Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Královna Alžběta II. by oslavila 98 let: Byla rekordmankou mnoha „nej“! Víte, o která jde?

21. dubna 2024 | 06:00

Předloni nás opustila nejdéle vládnoucího monarcha na světě. Vážená a velmi oblíbená panovnice královna Alžběta II. pokojně zemřela 8. září 2022 v odpoledních hodinách v Balmoralu. Přízvisko „nejdéle vládnoucí“ však nenese jediné privilegované „nej“. Královna se totiž stala rekordní držitelkou dalších těchto označení. Která to jsou a jaké další zajímavosti jste možná o této panovnici nevěděli? Pojďme tak uctít památku Jejího Veličenstva těmi nejkrásnějšími momenty jejího kouzelného života.

Nejpevnější bod ve světě plném změn

Britská královna Alžběta II. znamenala pro mnohé více, nebyla jen totiž váženou panovnickou personou, ale především pevným bodem, stálicí ve světě neustálých změn. Definovala celou éru, po které začíná zcela nový svět. Tak definoval ctěnou vladařku americký prezident Joe Biden: „Ve světě neustálých změn byla pro generace Britů stálou oporou a zdroj útěchy a hrdosti,“ sdělil předloni ve svém prohlášení Biden a poznamenal, že většina Britů ve svém životě nezažila jiného panovníka.

Po jejím úmrtí se automaticky stal novým následníkem bývalý princ z Walesu, princ Charles, jenž se proměnil v krále Karla III. Jeho manželka Camilla, bývalá vévodkyně z Cornwallu, se stala královnou-manželkou. Ačkoliv dle protokolu automaticky přebral po úmrtí panovnice otěže, oficiálně byl jmenován za krále až v sobotu 10. září. Slavnostní korunovace následně proběhla až 6. května minulého roku. 

Tip na video: Král Charles a jeho bouřlivý život.

Video se připravuje ...
Následník trůnu Charles a jeho bouřlivý život: Nový král Karel III. to nebude mít lehké • VIDEO: Videohub

Nejdéle vládnoucí panovník světa

Pozici následníka trůnu zastával nejdéle v britské historii. Než přijal jméno Charles III., počkal si na tento moment od svého narození více než 70 let. Královna Alžběta II. vládla neskutečných sedm dekád. Při velkolepém platinovém jubileum, oslavách 70. výročí jejího kralování, které probíhalo v červnu 2022, snad nikdo ani neočekával, že se totožný rok budeme loučit s Její Výsostí.

Největší skandál v historii britské monarchie

Cesta na trůn důstojné a konzervativní královny začala však největším skandálem, který kdy zažila britská monarchie. V prosinci 1936, se z tehdy desetileté Alžběty, stala následnice trůnu. Její strýc Eduard VIII. totiž abdikoval vzhledem k tomu, že mu nebylo dovoleno oženit se s jeho životní láskou. Rozvedenou američankou Wallis Simpsonovou. Zatímco mnozí vzdychali nad dojemným příběhem lásky, britská monarchie se otřásala v základech. Na trůn místo něj usedl jeho mladší bratr Jiří VI.. Alžbětiny mlhavé šanci na trůn se tak proměnily na zcela jasné.

Nejdéle žijící monarcha i nejvíce jmenovaných premiérů

Čtyřnásobná matka, osminásobná babička a dvanáctinásobná prababička jsou už samo o sobě vážená přízviska. K těmto označením si přidejte navíc nejdéle sloužící ženská hlava státu ve světových dějinách i nejdéle žijící vládnoucí britský monarcha. Dožila se nádherného věku 96 let. Za své vlády jmenovala patnáct premiérů. Počínaje Winstonem Churchillem, konče Liz Truss, kterou do funkce uvedla pár dní před svým skonem.

Nejvýznamnější televizní přenos v historii

Korunovace královny Alžběty II. byla velmi pompézním obřadem, ale také především důležitým mezníkem v dějinách televize. Ceremonie totiž nikdy nebyla předtím natáčena, a tak o sledování korunovace 2. června 1953, byl nebývalý zájem. Televizi BBC údajně sledovalo ve Velké Británii kolem 20 milionů diváků. Televize se tak stala zábavným médiem.

Nejdelší příběh lásky

Dlouhý vztah plný lásky, který mezi sebou měla královna Alžběta II. a princ Philip, je inspirací pro mnohé. Ačkoliv i oni procházeli krizemi, byli spolu oficiálně neuvěřitelných 73 let. Jejich láska však trvala ještě dlouho před sňatkem roku 1947. Mladičká, tehdy třináctiletá Alžběta se zamilovala do osmnáctiletého prince řeckého a dánského v roce 1939, kdy se náhodně potkali v námořní akademii v Dartmouthu. A tak začala bezmezná láska. 

Nejroztomilejší přezdívka

Královnu Alžbětu však máme spojenou i s roztomile krásnou přezdívkou – Lilibet. Je tak zvučná, tolik líbezná. Tak ji právě oslovoval její choť Philip a láskyplně toto oslovení užíval i v dopisech pro svoji matku. Poprvé ji ale takto jmenoval její dědeček král Jiří V. a napodoboval tak svoji vnučku, která roztomile své jméno komolila.

Na krásné okamžiky z kouzelného života královny se podívejte do naší fotogalerie:

Autor: Žaneta Podlahová