Přesně tyto otázky se na britských ostrovech řeší i v těchto dnech, a to v souvislosti s budoucím postavením vévody a vévodkyně ze Sussexu.

Královští »bodyguardi« nejsou překvapivě příslušníky speciálních jednotek a nemají ani hodnosti detektivů. Náleží k uniformované složce Metropolitní policie – k tzv. Odboru královské a diplomatické ochrany. Jejich úkoly a zodpovědnost sahají od zajištění osobní ochrany členů královské rodiny po zabezpečení paláců a zahraničních ambasád.

Nerušit, spíme!

Z celkového tisícičlenného sboru pracuje přímo pro panovnickou rodinu asi 70 až 100 policistů. Jejich služba může být dvojího typu. Dobrovolníci a juniorní členové sboru vykonávají většinou tzv. strážní službu u bran a vchodů do královských rezidencí, kde provádí kontrolu osob a vozidel.

Pár z těch, kteří se časem osvědčí a dosáhnou hodnosti seržanta, bývá pověřeno zvláštní službou: noční stráží před dveřmi královniny ložnice.

Ta se drží denně od 23:00 do 7:30 následujícího rána. Policisté jsou během této doby plně ozbrojeni a ve spojení s dispečinkem. Pozornost může budit snad jen jejich zvláštní obuv: z praktických důvodů nosí měkké bačkory, které na palácových chodbách tlumí odezvu jejich kroků!

Rajtovat umíte?

Druhá skupina policistů plní povinnosti osobních ochránců, a ve službě tak chodí v civilním oblečení s vysílačkou v uchu a odznáčkem na klopě. Každému jmenování předchází dlouhý a pečlivý výběr, a ne vždy jednoduchý dril výcviku a školení. Osobní ochránci jsou členům královské rodiny mnohdy nejblíže, opatrnost při jejich výběru je proto nasnadě.

Královna a princ Philip preferují bodyguardy chováním spíše nenápadné. Alžběta II. má k dispozici pět mužů, její manžel dva. Oba si u svých zaměstnanců cení loajality, pracovitosti a slušnosti. Nepřipouští se žádné důvěrnosti a naopak se zachovává jistý odstup, což je znát například v tom, že královna je oslovuje pouze příjmením (tj. bez hodnosti). Pro službu u panovnice je třeba umět jezdit na koni…

Staří přátelé

Ve službách prince Charlese si pak ochránci užijí cestování do exotických zemí Commonwealthu. Následník trůnu se k nim snaží být zdvořilý a k těm z nich, kteří u něho slouží dlouhá léta, má přátelský vztah.

Princ Andrew: Vezmou mu ochranku?

Potíže s osobní ochranou má momentálně královnin mladší syn, vévoda z Yorku (59). Kvůli zapletení do skandálu se zneužíváním nezletilých dívek musel pod tlakem veřejného mínění oznámit odchod z role veřejně činného člena královské rodiny, v důsledku čehož mu vláda může zrušit i nárok na ochranku. Najmout by si tak musel soukromou agenturu, což konečně už činí v zájmu bezpečnosti svých dcer, princezen Eugenie a Beatrice.

VIDEO: Žantovský: Brexit rozděluje i královskou rodinu. Trump porušuje všechna pravidla a zvyklosti.

Video
Video se připravuje ...

Žantovský: Brexit rozděluje i královskou rodinu. Trump porušuje všechna pravidla a zvyklosti. 

Fotogalerie
34 fotografií