Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trumpa čeká „zúčtování“. Kongres otevřel cestu k žalobě, čeká se dlouhé řečnění

Autor: ČTK - 
21. ledna 2020
20:04

Debatou o organizaci a pravidlech jednání začal v úterý v Senátu amerického Kongresu proces soudní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa. Z rozhodnutí Sněmovny reprezentantů, kde mají převahu opoziční demokraté, je šéf Bílého domu obviněn ze zneužití úřadu a obstrukce Kongresu. Konečný verdikt vynese Senát, kde mají převahu Trumpovi republikáni.

Formálně začal proces případného sesazení Trumpa z funkce hlavy státu minulý čtvrtek přísahou senátorů, ale v úterý vstupuje do „ostré“ fáze, která by měla vyvrcholit hlasováním o prezidentově osudu. Základem obvinění je údajná snaha Donalda Trumpa přinutit ukrajinské vedení, aby mu pomohlo v politické kampani před listopadovými prezidentskými volbami.

Kyjev měl dodat „špínu“ na bývalého viceprezidenta Joea Bidena, který je považován za hlavního Trumpova volebního soka.

Prezident USA Donald Trump. Prezident USA Donald Trump. | Reuters

Demokraté chtějí rychlý postup, šanci mají ale minimální

Hned zahájení senátní procedury v úterý potvrdilo hluboké politické rozdělení této kongresové komory. Jablkem sváru je požadavek demokratů povolat hned v úvodní fázi procesu svědky a vyžádat si od vlády a Bílého domu dokumenty, které údajně Trumpa usvědčují.

Čtyřstránkový návrh organizační rezoluce, který vypracoval šéf republikánské senátní většiny Mitch McConnell, ovšem předpokládá rozhodování o případném předvolání svědků až v mnohem pozdějších fázích soudní procedury.

Republikánský senát má hlavní slovo

Rozhodnutí o organizační rezoluci by mělo možná ještě v úterý přinést první senátní hlasování. Demokraté se netají záměrem navrhovat organizační dodatky, které ovšem republikáni nemají v úmyslu schválit.

O organizačních, ale i mnohých jiných náležitostech řízení rozhoduje prostá většina senátorů a poměr hlasů 53 ku 47 ve prospěch republikánů ukazuje, že prakticky každý opoziční návrh mohou smést ze stolu. Samo konečné hlasování o tom, zda bude či nebude Trump zbaven funkce, vyžaduje souhlas dvou třetin senátorů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

yokky ( 21. ledna 2020 21:33 )

Pelo­si????­?🤶🤶🤶🤶🤶­🤶🤶🤶🤶🤶🤶­🤶👎👎👎👎👎­👎👎👎👎👎

yokky ( 21. ledna 2020 21:30 )

mr.Trump no.1­.👍👍👍👍👍­👍👍👍👍👍👍­🦅🦅🦅🦅🦅🦅­🦅🦅🦅🦅🦅🦅­🦅🦅🦈🦈🦈🦈­🦈🦈🦈🦈

Zobrazit celou diskusi