Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Expert pro Blesk o volbách v USA: Výsledek může být znám brzy. Které státy rozhodnou?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. listopadu 2020
21:59

Amerikanista Jiří Pondělíček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy exkluzivně pro Blesk Zprávy zhodnotil předvolební a volební situaci ve Spojených státech, kde bitvu o Bílý dům svádějí současný prezident Donald Trump a jeho sok, demokratický kandidát Joe Biden. Český expert se dotkl otázky klíčových států, průzkumů i snahy zdiskreditovat Bidena pomocí spekulací o podnikání jeho syna Huntera. Upozornil také na statistické chyby, které vznikají v předvolebních průzkumech, právě díky jedné takové odchylce v nespočtu prognóz vede Biden.

„Klíčových států je letos více než v roce 2016 a hraje se v nich také o více volitelů,“ uvedl Pondělíček. „Když budeme počítat i Pensylvánii, kde jen o něco větší, než byla chyba průzkumů v roce 2016, může Trumpovi přinést vítězství, tak se bojuje o celkem 153 volitelů. To je poměrně vysoké číslo. Je ovšem potřeba říci, že Trump by je potřeboval získat všechny, aby jich získal 280. Jakoukoliv případnou ztrátu by musel vynahradit například vítězstvím v Michiganu či Wisconsinu, kde je ale už rozdíl průměrů přes 8 procent,“ objasnil amerikanista.

„Ty jsou také zároveň nejsilnějšími kandidáty na změnu barvy. V roce 2016 v nich prezident Trump zvítězil a letos by jeho vítězství bylo větším překvapením, protože tehdejší průzkumy Clintonové věštily náskok jen 4,2, respektive 5,3 %. Oba vyhrál Trump o necelé procento,“ vysvětlil Pondělíček otázku klíčových států a pravděpodobnosti toho, že „změní barvu“ a vyhraje v nich kandidát jiné strany než té, která zvítězila v roce 2016. Červená na volebních mapách reprezentuje republikány, modrá zase demokraty.

Průzkumy a jejich důvěryhodnost

Většina dosavadních průzkumů uvádí, že má Biden před Trumpem jistý náskok. Dá se ale těmto prognózám věřit? Přece jen před čtyřmi roky se na základě průzkumů předpokládalo, že vyhraje tehdejší kandidátka demokratů Hillary Clintonová. „Chyba se samozřejmě opakovat může. Šéf Trafalgar Group Robert Calahy tvrdí, že ostatní agentury opět podceňují stydlivého voliče Donalda Trumpa a jak Pensylvánie, tak Michigan a Wisconsin se v jeho průzkumech počítají mezi státy, kde je rozdíl v rámci statistické chyby, tedy do 3 procent,“ uvedl Pondělíček.

„Ostatní agentury tvrdí, že chyba v roce 2016 byla způsobena tím, že vzorky a jejich vážení nezohledňovaly vzdělání respondentů. Dalším faktorem byli nesporně nerozhodnutí voliči, kterých bylo tehdy více a v drtivé většině se přiklonili právě k Trumpovi. Letos je nerozhodnutých výrazně méně. Nicméně ohromný rozsah voleb poštou a bezprecedentní volební účast, kdy bude hlasovat možná až 20 milionů voličů, kteří buď nikdy nevolili, či pravidelně nevolí, jsou významným faktorem, který zvyšuje nejistotu ohledně přesnosti průzkumů,“ upozornil amerikanista.

Podle Pondělíčka pokus o zdiskreditování Bidena republikánům nevyšel. Dehonestující kampaň byla založená na spekulacích ohledně Bidenova mladšího syna Huntera a obchodních vztahů s Ukrajinou a Čínou. „Článek deníku New York Post ohledně Huntera Bidena zřejmě přesvědčil jen přesvědčené. Průzkumy se sice trochu vyrovnaly, ale v podstatě šlo jen o korekci předchozího Bidenova trháku, který následoval poté, co se prezident nakazil koronavirem. Až na výjimky, například IBD (pozn. red. průzkum připravený listem Investor's Business Daily a politologickým ústavem TIPP) , se rozdíl oproti době před tím nezmenšil,“ dodal Pondělíček.

Kdy bude znám vítěz voleb?

„Vítěze můžeme znát velice brzy, pokud by prezident prohrál Floridu a k tomu například Severní Karolínu. V obou státech dle průměru průzkumů mírně vede Joe Biden, ale jen v rámci statistické chyby. Pokud oba státy a další tzv. toss-ups vyhraje Trump, bude se nejspíš čekat na výsledek v Pennsylvánii, kde je zatím povoleno sčítat i lístky, které jsou podané do dne voleb a přijdou do 6. listopadu. Očekává se ale, že v takovém případě by došlo ke sporům ohledně platnosti takových lístků,“ uzavřel Pondělíček.

Co je statistická odchylka?

Otázka statistické chyby či odchylky je velké téma. Letos tvůrci průzkumů tuto chybu prý vzali v potaz. Velikost vzorků se u aktuálních průzkumů pohybuje od několika stovek až po více než 2000 lidí a statistické odchylky dosahují i více než čtyř procentních bodů. V odhadech je tentokrát také patrná větší zdrženlivost. Ve srovnání s Clintonovou je ale Bidenův náskok mnohem stabilnější. „Pokud Biden v těchto volbách prohraje, bude to kvůli systematické chybě v průzkumech,“ myslí si redaktor politologického webu Sabato's Crystal Ball J. Miles Coleman.

Video  Demokrat Biden navštívil rodný dům  - Reuters
Video se připravuje ...

Video  Prezident Trump ve volebním štábu  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi