Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kim hodil za hlavu slib Trumpovi. KLDR obnoví jaderné zkoušky, pálit bude i rakety

Autor: ČTK - 
21. ledna 2020
16:54

Severní Korea oznámila, že Spojené státy ignorovaly vypršení roční lhůty na jednání o denuklearizaci. Necítí se proto už vázána závazky, zahrnujícími ukončení jaderných zkoušek a testů mezikontinentálních raket, uvedla agentura Reuters s odkazem na vyjádření zástupce KLDR na konferenci v Ženevě.

„Nevidíme žádný důvod k jednostrannému dodržování závazku, který druhá strana nectí,“ prohlásil podle Reuters poradce severokorejské mise při OSN na odzbrojovací konferenci ve Švýcarsku. Představitel KLDR obvinil Spojené státy, že uplatňují „nejbrutálnější a nelidské“ sankce.

Podle tohoto severokorejského činitele nebude denuklearizace Korejského poloostrova možná bez změny americké „nepřátelské politiky“ vůči KLDR. „Pokud Spojené státy zkusí prosadit jednostranné požadavky a setrvají u ukládání sankcí, bude Severní Korea nucena hledat novou cestu,“ dodal.

Jednání KLDR a USA jsou na mrtvém bodě

Severokorejský vůdce Kim Čong-un v závěru loňského roku prohlásil, že KLDR nemá důvod prodlužovat své moratorium na zkoušky jaderných zbraní a raket dlouhého doletu. Postěžoval si na „gangsterské sankce a nátlak“ a varoval, že pokud USA nezmění nepřátelskou politiku vůči Pchjongjangu, KLDR bude pokračovat ve vývoji moderních zbraňových systémů. Přislíbil také, že brzy předvede „novou strategickou zbraň“.

USA žádají, aby se Pchjongjang vzdal vývoje jaderných zbraní, a teprve potom chtějí odvolat sankce uvalené na KLDR za její jaderné a raketové zbrojní testy. Pchjongjang požaduje postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za dílčí kroky v odzbrojovacím procesu. Jednání o denuklearizaci KLDR se ocitla na mrtvém bodě od neúspěšného summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa s Kim Čong-unem loni v únoru v Hanoji.

Video  „KLDR musí podniknout věrohodné kroky.“ Podle koreanisty dřív k podepsání míru s USA nedojde  - Markéta Volfová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi