Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Volby v USA 2020: Vítězství Bidena, Trumpova zlost, drama při sčítání i soudní dohra

Aktualizováno -
9. listopadu 2020
18:10
Autor: ČTK, mav, Darina Jíchová, kal, trm, sova - 
3. listopadu 2020
06:10

Demokrat Joe Biden bude 46. americkým prezidentem. Vítězství mu přiřkly projekce médií v USA po zisku 20 klíčových volitelů ze státu Pensylvánie. Prezident Donald Trump nicméně odmítá uznat porážku a mluví o „nelegálních“ hlasech. Za ty bez důkazů označuje korespondenční hlasování. Volby budou mít dohru u soudu, kam Trumpova kampaň posílá jednu žalobu za druhou. Některé už soudy smetly, dalšími se zabývají a dojít může i na přepočítávání hlasů. Blesk Zprávy sledovaly dění kolem amerických voleb online.

  • Letošní volby doprovázel dramatický souboj s očekávaným těsným výsledkem. Průběžně si vedl lépe Joe Biden, kterému se podle projekcí amerických médií podařilo získat nutných 270 volitelů. Rozhodly hlasy z Pensylvánie, jak se očekávalo.
  • Joe Biden v prvním projevu slíbil, že se pustí do boje s pandemií koronaviru, a zdůraznil, že chce Spojené státy spojit, nikoli rozdělit. Jeho tým již zahájil kroky k převzetí úřadu a spustil oficiální stránky.
  • Donald Trump a jeho kampaň se zkouší bránit soudně. Prezident v posledních třech dnech opakovaně obvinil demokraty, že se snaží ukrást jeho volební vítězství. Pro své tvrzení o manipulaci s hlasovacími lístky ale nepředložil žádné důkazy. Federální soudce ve čtvrtek zamítl žádost Trumpovy kampaně, aby se v Pensylvánii přestaly sčítat volební lístky nedlouho poté, co žaloby republikánů zamítli soudci v Georgii a v Michiganu. Nově Trumpova kampaň podala stížnost na hlasování v Nevadě.
  • V USA je 240 milionů oprávněných voličů a rekordních 100 milionů jich letos využilo možnosti předčasného hlasování. I kvůli tomu se sčítání protahovalo a vítěze klání jsme oproti zvyklostem neznali hned ve středu ráno po volbách.

Video  Vítězný projev Bidena: O jasném vítězství, koronaviru a obnově duše USA  - Reuters
Video se připravuje ...

Prezidentské volby v USA 2020
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Donald Trump Donald Trump Joe Biden Joe Biden Trump a Biden Trump a Biden
Zobrazit nové zprávy
23:56
3. 11. 2020

Starosta města Houston Sylvester Turner a představitel okresu Harris County Chris Hollins se k volební místnosti vydali v kočáře taženým koňmi.

Prezidentské volby v USA. Prezidentské volby v USA.
23:47
3. 11. 2020

Arizonský okres Maricopa s metropolí Phoenix očekává nejvíce voličů za posledních 40 let. V okrese dnes hlasovalo už 115 tisíc lidí a před uzavřením hlasovacích místností se očekává, že počet voličů překročí hranici 200 tisíc. Arizona patří mezi jeden z klíčových států letošních voleb.

23:40
3. 11. 2020

„Znám Joea. Celý svůj život žil podle hodnot a principů, které rozeznává většina Američanů. Rozumí každodennímu boji běžných lidí. Hlasujte dnes pro budoucnost, kterou chcete pro naši zemi. Hlasujte pro Joea Bidena,“ demokratického kandidáta Bidena pomocí sociálních sítích podpořila také bývalá první dáma Michelle Obamová.

23:35
3. 11. 2020

Podle průzkumu stanice CNN Američané věří, že jejich hlasy budou poctivě a precizně spočteny. Značná většina lidí, která byla dnes u voleb, si svého kandidáta vybrala minulý týden. Jeden z deseti voličů byl letos u voleb poprvé.

23:26
3. 11. 2020

U některých volebních místností bylo živo, v Massachussets se dokonce tančilo. Zábavu vedla demokratická kongresmanka Ayanna Pressleyová.

23:18
3. 11. 2020

V Michiganu, v jednom z klíčových států pro letošní volby, se k půl třetí odpoledne (20:30 SEČ) zaregistrovalo více než 12 tisíc nových voličů, sdělil stanici CNN Jake Rollow, tiskový mluvčí státní tajemnice státu Michigan Jocelyn Bensonové. Nejvíc nových voličů se registrovalo v univerzitních městech Ann Arbor a Grand Rapids.

23:15
3. 11. 2020

Zatím jsme vám na Blesk Zprávách ukazovali grafiku volebních průzkumů, kde si lépe vedl Joe Biden. Nicméně tato data se vynulují a budeme společně sledovat nabíhání volebních výsledků a získané volitele v jednotlivých státech.

Prezidentské volby v USA 2020: Průzkum preferencí (3. 11. 2020)
23:12
3. 11. 2020

Emotivní příspěvek na svůj twitter přidal také exprezident Barrack Obama. „Tohle je volební den, všechno je v sázce. Naše práce. Náš zdravotnický systém. To, jestli dostaneme nebo nedostaneme pandemii pod kontrolu. Ale jsou tu i dobré zprávy: Dnes si můžete zvolit změnu, můžete zvolit Joea Bidena a Kamalu Harrisovou. Pojďme tuhle věc vyhrát,“ napsal Obama.

23:05
3. 11. 2020

„Právě teď je toho hodně v sázce. Uvidíme. Jestli tu bude něco, o čem bych měl dneska večer mluvit, budu o tom mluvit. Jestli ne, počkám, až se spočítají hlasy,“ demokratický kandidát Joe Biden nebyl schopen dát jasnou odpověď na to, co bude dělat, pokud výsledky nebudou jasné. Biden rovněž připustil, že je pověrčivý, proto nechce předvídat, jak to dopadne. Podle vlastních slov má velkou důvěru v americké voliče.

Prezidentské volby v USA: Demokratický kandidát Joe Biden.
23:00
3. 11. 2020

„Hlasujte pro mír,“ těmito slovy Ivanka Trumpová vyzvala americké voliče, aby podpořili jejího otce. „Donald Trump vládne se silou ukončit nekonečné zahraniční války,“ uvedla první dcera na svém twitteru.

22:55
3. 11. 2020

Oba kandidáti na prezidenta USA již završili mnohaměsíční kampaň a nyní jim zbývá jen čekat na to, až začnou z jednotlivých států přicházet zprávy o prvních výsledcích. Volební štáb prezidenta Donalda Trumpa se usadil v Bílém domě, zatímco Joe Biden bude sledovat vývoj volební noci z Wilmingtonu ve státu Delaware, kde v srpnu přijal nominaci své strany do dnešních voleb. Rozhodnutí současného prezidenta usídlit svůj volební štáb ve vládní budově vyvolalo novou kontroverzi, která nastala i poté, co Trump na pozemcích Bílého domu přednesl projev po oficiálním zisku nominace Republikánské strany do voleb. 

Trumpův tým si v komplexu Bílého domu vytvořil celkem dvě stanoviště. První je v Eisenhowerově budově, jež leží vedle Bílého domu, druhé je pak přímo v prezidentské rezidenci. Ve štábech by mělo být dohromady asi 400 lidí, podle zdrojů televize CNN by jich však mohlo být jen asi 250, přičemž každý z účastníků by měl podstoupit rychlotest na koronavirus.

22:50
3. 11. 2020

Americké akcie posílily. Investoři v amerických prezidentských volbách očekávají vítězství kandidáta Demokratické strany Joea Bidena, který podle nich podpoří nový rozsáhlý stimulační balík americké ekonomice.

22:46
3. 11. 2020

Prezident Trump doslova „bombarduje“ voliče svými příspěvky na twitteru, v tom posledním nezapomněl vyčíst svoje úspěchy a pochlubil se, jak za jeho prezidentury vzkvétá ekonomika, a vyzval lidi, aby šli volit. „Příští rok bude ten nejlepší ekonomický rok v amerických dějinách,“ uvedl Trump.

22:44
3. 11. 2020

„Můj vzkaz ve volební den je: Americké volby dál slouží jako příklad svobodné a spravedlivé demokracie pro celý svět,“ uvedl na svém twitteru americký velvyslanec v Česku Stephen B. King.

22:35
3. 11. 2020

Někteří lidé, včetně členů volební komise, pojali volby vskutku svérázně a svou hrdost, že mají možnost rozhodnout o novém prezidentovi, dávali jasně najevo i volbou oděvu.

Prezidentské volby v USA. Prezidentské volby v USA.
22:25
3. 11. 2020

K volební urně se dnes vydala také neúspěšná demokratická kandidátka z roku 2016 Hillary Clintonová.

22:20
3. 11. 2020

Demokrat Pete Buttigieg, který se v rané fázi také ucházel o místo demokratického kandidáta, na svém twitteru uvedl, že by volební den měl být státním svátkem. Stejného názoru je i nezávislý senátor za stát Vermont Bernie Sanders, ten rovněž s Bidenem bojoval o post hlavního reprezentanta demokratů.

22:13
3. 11. 2020

Podle televize CNN dnes rozhovory s viceprezidentem Mikem Pencem zaplnily vysílání více než dvou desítek lokálních televizních a rozhlasových stanic v těch státech, kde se očekávají těsné výsledky. Rozhovory poskytl mimo jiné radiovým stanicím a televizím na Floridě, ve Wisconsinu, v Ohiu, Severní Karolíně, Michiganu či Nevadě. Podle úředníka Bílého domu jinak republikánský viceprezident tráví dnešní den s rodinou.

Prezidentské volby v USA: Prezident Donald Trump a viceprezident Mike Pence.
22:07
3. 11. 2020

Volební hlasy ze státu Michigan budou spočítány dříve, než se očekávalo, vysvětlila ministryně zahraničí pro stát Michigan Jocelyn Bensonová. Původně se očekávalo, že sčítání hlasů zabere až tři dny.

22:05
3. 11. 2020

Český amerikanista Jiří Pondělíček pro Blesk Zprávy popsal, jak vidí průběh amerických voleb. O tom, co nebo kdo podle něj rozhodne o výsledcích voleb, se dočtete zde: Podle experta vítěz voleb může být znám brzo.

21:57
3. 11. 2020

Podle ředitelky volebního servisu ve městě Minneapolis Grace Wachlarowiczové volby probíhají „velice hladce“. Do 12 hodin tamního času, 18:00 SEČ, bylo odevzdáno 206 876 hlasovacích lístků, volební účast je zhruba 76 procent. Jediným zádrhelem podle Wachlarowiczové bylo pár lidí, kteří se do volební místnosti dostavili bez roušky. V tomto případě jim lidé z komise buďto poskytli erární roušky, nebo voliče uvedli do místa izolovaného od ostatních.

Prezidentské volby v USA: Volební místnosti v Minneapolis. Prezidentské volby v USA: Volební místnosti v Minneapolis. Prezidentské volby v USA: Volební místnosti v Minneapolis. Prezidentské volby v USA: Volební místnosti v Minneapolis.
21:38
3. 11. 2020

I takhle vypadají volební místnosti v různých částech USA. 

Volební místnosti v USA (3.11.2020) Volební místnosti v USA (3.11.2020)
21:30
3. 11. 2020

Zatímco úřadující prezident Donald Trump na sociálních sítích nezvykle mlčí, jeho sok Joe Biden přidává jeden příspěvek za druhým. Jsou nicméně skutečné a obsahují především výzvy, aby lidé šli k volbám. Zprávu přidal i ve španělském jazyce. 

21:15
3. 11. 2020

„Bez ohledu na výsledek chápu USA jako jednoho z našich klíčových spojenců a partnerů v rámci euroatlantického prostoru,“ vyhnul se český premiér odpovědi, aby označil na dotaz Blesk Zpráv svého favorita. „Předpokládám, že se naše vztahy nezmění, ať už volby dopadnou jakkoliv,“ doplnil Andrej Babiš.

21:06
3. 11. 2020

Ve státě Texas nezvítězil demokratický kandidát od roku 1976, nicméně „modří voliči“, tedy podpůrci demokratů hlavně z metropole Houston, jsou připraveni na změnu. „Čeho je moc, toho je příliš. Mám vnoučata a bojím se o jejich budoucnost, nemůžeme mít víc toho, co bylo dosud,“ řekl stanici CNN volič John Smith, který si další 4 roky s prezidentem Trumpem v Bílém domě nedokáže představit.

sekebo ( 11. listopadu 2020 01:48 )

Kačer Donald Trumpeta "vládl" 4 roky a pohled na volby v USA zvenčí dopadl hůř, než v nějakém totalitním státě nebo banánové republice. Dědek může být zlý, může se soudit, může si rvát vlasy nebo přehazovačku, ale snad mu někdo rozumný z jeho okolí domluví a nebudou ho muset z Bílého domu vykopat násilím. Trumpíku, dej si mokrý hadr na hlavu, skoč si do kina a hlavně se už klidni. Mandate is over !!!

tony3 ( 10. listopadu 2020 22:44 )

Přestaňte už přebírat ty lživý bludy od CNN a jiných zkorumpovaných liberálních médií, co vlastní a řídí Demokrati. Prezident ještě vyhlášen nebyl. Média prezidenta nevyhlašují!!! Volby byly Demokraty prokazatelně zkorumpovány, na některých místech o víc jak 100000 padělaných hlasovacích lístků. V pondělí začaly soudy. Výsledek by měl být znát 14.12. Naučte se legislativu a nešiřte lži!!!!

abil ( 10. listopadu 2020 21:28 )

Ocekavany tesny vysledek? Novinari nejak zapomneli, ze Bidenovi prisuzovali vyrazne vitezstvi. Stejne si nejak nevsimli, ze rozhodne nebylo od zacatku jasne, ze vyhraje. Naopak dost dlouho vedl Trump a teprve o dost pozdeji ho zacal najednou dotahovat Biden. Taky zapomneli na chovani Clintonove po prohranych prezidentskych volbach pred ctyrmi lety.

strejda777 ( 10. listopadu 2020 17:42 )

Tak jsem dneska slyšel dobrý vtip o Trumpovi. Asi ho už někdo z Vás slyšel... Příjde konečně Biden do Bílého domu. Vejde do oválné pracovny. Rozhlédne se, podívá se ke stropu a říká: "Slezte z toho lustru Donalde, vidím Vás"! To jen tak, pro zasmání a lepší náladu.....

kakamilek ( 9. listopadu 2020 23:59 )

Z čeho prosím tebe vycházíš?Bohnický kodex?

Zobrazit celou diskusi