Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump se cestou do Indie obloukem vyhnul Brnu. Pak líbal Ivanku a objímal premiéra

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
24. února 2020
11:15

Prezident Spojených států Donald Trump zahájil svou dvoudenní návštěvu v Indii, při příletu na letiště v Ahmadábádu se vřele uvítal s indickým premiérem Nárendrou Módím. Místo „siláckého“ třesení rukou, kterým je Trump pověstný, si prezident s Indem padl do náruče. Vřelému vítání přihlížela první dáma USA Melania Trumpová, která manžela doprovází. Na amerického prezidenta na letišti čekala také jeho dcera a poradkyně Ivanka Trumpová, uvedl list Daily Mail. Během své cesty do Indie proletěl Trump se svým speciálem Air Force One i nad Českem, z radarů je zajímavé, že se oklikou vyhnul Brnu, zřejmě kvůli silnému větru.

Trump svou oficiální cestu do Indie zahájil symbolicky v Ahmadábádu, v hlavním městě Módího domovského státu Gudžarát. Hned na letišti americký prezident překvapil objetím s indickým premiérem, novináři jeho gesto popsali jako „nezvyklý projev náklonnosti“.

Trump se už před svým odletem netajil tím, že se do Indie velmi těší. Uvedl, že s Módí chtějí „vytvořit novou historii“ ve vztazích mezi dvěma státy.

Na letišti pro Trumpovy rozbalili červený koberec a připravili taneční show, na níž vystoupili tanečníci a tanečnice v barevných národních krojích, které doprovodili bubeníci a další hudebníci.

Trump vyzkoušel Gándhího kolovrat

Trumpovi se z letiště vydali do Sábarmatí, kde žil bojovník za indickou nezávislost Mahátmá Gándhí. Prezident si zkusil roztočit i jeho osobní kolovrat. Dalším bodem je přivítání na největším kriketovém stadionu na světě, který pojme až 110 tisíc lidí.

Tisíce dalších Indů na Trumpa čekaly už na letiště, další lemovaly trasu, po které po městě projížděl. Vítající lidé měli na hlavách čepice s nápisem „Namasté Trump“, což v překladu znamená „Klaníme se, pane Trumpe.“

„Jsme připraveni na přílet do Indie, už jsme na cestě. Jen pár hodin a se všemi se potkáme,“ napsal Trump v hindštině krátce před příletem do Indie.

Návštěva vyjde Indy pěkně draho

Přestože Trump v Ahmadábádu stráví jenom tři hodiny, město se na jeho návštěvu okázale připravilo, což se však mnohým nelíbí. Trumpova návštěva totiž vyjde až na 277 milionů korun. Místní slum, jehož obyvatelům teče voda z kohoutků denně jenom 90 minut a z nichž mnozí vydělávají měsíčně ekvivalent 2400 korun broušením nožů v hotelích, se domnívají, že přednost mají dostat oni.

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií zahájil návštěvu v Indii, (24.02.2020). Před jeho příjezdem narychlo vznikla zeď oddělující slum od zbytku města. Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií zahájil návštěvu v Indii, (24.02.2020). Před jeho příjezdem narychlo vznikla zeď oddělující slum od zbytku města. | Reuters

Mezi slumem a zbytkem města byla dokonce před Trumpovou návštěvou narychlo postavená 120 centimetrů vysoká zeď, aby ho Trump neviděl.

Několik lidí ze slumu tvrdilo, že jim Módího nacionalistická Indická lidová strana (BJP) nabídla za účast na vítání Trumpa v ulicích 64 korun. Zástupce BJP to ale popřel. Trumpova kolona projede pečlivě připravenou trasou dlouhou 22 kilometrů.

Trump se těší na davy

„Vítejte všichni v největší demokracii na světě,“ pozdravil Módí Trumpa, navázal, že vztah mezi USA a Indií už není jen partnerstvím. Indický premiér dobře ví, že jeho americký protějšek miluje davy, a zdá se, že jeho mohutné přípravy se vyplatily. Trump od svého výstupu z letadla vypadal nad míru spokojený. „Premiér Módí mi řekl, že se potkám tak se 7 miliony lidí,“ pochvaloval si minulý týden Trump.

Na úvod své návštěvy v Indii Trump ocenil pokrok, kterého země dosáhla, a premiéra Módího označil za svého opravdového přítele. Trump i Módí vystoupili s projevem na největším kriketovém stadionu na světě ve městě Ahmadábád před více než sta tisíci diváky, kteří jejich slova mnohokrát ocenili bouřlivým potleskem.

„Ať žije Indie,“ zopakoval Módí několikrát hned na úvod svého vystoupení. Americký prezident následně indického premiéra ocenil a označil ho za svého „opravdového přítele“. Poděkoval mu za jeho laskavost a vyzdvihl vítězství jeho strany v loňských parlamentních volbách.

„Amerika miluje Indii.“

„Amerika miluje Indii. Amerika respektuje Indii. Amerika bude vždy loajálním přítelem indických občanů,“ řekl prezident USA s tím, že jeho země usiluje o posílení vztahů s asijskou velmocí. „Indie bude vždy zaujímat speciální místo v našich srdcích,“ dodal Trump.

Indie a Spojené státy si vybudovaly velmi blízké politické i bezpečnostní vztahy a Trumpova dvoudenní návštěva by měla blízkost obou zemí potvrdit, poznamenala agentura Reuters. Dodala, že země mají některé společné zájmy, jedním z nich je například snaha čelit vzestupu Číny.

naidka ( 24. února 2020 16:34 )

On se spíš vyhýbal Zlínu, aby matka Zelníčková neřekla: hele, náš Dony, letí kolem a ani se nestaví.

cepp ( 24. února 2020 15:40 )

Koupili jste naše nejlepší americké vrtulníky, tak jste našimi nejlepšími kamarády.

Menix55 ( 24. února 2020 12:21 )

Kurevsky důležity článek... autor je asi na LSD nebo houbičkách což v Blesku je 80%t­zv.re­dakto­rů..­..

krapotkin ( 24. února 2020 12:05 )

Proč by se Brnu neuhnul, když Česko přispívá do amerického rozpočtu jen pár miliardami za létající rakve.

Zobrazit celou diskusi