Situace, která v současné době nastala v Anglii, je bezesporu románová. Dva bratři, tak odlišní, a přece je spojila smrt maminky, nakonec je rozdělila krásná žena. Vliv Meghan Markleové, bývalé herečky, byl dokonce natolik silný, že se kvůli ní princ Harry, v pořadí šestý, co se týče následnictví na britském trůnu, rozhodl vzdát své rodiny, tradic a dokonce i své země.

Se svou paní a synkem Archiem (8 měsíců) se částečně přesune do severní Ameriky a prý hodlají rozjet vlastní byznys. Slovní spojení „Sussex Royal“ si ostatně už před nějakým časem nechali zaregistrovat jako obchodní značku. Peníze od otce, prince Charlese (71), se jim přitom posypou dál – byť by podle zdrojů z královského paláce již neměl mít k dispozici „neomezené zdroje“, na které byl dosud zvyklý.

Rovněž je čeká další ústupek, se kterým nejspíš ani Harry, ani Meghan nepočítali. Charles měl totiž podle všeho odmítnout požadavky páru na policejní bodyguardy financované daňovými poplatníky. Podle kanadského premiéra Justina Trudeaua (48) je potřeba všechno ještě pořádně probrat, než jim ochranku, která stojí 500 tisíc liber (14,7 milionu českých korun), poskytne. „Podporujeme jejich kroky a také za ně musíme přijmout odpovědnost,“ prohlásil Trudeau.

Bill Morneau (57), kanadský ministr financí, se ovšem netvářil příliš optimisticky, co se nákladů na bezpečnost Sussexských týkalo. I v Severní Americe by totiž peníze na ochranku šly z kapes tamních obyvatel, což prý podporuje obavy z poškození statutu britské monarchie v očích Kanaďanů. Ti totiž jinak k Harrymu a Meghan přistupují velice kladně.

Harry „na kobereček“ podle Richarda Kaye, redaktora britského plátku Daily Mail, dorazil navíc o dobré dvě hodiny dříve. Zřejmě proto, aby mohl hovořit s královnou o samotě, ještě před začátkem celé akce. Těžko říct, co si na tajné schůzce asi povídali...

Jeho manželka Meghan, která se v těchto dnech nachází v Kanadě i s malým Archiem, nakonec neměla dovoleno připojit se k diskusi prostřednictvím konferenčního hovoru. Údajně panovaly jisté obavy, že jejich konverzace nezůstane soukromá.

A i když královna ve svém prohlášení uvedla, že celou záležitost řešili během dvouhodinové, „velmi konstruktivní diskuse“, sídlo princové Charles, William (37) a Harry opouštěli ve třech samostatných autech. Každý jel v jednom.

Přestože tedy Alžběta II. nakonec požehnala přání vévody a vévodkyně ze Sussexu, všichni se nyní obávají, k čemu jejich náhlá emancipace povede, a co tenhle kdysi zbožňovaný pár ve chvíli, kdy už nebude svazován přísným protokolem, provede. Mohou se totiž bez svolení královny účastnit třeba televizních talkshow, například u Meghaniny blízké přítelkyně Oprah Winfreyové (65), a mohli by říct něco, co by monarchii mohlo poškodit. Moderátorka však zvěsti o jejich účasti v pořadu vyvrátila.

Kromě toho by se vévoda a vévodkyně ze Sussexu nyní mohli živit například honorovaným přednášením na konferencích, tak jako to dělají i jiné celebrity – a to i když by, jakožto šlechta, měli být nad vším takovým povznesení. Harry a Meghan, kteří nechtějí být považováni za „přední“ členy královské rodiny, by měli své výdělky v zahraničí také danit.

Rovněž by měli vyklidit své sídlo ve Frogmore Cottage, které si nechali za peníze z královské pokladnice minulý rok zrekonstruovat. Pár se však nechal slyšet, že by si tyto usedlost rádi ponechal, aby se měli v Anglii kam vracet. I proto prý Alžbětu II. přístup vnuka zklamal. Údajně ji o svém rozhodnutí vůbec neinformoval a rovnou sdílel šokující prohlášení na sociálních sítích, zatímco ona by byla ráda, kdyby zůstali na svých postech a plnili své povinnosti „na plný úvazek“.

Dědečka prince Philipa (98) neposlušný Harry přímo vytočil do ruda. Podle Daily Mail prý zlostně křičel, „na co si to sakra hrají?!“, a Sandringham raději opustil ještě předtím, než do něj Harry vůbec dorazil... Jak se zdá, telenovela za Lamanšským průlivem je čím dál divočejší!

VIDEO: 6. května 2019: Vévodkyně Meghan porodila! Co novorozence čeká podle Jindřicha Forejta?

Video
Video se připravuje ...

Vévodkyně Meghan porodila! Co novorozence čeká podle Jindřicha Forejta? Blesk TV

Fotogalerie
60 fotografií