Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Všem dám pusu,“ hlásil Trump na prvním mítinku po nákaze. Lidé ho vítali bez roušek

Autor: ČTK - 
13. října 2020
09:53

Americký prezident Donald Trump vystoupil na prvním předvolebním mítinku poté, co se nakazil koronavirem. Tisícům příznivců shromážděným v Sanfordu na Floridě řekl, že se cítí být silný a ve skvělé formě, informovala dnes agentura AP. Krátce před mítinkem Trumpův lékař oznámil, že měl prezident několik dní po sobě negativní test na koronavirus a že už není nakažlivý.

„Cítím se tak silný,“ řekl Trump několika tisícům podporovatelů, kteří na shromáždění přišli navzdory pandemii většinou bez roušek. „Půjdu do obecenstva. Půjdu tam, každému v publiku dám pusu. Dám pusu chlapům a krásným ženám... všem,“ dodal prezident, který podle agentury AP nevykazoval žádné zjevné známky nákazy koronavirem.

Trump oznámil 2. října, že on i jeho manželka Melania měli pozitivní test na koronavirus. Kvůli nákaze strávil prezident tři dny ve vojenské nemocnici Waltera Reeda u Washingtonu, kterou opustil před týdnem.

Krátce před mítinkem v Sanfordu Trumpův lékař Sean Conley uvedl, že výsledek prezidentových testů na koronavirus byl „několik po sobě jdoucích dní negativní“. Zdůraznil také, že Trump už není nakažlivý. Sám prezident v neděli prohlásil, že už nemá covid-19, je proti koronaviru imunní a nehrozí riziko, že by někoho dalšího nakazil.

Biden zvyšuje náskok

Mítink na Floridě, který je jedním z klíčových států v nadcházejících prezidentských volbách, zahájil sérii Trumpových vystoupení v různých částech USA. Prezident se chystá také do Pensylvánie, Iowy, Severní Karolíny a Wisconsinu.

Demokratický kandidát Joe Biden mezitím podle posledního průzkumu společnosti Ipsos zvýšil svůj náskok nad Trumpem ve dvou klíčových státech: Wisconsinu a Pensylvánii. Nové šetření ukazuje, že tam nad republikánským rivalem vede o sedm procentních bodů.

Biden nyní zesílil útoky vůči Trumpově administrativě a její reakci na pandemii. Svou kampaň navíc rozšířil i do států, které se obvykle kloní spíše na stranu republikánů. Při pondělním projevu před odboráři ve městě Toledo v Ohiu hovořil o tom, že jako viceprezident zachránil spolu s tehdejší hlavou státu Barackem Obamou americký automobilový průmysl v čase hospodářské krize před více než deseti lety.

Demokratický kandidát navštívil Ohio již podruhé ve dvou týdnech. Dříve stabilně republikánům nakloněný stát se totiž v letošních volbách stal otevřeným bojištěm, v němž by mohli mít šanci na úspěch i demokraté. Trump tam však před čtyřmi lety zvítězil nad tehdejší soupeřkou Hillary Clintonovou o osm procentních bodů. „Prezident Trump Ohio v roce 2016 přesvědčivě získal a učiní tak znovu, takže máme radost z toho, že Joe Biden promrhal drahocenný den kampaně návštěvou státu, který nemůže vyhrát,“ řekl mluvčí Trumpovy kampaně Tim Murtaugh.

Už hlasovalo deset milionů lidí  

Více než deset milionů Američanů už odevzdalo svůj hlas v prezidentských volbách, které se uskuteční 3. listopadu. Vyplývá to ze statistiky volebního projektu Floridské univerzity, podle níž se jedná o rekordní počet.

Většina amerických států umožňuje voličům odevzdat osobně hlas před vlastním dnem konání prezidentských voleb, velká část Američanů může využít také korespondenčního hlasování.

Podle projektu Floridské univerzity jednoho z těchto způsobů hlasování využilo tři týdny před volbami již téměř 10,4 milionu voličů. Do poloviny října roku 2016, kdy se o prezidentskou funkci ucházeli republikán Donald Trump a demokratka Hillary Clintonová, odevzdalo svůj hlas jen 1,4 milionu Američanů.

Účast bude vysoká

Agentura AFP uvedla, že se mnoho lidí rozhodlo hlasovat před vlastním dnem voleb i proto, aby se v době šíření koronaviru vyhnuli kontaktu s větším množstvím osob ve volebních místnostech. Podle agentury Reuters zveřejněná data naznačují, že by mohla být volební účast v letošních prezidentských volbách vysoká.

Hlasování poštou podporuje řada hlavně demokratických politiků včetně prezidentského kandidáta Joea Bidena, a to i kvůli bezpečnosti voličů během pandemie covidu-19. Prezident Donald Trump v minulosti tento způsob hlasování opakovaně kritizoval. Podle něj není bezpečný, neboť při něm mohou být falšovány výsledky. Agentura Reuters uvedla, že toto jeho tvrzení je nepodložené.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

BoziMilda ( 13. října 2020 12:07 )

Nemějte obavu, že koronavirus poškozuje mozek, tento pacient je ve stejném duševním stavu jako před nákazou.

jajas ( 13. října 2020 11:01 )

Takže ten chlap se naprosto zbláz­nil.­....­.chu­dák.

Kladivonablba ( 13. října 2020 10:17 )

od něho pusu maximálně na p-d-l

Zobrazit celou diskusi