Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět se připravuje na další 4 roky pod taktovkou Donalda Trumpa. Co se bude dít?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
7. března 2020
22:05

Prezidentské volby ve Spojených státech se rychle blíží, mezi demokraty se zatím neobjevil jasný kandidát, který by v boji o Bílý dům mohl konkurovat současnému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Pragmatikové se proto připravují na Trumpovo znovuzvolení, na mnichovské bezpečnostní konferenci (MSC) se například řešilo, jak budou vypadat další 4 roky Trumpovy vlády, uvedla stanice CNN.

Přestože USA na konferenci měly své zástupce, jedním z hlavních témat v Mnichově byla tzv. „bezzápadovost“, světoví delegáti spekulovali nad tím, jaký dopad budou mít další 4 roky Trumpova izolatismu či jeho politiky, která se nekompromisně řídí heslem: Amerika je na prvním místě. Dali dohromady lehce rozostřený obraz budoucnosti.

Trump zesílí tlak na Írán a Čínu

Trumpův sílící izolatismus se stal terčem útoku mnoha světových lídrů, kteří se na MSC sjeli, na obranu amerického prezidenta vystupoval jeho ministr zahraničí Mike Pompeo. Jen málokdo ze shromážděných pochybuje o tom, že by Trump volby nevyhrál.

Video  Boj mezi Trumpem a demokraty: Prezident nepodal ruku Pelosiové, ta roztrhala jeho řeč  - Reuters
Video se připravuje ...

Ian Bremmer z geopolitické firmy Eurasia věří, že se Trumpovi v příštích 4 letech bude více méně dařit. Podle jím předkládané analýzy zvětší nátlak na Čínu, zvláště pak v otázce obchodního trhu a krádeží duševního vlastnictví. Trump se řeší i na Blízkém východě, kde jeho výhru u voleb považují za samozřejmou nejen jeho spojenci, ale i jeho odpůrci.

S izolatismem začal už Obama

Většina delegátů na MSC se shodla, že pokud Trump zvítězí, bude se v zahraniční politice zaměřovat převážně na Írán a Čínu a rozhodně nebude mít v úmyslu situaci uklidnit, podle analytiků bude napětí mezi USA a dvěma zmíněnými státy eskalovat. Politologové předpovídají, že zbytek světa se rozdělí na dva tábory: proamerický a pročínský, podle sféry vlivu a zájmu.

Politologové se shodují, že Trumpovo druhé období s sebou přinese rozdělení „my a oni“, které Američané znají z doby studené války. Pokud však bude současný americký prezident pokračovat jako doposud, stane se z tohoto nastavení „USA a/versus svět“. Bremmer upozornil na to, že s izolatismem nezačal tak úplně Trump, náznaky se začaly objevovat už za vlády jeho předchůdce Baracka Obamy, příkladem toho je Obamova blízkovýchodní politika.

USA odrostly svým evropským kořenům

Bremmer rovněž poznamenal, že americký izolatismus je zakořeněný i mezi demokraty, což během svého projevu v Mnichově prokázala jejich šéfka Nancy Pelosiová. Ta varovala evropské země před spoluprací s čínskou telekomunikační firmou Huawei při výstavbě sítě páté generace (5G). Čína chce podle ní vyvážet digitální autokracii. Analytici stanice CNN uvedli, že USA už odrostly svým evropským kořenům, kterých se „Starý svět“ tak drží.

tryskomys ( 8. března 2020 03:49 )

Je pro mně moc daleko,ale jsem ráda pokud to opravdu takto dopadne,potřebují tvrdou ruku,není tam vše takové,aby se mohli veselit.

corsa ( 7. března 2020 23:34 )

Trump není hrozba...kdo tomu věří podléhá manipulaci!

yokky ( 7. března 2020 23:05 )

Nooo,mate se na co tesit,bude to spatne😥😥😥😥😥😥😥😥😥

činčila ( 7. března 2020 22:51 )

Mě nezajímají 4 roky s Trumpem, mě zajímají nejbližší roky na našich hranicích a budoucnost našich dětí.

Zobrazit celou diskusi