Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Křičela se třemi novorozenci v náručí.“ V nemocnicích v Bejrútu panuje chaos, všude je krev

Aktualizováno -
5. srpna 2020
18:17
Autor: for, ČTK - 
5. srpna 2020
10:04

Libanonská metropole Bejrút se vzpamatovává z úterní exploze, která zničila celý přístav a okolí, naprosto zdevastovala několik nemocnic a připsala si minimálně pět tisíce zraněných a 135 mrtvých. Zdravotníci se snaží postarat o zraněné v napůl rozbořených špitálech. Sociální sítě se tak plní modlitbami za nemocnice, kde vládne chaos a kde jsou chodby plné krve. Objevují se i příběhy hrdinů a hrdinek, třeba zdravotní sestřičky, která zachraňovala tři novorozence z rozpadající se budovy. 

Nemocnice v Bejrútu jsou bezprecedentně přeplněné a v jejich chodbách panuje naprostý chaos. Lidé na sociálních sítích sdílí otřesné záběry z polorozpadlých a napůl funkčních nemocnic, kde si lékaři svítí telefony a chodby jsou pokryté krví. 

Lékaři se nyní musí postarat o více než čtyři tisíce zraněných a prostory nejsou. Nejméně čtyři velké nemocnice totiž byly vážně zasaženy explozí a tři z nich byly naprosto zničeny. Uvnitř umírali i zdravotníci, podle dosavadních informací se ví minimálně o třech sestřičkách, které explozi nepřežily. 

„Každé patro nemocnice je poškozené. Neviděl jsem to ani za války. Je to katastrofa,“ řekl Dr. Peter Noun, vedoucí oddělení dětské hematologie a onkologie nemocnice St. George Hospital, odkud se také objevily snímky, kde si personál svítí ve tmě telefony. 

„Držela jejich křehká těla na hrudi a křičela“

Objevil se i úžasný příběh hrdinství, kdy se jedna ze zdravotních sestřiček rozhodla zachránit novorozence z oddělení JIP. Její příběh přetlumočil médiím ředitel nemocnice Joseph Haddad. „Vzala tři předčasně narozené děti a běžela pryč. Všude se tříštilo sklo a částečně se zhroutil strop,“ popsal. „Křičela o pomoc, když držela jejich křehká těla na své hrudi.“ 

Ještě tíživější je, že exploze zasáhla i nemocniční sklady. Lékaři se tak musí potýkat s naprostým nedostatkem zdravotního materiálu. Podle NY Times byly zničeny i zásoby vakcín na očkování, což může mít dlouhodobější následky.

Zdravotní sestřičce se podařilo zachránit tři předčasně narozené děti poté, co byla nemocnice v Bejrútu zasažena masivní explozí. Zdravotní sestřičce se podařilo zachránit tři předčasně narozené děti poté, co byla nemocnice v Bejrútu zasažena masivní explozí. | Twitter/Zohav Tareen

„Je to naprosto nelidská situace. Vůbec nevíme, kolik lidí zemřelo nebo zemře. Máme dvě celá patra jen vážných případů,“ popsal jeden z lékařů situaci pro arabskou televizi. Někteří pacienti už se ani nevešli do chodeb nemocnic a ošetřují je i venku na ulici. 

Náhoda, nebo bombardování?

Libanonský premiér Hasan Dijáb uvedl, že v přístavu v Bejrútu explodoval sklad, kde bylo 2750 tun ledku. „Je nepřijatelné, že v tomto skladu bylo bez preventivních opatření po dobu šesti let uchováváno odhadem 2750 tun dusičnanu amonného,“ řekl premiér na úterní večerní mimořádné schůzi libanonské bezpečnostní rady.

Libanonská média napsala, že na místě vypukl požár, který zavinil explozi. Jedna z verzí hovoří o tom, že na vině byly svářečské práce, které ve skladu probíhaly. Podle jiné verze se plameny rozšířily z přilehlé budovy, kde explodovala zábavní pyrotechnika.

Tomu ale nevěří někteří očití svědci, ale také americký prezident Donald Trump. „Setkal jsem se s některými našimi skvělými generály a oni se domnívají, že nešlo o průmyslovou nehodu. Podle nich se zdá, že to byl atentát, že to byla nějaká bomba,“ řekl prezident.

Podle svědkyně Dialy Sleymenové byly navíc slyšet bombardéry, a to jen pár vteřin předtím, než ulice libanonské metropole osvítil masivní výbuch. „Slyšela jsem jej, dokonce jsem slyšela i lidi v domě přes ulici bavit se o tom, že je to zvuk bombardéru a že to bude asi nálet. Dobře ten zvuk znám, pamatuji si jej z minulosti. Z náletů,“ popsala pro MF Dnes. 

Video  Megavýbuch v Bejrútu: Nehoda, nebo pumový útok?  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jaronovaku ( 5. srpna 2020 11:48 )

Skladovat uprostřed města 2750 tun ledku je totální sebevražda. Pak už je skoro jedno jakým způsobem došlo k inicializaci. Prostě k tomu velmi pravděpodobně muselo dříve, nebo později dojít.
Chudáci lidi co tohle lajdáctví odnesli.

Zobrazit celou diskusi