Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump prohru neuzná? Děravý systém mu dává šanci. Bude ho z Bílého domu vykuřovat armáda?

Autor: Martin Valeš - 
8. října 2020
06:15

Prezident USA Donald Trump (74) se nakazil koronavirem, což nabouralo jeho kamaň před listopadovými volbami. Právě covid-19 v minulosti zlehčoval. Nyní Trump doufá, že ani tahle překážka mu výrazněji nezkomplikuje souboj s Joem Bidenem. V Bílém domě by rád zůstal, průzkumy tomu ale nenahrávají. A reakce na Bidena ukazují, že Trump nemusí uznat prohru. Připravuje se snad prezident na to, že by nemusel v nadcházejících volbách uspět? Stůl v Oválné pracovně si nechce vyklidit jen tak. A historický volební systém má nemálo děr, které by mohl využít, pokud skutečně bude výsledek rozporovat.

Předvolební modely mu už dlouho dávají pramalé šance na vítězství. Projekt 538 počítá, že na 92 procent získá většinu hlasů demokratický kandidát Joe Biden (77), pořád je ale desetinová šance, že v takovém případě nezíská dostatek volitelů, jako se to stalo minulé Trumpově vyzyvatelce Hillary Clintonové (72).

Decision Desk HQ modeluje, že má Biden 80% šanci vyhrát volby, a to nejspíš přesvědčivě, ziskem 310 volitelů oproti Trumpovým 228. The Economist mu věří dokonce na 341 volitelů.

V roce 2016 se takové modely a předpovědi mýlily – na druhou stranu

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.