Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Trump si věří, Biden šel do kostela. Melania k urně vynesla šaty za 100 tisíc korun

Aktualizováno -
3. listopadu 2020
21:11
Autor: ČTK, Mii - 
3. listopadu 2020
18:00

Volební den, jaký tu ještě nebyl. Tak popisuje agentura Reuters úterní vyvrcholení amerických voleb. Lidé dnes přicházeli k hlasovacím místnostem se zakrytými obličeji, deskami z překližky jsou zase zakrytá průčelí mnohých obchodů a dalších podniků. Kvůli možnosti povolebních nepokojů jsou na některých místech v pohotovosti národní gardy. Úřadující prezident Donald Trump dnes uvedl, se za vítěze voleb prohlásí, teprve „až bude vítězství“, neboť „není důvod hrát hry“. Jeho choť Melania již odvolila, k volební urně si vzala bílo-zlaté šaty. A naštvala veřejnost faktem, že si nenasadila roušku.

Podobu hlasování letos výrazně ovlivnila pandemie covidu-19, kvůli níž se omezovaly počty volebních místností a naopak rozšiřovaly možnosti hlasování mimo hlavní termín voleb. Přesto se zřejmě tradičním způsobem do voleb zapojí desítky milionů Američanů. K hlasovacím přístrojům mohli dnes v řadě států lidé chodit od časného rána a na internetu se brzy začaly objevovat fotografie front před školami, knihovnami a dalšími místy, kde se volí.

Roušky a další ochranné pomůcky nejsou během volebního dne jedinou viditelnou připomínkou dramatických událostí, které letos USA zažívají. Po letní vlně bouřlivých protestů za reformu policie jsou v mnohých městech přijímána mimořádná opatření v očekávání nových nepokojů.

„Někteří voliči ve velkých amerických městech viděli zabedněné podniky, přípravu na politicky motivované výtržnosti. Pro volební den ve Spojených státech je to mimořádný výjev, neboť hlasování je zde obvykle poklidné,“ uvádí Reuters.

Důvodem nových opatření jsou varování před neklidným povolebním vývojem, která v posledních týdnech přicházela od nejrůznějších amerických činitelů či analytiků. Ochranné desky se podle médií objevily na obchodech či bankách od Bostonu přes Miami až po Kalifornii, podniky na jedné z nákupních tříd v Beverly Hills také stahovaly zboží z výkladů. Kromě toho jsou v několika státech v pohotovosti národní gardy, zatímco okolo Bílého domu byl v noci na dnešek postaven nový plot.

„Volební den vždycky vyvolává úzkost, tento se však zdá být obzvláště znepokojivý,“ komentuje vývoj deník The New York Times (NYT). Obavy pramení i z výzvy prezidenta Donalda Trumpa a jeho volebního štábu, aby příznivci utvořili „armádu“ volebních pozorovatelů. Některé skupiny to vnímaly jako snahu zastrašit voliče druhé strany a Americká unie občanských práv (ACLU) a další podobné skupiny avizovaly, že budou vývoj bedlivě sledovat.

Měl „nakřáplý“ hlas, hodnotí CNN Trumpa

Trump dnes uvedl, že velké davy stoupenců na jeho mítincích během kampaně před prezidentskými volbami považuje za skutečný odraz veřejného mínění, který se promítne do výsledku hlasování. Poznamenal také, že se za vítěze voleb prohlásí, teprve „až bude vítězství“, neboť „není důvod hrát hry“, informovala agentura AP.

Republikánský prezident v ranním rozhovoru s televizí Fox News řekl, že dnes bude obvolávat lidi, kteří mu byli věrní, a poděkuje pracovníkům volebního štábu v jeho ústředí ve Virginii.

Podle CNN se Trump spojil s televizí s 45minutovým zpožděním a měl poněkud „nakřáplý“ hlas poté, co pozdě v noci hovořil na mítinku v Michiganu. „Byl to skvělý závod, úžasné tři týdny,“ řekl prezident o závěrečném sprintu své kampaně.

Kolem 21. hodiny středoevropského času pak prezident navštívil středisko svého volebního štábu ve Arlingtonu ve Virginii, nedaleko Washingtonu, aby poděkoval zaměstnancům za jejich práci v průběhu kampaně. 

„Myslím, že nás čeká skvělý večer, ale je to politika a jsou to volby a nikdy nevíte,“ uvedl Trump. Řekl, že si jeho kampaň vede dobře na Floridě, v Arizoně či v Texasu, ale poukázal také na důležitost Pensylvánie. Tam má podle průzkumů Biden před Trumpem náskok bezmála pět procentních bodů.

Jeden z novinářů se Trumpa zeptal, zda má připravenou řeč pro případ, že prohraje. „Ne, nepřemýšlím teď o projevu, v němž bych přiznal porážku nebo přijal vítězství,“ odpověděl prezident. „Vítězit je snadné. Prohrávat nikdy není jednoduché. Pro mě tedy ne,“ řekl Trump.

Melania popudila nezakrytým obličejem

Zatímco Trump cestoval, jeho manželka Melania odvolila v Palm Beach na Floridě, nedaleko letoviska Mar-a-Lago, které její manžel vlastní. Oblékla si k tomu šaty značky Gucci, které lze pořídit za 4500 dolarů (přes 100 tisíc korun).

Na dotaz, proč nevolila společně se svým chotěm minulý týden, Melania s úsměvem odpověděla: „Je den voleb, takže jsem chtěla přijít hlasovat dnes.“ Podle agentury AP byla jediná, kdo při vstupu do budovy rekreačního střediska Mortona a Barbary Mandelových, kde se nachází volební místnost, neměla roušku. Zda si ji nasadila přímo ve volební místnosti, podle AP není jasné.

První dáma Spojených států Melania Trumpová dnes odvolila v Palm Beach na Floridě. (3. 11. 2020) První dáma Spojených států Melania Trumpová dnes odvolila v Palm Beach na Floridě. (3. 11. 2020) | ČTK / AP / Jim Rassol

Sám prezident Trump již dříve využil na Floridě možnosti předčasného hlasování a před kamerami poté řekl: „Hlasoval jsem pro chlápka jménem Trump.“

Biden nejdříve vzpomínal na syna

Trumpův demokratický rival a bývalý viceprezident Joe Biden spolu se svou manželkou Jill a dvěma vnučkami zahájil den návštěvou kostela ve Wilmingtonu v Delaware, kam většinu chodí na nedělním mši, když je doma. Následně čtveřice navštívila hrob Bidenova syna Beaua, který v roce 2015 podlehl rakovině mozku. Biden o zesnulém synovi ve své kampani často hovořil a vyzdvihoval zejména jeho odvahu při nasazení v Iráku. Bidenova první manželka Neilia a malá dcera Naomi zemřely při autonehodě v roce 1972, krátce poté, co se Biden stal senátorem, a jsou rovněž pohřbeny na stejném hřbitově ve Wilmingtonu. Zbytek dne stráví Biden v Pensylvánii, kde bude naposledy vyzývat Američany, aby šli k volbám.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden.  - Blesk
Video se připravuje ...

a-z- ( 4. listopadu 2020 13:48 )

Socce nic jinýho nezbejvá.

jochen84 ( 4. listopadu 2020 12:23 )

Melania nádherná,tu mu tedy závidím

sakajeva ( 4. listopadu 2020 12:14 )

Šaty za 100 tisíc?! Asi před 35 lety jsem měla skoro stejné, které jsem tenkrát sama ušila.

a-z- ( 4. listopadu 2020 10:15 )

Biden si šel domluvit funus.

Zobrazit celou diskusi