Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump možná pronese nominační projev v Bílém domě. Kritici: Stranická politika sem nepatří

Autor: ČTK - 
5. srpna 2020
21:15

Americký prezident Donald Trump uvažuje o tom, že po oficiálním obdržení nominace Republikánské strany na prezidenta USA pronese svůj očekávaný projev v Bílém domě. Ačkoliv jeho úmysl zatím není potvrzený, jednalo by se podle agentury AP o bezprecedentní využití veřejného majetku pro soukromé politické účely. Trumpův vyzyvatel Joe Biden nedlouho poté oznámil, že nominaci nepřevezme na demokratickém sjezdu v Milwaukee, jak původně plánoval. Další podrobnosti zatím ale nesdělil.

„No, přemýšlíme nad tím,“ řekl Trump po telefonu na dotaz moderátorů jeho oblíbeného pořadu Fox & Friends, zda projev pronese z trávníku Bílého domu. Bylo by to podle něj nejjednodušší řešení z hlediska zajištění bezpečnosti a také nejméně nákladné pro americké daňové poplatníky, protože by jako nejstřeženější muž světa nemusel opouštět své sídlo.

Prezident měl původně projev přednést 27. srpna ve městě Charlotte v Severní Karolíně. Po neshodě s tamním guvernérem, jemuž se nelíbilo pořádání tak velké akce v čase pandemie covidu-19, však rozhodl o přesunutí shromáždění do Jacksonville na Floridě. Kvůli nedávnému strmému nárůstu nových případů koronaviru v tomto státě pak Trump zrušil i setkání v Jacksonville. Nyní tak stále není jasné, kde a jak svůj bedlivě očekávaný projev pronese.

AP poznamenává, že prezidenti v minulosti považovali Bílý dům za místo, kam nepatří stranická politika. Trump však podle agentury v minulosti ignoroval již řadu prezidentských norem a zvyklostí. Prezidenti obhajující svůj mandát navíc musí rozlišovat mezi veřejnými a soukromými politickými aktivitami. Pokud by Trump přednesl nominační projev ve svém sídle, riskoval by, že tuto linii překročí, píše agentura AFP.

Dvě hlavní americké strany obvykle pořádají svoje nominační sjezdy ve státech, které považují jako zásadní pro nadcházející volební souboj. Pandemie covidu-19, která zasáhla USA zvlášť silně, však donutila oba kandidáty významně změnit způsob, jakým vedou svou volební kampaň a oslovují voliče.

Koronavirus mění kandidátům plány

Joe Biden dnes oznámil, že kvůli koronaviru nepřednese svůj nominační projev na demokratickém sjezdu plánovaném na 17. až 20. srpna a do Milwaukee ve státu Wisconsin, kde se setkání bude konat, kromě něj nepojede ani žádný jiný z plánovaných řečníků.

„Od samého začátku této pandemie jsme stavěli na první místo zdraví a bezpečnost Američanů,“ uvedl ve vyjádření předseda Demokratické strany Tom Perez. „Řídili jsme se vědou, poslouchali jsme doktory a zdravotnické experty a neustále jsme měnili naše plány, abychom ochránili životy,“ dodal. Podrobnosti o místě a formátu Bidenova projevu však nesdělil.

Prezident se v rozhovoru rovněž vyslovil pro to, aby se první televizní debata s Bidenem, plánovaná na 29. září, přesunula na dřívější datum. Argumentoval tím, že se již před tímto datem otevře voličům v některých státech možnost zasílat své hlasy poštou. Poznamenal také, že by byl rád, kdyby se mohl postavit tváří v tvář svému rivalovi více než třikrát, jak je plánováno.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi