Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Miliardář vzdal boj o Bílý dům. Trumpova kritika zklamaly poslední výsledky

Autor: ČTK, tsv - 
1. března 2020
13:15

Miliardář Tom Steyer, který se ucházel o demokratickou prezidentskou nominaci, odstoupil z boje o Bílý dům. Informovala o tom dnes agentura AP. Steyer je známý jako ekologický aktivista a je otevřeným kritikem nynějšího republikánského prezidenta Donalda Trumpa. V Jižní Karolíně má před volbami největší oblibu bývalý viceprezident Joe Biden.

Steyer své rozhodnutí oznámil krátce po zveřejnění odhadů výsledků demokratických primárek ve státě Jižní Karolína, které se konaly v sobotu. S velkým náskokem je podle médií vyhrál bývalý americký viceprezident Joe Biden před doposud nejúspěšnějším demokratickým kandidátem Berniem Sandersem.

Dvaašedesátiletý Steyer kampaň financoval z vlastní kapsy, do sobotních primárek v Jižní Karolíně se mu ale nepodařilo získat ani jednoho delegáta na letní nominační sjezd demokratů. V demokratickém klání v Jižní Karolíně, kde za reklamu utratil přes 20 milionů dolarů, skončil na třetím místě.

„Výsledky nás zklamaly,“ prohlásil Steyer dnes před svými příznivci. „Říkal jsem, že pokud neuvidím cestu směřující k vítězství, svou kandidaturu ukončím. A já tu cestu opravdu nevidím,“ dodal.

Steyer je zakladatelem liberální organizace NextGen America, která se angažuje zejména v ochraně životního prostředí. Je také vášnivým zastáncem podání ústavní žaloby na šéfa Bílého domu Donalda Trumpa.

Popularitu si v Jižní Karolíně zajistil Joe Biden

První výhru si v Jižní Karolíně připsal Joe Biden. Doposud si v nominačním klání demokratů nejlépe vedl senátor Bernie Sanders. Naopak pro Bidena byla hlasování v prvních dvou státech - New Hampshiru a Iowě - zklamáním. Ve třetím klání v Nevadě skončil druhý za Sandersem.

V Jižní Karolíně nicméně Biden Sanderse podle odhadů s výrazným náskokem porazil. Na třetím místě skončil podnikatel Tom Steyer, naopak doposud nečekaně úspěšný bývalý starosta města South Bend v Indianě Pete Buttigieg propadl.

V Jižní Karolíně uchazeči o demokratickou nominaci soupeřili o 54 delegátů z celkových 3979, kteří na letním nominačním sjezdu vyberou prezidentského kandidáta strany pro podzimní volby. Biden zde spoléhal především na černošské voliče, kteří v Jižní Karolíně tvoří více než polovinu elektorátu.

Příští týden vstoupí souboj uchazečů o prezidentskou nominaci Demokratické strany do rozhodující fáze. Během takzvaného volebního superúterý se bude hlasovat ve 14 státech USA, kde je ve hře třetina z 3979 delegátů.

yokky ( 1. března 2020 16:12 )

mr.Trump...lets go👍👍­👍👍👍👍👍👍­👍🤩🤩🤩🤩🤩­🤩🤩🤩🤩🤩

Zobrazit celou diskusi