Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na sraz republikánů přišel muž s koronavirem: Trump je v klidu, senátor v karanténě

Autor: Darina Jíchová - 
9. března 2020
14:10

Prezident Spojených států Donald Trump vystoupil na každoroční konferenci Americké konzervativní unie (ACU). Společnost mu dělala jeho dcera a nejbližší poradkyně Ivanka Trumpová s manželem Jaredem Kushnerem. Trumpa uvítal předseda ACU Matt Schlapp, muži si vřele potřásli rukou, Schlapp později připustil, že byl v kontaktu s pacientem nakaženým koronavirem. Jeho přiznání vyděsilo některé republikány včetně senátora Teda Cruze, Trumpova republikánského protikandidáta z voleb v roce 2016. Dva politici se rozhodli zůstat dva týdny v preventivní karanténě. Prezident Trump se nechal slyšet, že „nemá žádné obavy“ a do izolace nejde, uvedl list Daily Mail.

Schlapp hostil na přelomu února a března tradiční Konzervativní politickou akční konferenci (CPAC), na kterou se sjeli republikáni z celé země. Projev na konferenci přednesl prezident Trump. Během soboty 7. března vyšlo najevo, že Schlapp byl na konci února v kontaktu s mužem (55), u kterého byl potvrzen koronavirus.

„Jsem zdravý jako rybička,“ prohlásil Schlapp, vysvětlil, že s nakaženým se setkal hned na počátku konference 27. února, doplnil, že muž se nyní léčí v New Jersey.

„Jednalo se o krátký kontakt,“ dodal Schlapp. Prezidenta Trumpa toto prohlášení vůbec neznepokojilo, podle vlastních slov „zůstává klidný, nevidí v tom žádný risk a nemá obavy“.

Republikáni v karanténě

Naopak senátor Cruz trochu zpanikařil, nejen protože si také potřásl rukou se Schlappem, ale protože i on sám se setkal s mužem s koronavirem.

„Krátce jsme spolu mluvili a podali jsme si ruce,“ řekl Cruz, který se rozhodl, že stráví 14 dnů v karanténě. „Jde o opatrnost, denně se setkávám s desítkami svých voličů. Chci udělat vše, abych zabránil šíření koronaviru,“ uvedl Cruz ve svém prohlášení.

Ivanka Trumpová na konferenci CPAC, která probíhala ve dnech od 27. února do 2. března. Ivanka Trumpová na konferenci CPAC, která probíhala ve dnech od 27. února do 2. března. | ČTK/AP/Jose Luis Magana

„V sobotu večer jsem byl informován, že před 10 dny jsem se setkal s člověkem, u kterého se potvrdil koronavirus,“ vysvětlil Cruz na svém twitteru,

Do domácí karantény se umístil také arizonský republikán Paul Gosar a tři členové jeho týmu. „Oznamuji, že společně se svými třemi kolegy jsme v domácí karanténě, poté co jsme se na CPAC setkali s člověkem, u nějž se následně potvrdil koronavirus,“ uvedl Gosar.

Schlapp: Myli jsme si ruce

„Všichni jsme si myli ruce a používali dezinfekční gely. Viděl jsem prezidenta Trumpa, jak si myje ruce, já jsem si myl ruce a manželka mi na ně neustále stříkala dezinfekci,“ řekl stanici Fox Schlapp. „Nakažený pacient se nedostal do kontaktu ani s prezidentem, ani s viceprezidentem,“ ubezpečil předseda ACU.

„Od pacienta jsme si vyžádali seznam všech osob, se kterými přišel do kontaktu, a tyto osoby jsme potom informovali. Nikdo z těchto lidí nemá žádné symptomy,“ zdůraznil Schlapp.

K pondělí 9. března USA hlásí 21 obětí koronaviru a 563 nakažených, uzdravit se podařilo 8 pacientů.

Video  Boj mezi Trumpem a demokraty: Prezident nepodal ruku Pelosiové, ta roztrhala jeho řeč  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa