Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trump o Dni nezávislosti zmínil porážku marxistů i potírání viru. A Kolumbus šel k zemi

Autor: ČTK, kal - 
5. července 2020
08:55

Americký prezident Donald Trump v sobotním projevu ke Dni nezávislosti slíbil ochraňovat americké hodnoty a mluvil o porážce radikální levice, marxistů nebo anarchistů uvnitř Spojených států. USA si svůj největší svátek připomněly v době, kdy zemi trápí pandemie covidu-19 a některé státy hlásí rekordní počty nově nakažených. Podle Trumpa ale Američané udělali pokrok ohledně potírání nákazy.

„Pokračujeme v porážení radikální levice, marxistů, anarchistů, agitátorů, těch, kdo rabují, a lidí, kteří v mnoha ohledech nemají potuchy o tom, co dělají,“ řekl Trump během oslav Dne nezávislosti, na které pozval stovky zdravotníků a dalších představitelů profesí klíčových v boji s pandemií covidu-19. „Nikdy nedopustíme, aby rozlícený dav strhával naše sochy, vymazával naši historii, indoktrinoval naše děti,“ prohlásil Trump.

Nepokoje se šíří napříč USA

Účastníci demonstrací proti rasové nespravedlnosti a policejní brutalitě v uplynulých týdnech na řadě míst Spojených států strhli sochy nebo pomníky historických osobností, které měly užitek z otrokářství nebo zastávaly rasistické názory. Vlnu nepokojů vyvolala smrt černocha George Floyda při zatýkání bělošským policistou v Minneapolisu. Protesty se konaly i v sobotu, a to například ve Washingtonu nebo New Yorku. Krátce před Trumpovým projevem uspořádalo protest u Bílého domu hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží).

„Budeme ochraňovat americký způsob života, který začal v roce 1492, když Kolumbus objevil Ameriku,“ slíbil Trump, jenž se letos na podzim bude ucházet o znovuzvolení.

Sochu Kryštofa Kolumba, rodáka z italského Janova, který se do zámoří vydal ve službách španělské koruny, v sobotu večer místního času strhli účastníci protestu v Baltimoru ve státu Maryland a hodili ji do vody v tamním přístavu. Je podle nich zodpovědný za genocidu a vykořisťování původních obyvatel Ameriky. Podobný osud potkal sochy tohoto mořeplavce v Miami na Floridě, ve městě St. Paul v Minnesotě nebo v Bostonu, kde vandalové soše urazili hlavu.

Trump lákal na výjimečný večer, Biden má nošení roušek za vlastenectví

I když úřady na mnoha místech Spojených států kvůli šíření koronaviru masové oslavy Dne nezávislosti zrušily, Trump naopak do Washingtonu lákal lidi na „výjimečný večer“ s leteckou přehlídkou a ohňostrojem. Nicméně, na parkovou promenádu National Mall, kde se shromáždění konalo, přišlo podle agentury AP výrazně méně lidí než před rokem. Mnoho z nich, na rozdíl od hostů Trumpem pořádané oslavy na jižním trávníku Bílého domu, mělo ochranné roušky a zachovávat bezpečné rozestupy nebyl problém.

Trumpův předpokládaný demokratický rival Joe Biden, který v administrativě někdejšího šéfa Bílého domu Baracka Obamy zastával post viceprezidenta, na twitteru napsal, že největším vlasteneckým činem na Den nezávislosti je nasadit si roušku.

Trump v souvislosti s koronavirovou krizí řekl, že „jsme se naučili, jak plamen uhasit“, a to i přes to, že Spojené státy před několika dny zaznamenaly denní rekord co do počtu nakažených a že je pandemie zasáhla nejvíce na světě. Podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse, která vývoj pandemie dlouhodobě sleduje, se koronavirem ve Spojených státech nakazilo 2,84 milionu lidí, z nichž téměř 129.700 infekci podlehlo. Dříve v sobotu Trump prohlásil, že jeho země je na cestě k „fantastickému vítězství“ nad „příšernou epidemií z Číny“.

V projevu Trump opět obvinil Čínu, že se šíření viru snažila ututlat, což Peking odmítá. „Čínské tajnůstkářství, podvádění a tutlání umožnilo (viru) rozšířit se do celého světa,“ řekl prezident. Zároveň pochválil pokrok a výjimečnost americké vědy. „USA budou mít řešení v podobě léků či vakcíny pravděpodobně dlouho před koncem letošního roku,“ uvedl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 5. července 2020 19:39 )

Utcite nestudoval dialrkticky materrtialismus ani vedecky komunismus.Sice mu to nechybi,ale ma mezeru ve vzdelani...

PPP150W ( 5. července 2020 13:59 )

Velký duck neví co mluví. Jen prázdné žvásty pro ty, kteří mu to žerou. Myslím, že ten člověk je rozumu mdlého.

st.rec ( 5. července 2020 12:56 )

Pokračující šílenství málo gramotných lidí ze země co first asi zastaví jen soudruh - pan Kalashnikow. Kácení soch je pouhé vandalství a také přepisování historie.Kdyby i US prezidenti neměli otroky,nikdo by je nechytal a neprodával a dnes by v USA i jinde byl klid a všichni tmaváci by byli v Africe.

Zobrazit celou diskusi