Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Byly slyšet bombardéry,“ popisují chvíle před explozí svědci. Útok v Bejrútu zmínil i Trump

Aktualizováno -
5. srpna 2020
18:18
Autor: ČTK, trm - 
5. srpna 2020
05:01

Mohutnou explozi v libanonské metropoli Bejrútu nezpůsobil výbuch skladu s ledkem, tvrdí místní. Podle nich byly ve vzduchu krátce předtím slyšet letecké bombardéry. Tvrdí to v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes mladá Libanonka Diala Sleymanová. Podle amerických vojenských expertů šlo o pumový útok, řekl prezident Donald Trump. Výbuch si podle nejnovější bilance vyžádal 135 mrtvých a 5000 zraněných. Bilance ale není konečná, další lidé se pohřešují.

Trump na tiskové konferenci vyjádřil soustrast libanonskému lidu a uvedl, že Spojené státy jsou připraveny Libanonu pomoci. „Vypadá to jako strašlivý útok,“ prohlásil šéf Bílého domu. Na dotaz novinářů ohledně tohoto zdůvodnění exploze se Trump odvolal na představitele americké armády.

„Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,“ řekl prezident.

Náhodné explozi skladu, kde byl uložený vysoce nebezpečný ledek, nevěří Libanonci. Sleymanová, která žije asi sedm kilometrů od místa tragédie, pro MFD popsala, že asi minutu před explozí slyšela zvuk válečného letadla, „bombardéru“. „Slyšela jsem jej, dokonce jsem slyšela i lidi v domě přes ulici bavit se tom, že je to zvuk bombardéru a že to bude asi nálet. Dobře ten zvuk znám, pamatuji si jej z minulosti. Z náletů,“ popsala.  

Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že v přístavu v Bejrútu explodoval sklad, kde bylo 2750 tun ledku. „Je nepřijatelné, že v tomto skladu bylo bez preventivních opatření po dobu šesti let uchováváno odhadem 2750 tun dusičnanu amonného,“ řekl premiér na úterní večerní mimořádné schůzi libanonské bezpečnostní rady.

Libanonská média napsala, že na místě vypukl požár, který zavinil explozi. Jedna z verzí hovoří o tom, že na vině byly svářečské práce, které ve skladu probíhaly. Podle jiné verze se plameny rozšířily z přilehlé budovy, kde explodovala zábavní pyrotechnika.

Libanonský premiér vyhlásil na dnešek státní smutek a prezident Michel Aún svolal na dnešní den mimořádné zasedání vlády.

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

WapDrak ( 11. srpna 2020 07:20 )

Přístav není pro dlouhodobé skladování. Pár dní, na loď, a odvést možná ano, ale tohle? To nemyslíte vážně!

WapDrak ( 11. srpna 2020 07:16 )

Izrael, když něco dělá, tak buď mlčí nebo to přizná. Když něco popírá, znamená to, že to nedělal! Inu Židi...

cesky_novinar_ ( 6. srpna 2020 16:14 )

Obojí bylo k dispozici. Předchozí požár a bouchající pyrotechnika.

WapDrak ( 6. srpna 2020 07:49 )

Tátův pásek? 😂😂😂

WapDrak ( 6. srpna 2020 07:47 )

A proč by to měl hledat v nějakém plesku, když je to normálně slyšet? 😮😜

Zobrazit celou diskusi