokraty prokazatelně zkorumpovány, na některých místech o víc jak 100000 padělaných hlasovacích lístků. V pondělí začaly soudy. Výsledek by měl být znát 14.12. Naučte se legislativu a nešiřte lži!!!!

abil ( 10. listopadu 2020 21:28 )

Ocekavany tesny vysledek? Novinari nejak zapomneli, ze Bidenovi prisuzovali vyrazne vitezstvi. Stejne si nejak nevsimli, ze rozhodne nebylo od zacatku jasne, ze vyhraje. Naopak dost dlouho vedl Trump a teprve o dost pozdeji ho zacal najednou dotahovat Biden. Taky zapomneli na chovani Clintonove po prohranych prezidentskych volbach pred ctyrmi lety.

strejda777 ( 10. listopadu 2020 17:42 )

Tak jsem dneska slyšel dobrý vtip o Trumpovi. Asi ho už někdo z Vás slyšel... Příjde konečně Biden do Bílého domu. Vejde do oválné pracovny. Rozhlédne se, podívá se ke stropu a říká: "Slezte z toho lustru Donalde, vidím Vás"! To jen tak, pro zasmání a lepší náladu.....

kakamilek ( 9. listopadu 2020 23:59 )

Z čeho prosím tebe vycházíš?Bohnický kodex?

Zobrazit celou diskusi