Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trump, nebo Biden? Čeští politici jsou nerozhodní. Důvody pro své „favority“ mají různé

Autor: Jakub Veinlich - 
3. listopadu 2020
16:16

Je tu den a noc, která možná změní Ameriku a celý svět. Zůstane v Bílém domě republikán Donald Trump, nebo bude v oválné pracovně nově úřadovat adept Demokratů Joe Biden? Podle průzkumů bude souboj velmi těsný. A koho chtějí u moci čeští politici? Premiér Andrej Babiš (ANO) ani po setkání s Trumpem a Melanií jasné jméno neřekl, šéf komunistů Vojtěch Filip na to jde přes ženy.

V České republice byl naposledy americký prezident Barack Obama. Psal se rok 2009. Donald Trump Prahu při svých cestách vynechal. Přišla by změna po letošních volbách? Dorazil by Trump, třeba i s Melanií, nebo Joe Biden s manželkou Jill?

O nájemci Bílého domu, držiteli červeného jaderného tlačítka, rozhodne tradičně první listopadové úterý po prvním listopadovém pondělí, jak praví americká ústava. Právě v tento den Američané vyberou svého nového prezidenta.

Na 100 milionů lidí přitom volilo kvůli pandemii coronaviru v předstihu. To je asi 70 % všech, kteří přišli k volbám v roce 2016. Podle komentátorů je proto možné, že letošní sčítání hlasů bude trvat rekordně dlouho. Průzkumy mírně favorizují Joea Bidena. Kvůli časovým pásmům se poslední volební místnosti uzavřou ve Spojených státech ve středu nad ránem středoevropského času.  

Babiš jméno neřekl

A koho preferují čeští předsedové českých parlamentních stran? Český premiér Andrej Babiš (ANO) má jako jeden z mála to privilegium, že se setkal v Bílém domě přímo s Donaldem Trumpem i jeho manželkou Melanií. Americký prezident ho přijal loni v březnu, na rozdíl od Miloše Zemana,přímo v oválné pracovně. „My jsme v oválné pracovně relativně dlouho diskutovali s manželkami, bavili jsme se o dětech, o Československu, o rozdělení. Jak se baví manželské páry. Pan prezident se zajímal o různé věci, bylo to velice neformální,“ řekl tehdy Babiš ve Washingtonu Blesk Zprávám.

V letošních volbách ale Babiš podle svých slov jasného favorita nemá. Jde mu prý především o dobré vztahy mezi USA a ČR.

„Bez ohledu na výsledek chápu USA jako jednoho z našich klíčových spojenců a partnerů v rámci euroatlantického prostoru,“ vyhnul se český premiér odpovědi, aby označil na dotaz Blesk Zpráv svého favorita. „Předpokládám, že se naše vztahy nezmění, ať už volby dopadnou jakkoliv,“ doplnil Babiš.

Fiala: Hlavně dobré vztahy

„Věřím, že v obou případech bude dále rozvíjeno silné spojenectví a přátelství mezi USA a ČR,“ neukázal také jasně na svého favorita ani šéf nejsilnější opoziční strany – předseda ODS Petr Fiala, který se netají touhou nahradit po příštích sněmovních volbách v roce 2021 Babiše v čele vlády.

I podle Fialy jsou především důležité dobré vztahy mezi ČR a Spojenými státy. „USA mají klíčovou roli z hlediska bezpečnosti Evropy, síly západní civilizace, obrany demokracie a svobody ve světě,“ míní Fiala. Dobré vztahy je potřeba podle Fialy udržovat se světovou velmocí, ať ji bude řídit od příštího roku kdokoliv. „ODS vždy podporovala úzkou vazbu na Spojené státy, protože jsme přesvědčeni, že je to v zájmu ČR. V tom budeme pokračovat, ať už američtí občané vyberou do čela své země kohokoliv,“ dodal pro Blesk Zprávy svůj pohled Fiala.

Bartoš chce změnu

Změnu v Bílém domě by naopak uvítal šéf Pirátů Ivan Bartoš. Výsledky demokratických voleb prý ale bude respektovat, ať Američané rozhodnou jakkoliv. Pro Česko by mělo ale podle Bartoše větší význam vítězství Joea Bidena. „Podporuje společný postup v celé řadě mezinárodních otázek,“ vidí výhody v Bidenovi pro Česko Bartoš. Jako příklad pak zmínil společný pohled demokratického kandidáta a bývalého viceprezidenta Spojených států na Čínu, v boji s klimatickou změnou na základě Pařížské klimatické dohody nebo v boji s pandemií koronaviru. „Právě v těchto extrémně důležitých otázkách je potřeba podle nás táhnout za jeden provaz,“ míní Bartoš.

Ivan Bartoš by uvítal změnu v Bílém domě Ivan Bartoš by uvítal změnu v Bílém domě | ČTK / Šulová Kateřina

Letos v srpnu například ale Piráti v čele s místopředsedou Evropského parlamentu Marcelem Kolajou s Trumpem dost sympatizovali. To v době, když americký prezident uvažoval nad tím, že by udělil milost bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi. Skupina 26 europoslanců proto prezidentovi poslala otevřený dopis. Snowden v roce 2013 zveřejnil utajované informace o americké špionáži, nyní se ukrývá v Rusku. V úterý Snowden oznámil na twitteru, že požádal o ruské občanství.

„I z hlediska českého exportu do USA lze očekávat, že Biden by byl pro Česko vstřícnějším partnerem na rozdíl od Donalda Trumpa,“ míní Bartoš a připomněl hrozby současného prezidenta Spojených států o uvalení cel na dovozy z Evropy, a to například u automobilů.

Okamura chce dál vládu Trumpa

SPD Tomia Okamury se netají, že v následující volbě má pro hnutí větší sympatie stávající prezident Donald Trump. Okamurovci v Praze dokonce uspořádali nedávno happening na podporu současné hlavy Spojených států. „Vítězství Trumpa je potřebné především pro USA, kterým pod vedení Bidena hrozí podpora migrace a pád do chaosu a vzestup vlády ulice a kriminálníků,“ míní šéf hnutí SPD a místopředseda české Poslanecké sněmovny Tomio Okamura, podle kterého Trump právě takovou politiku potlačuje.

Podle Okamury navíc Trumpův předchůdce Barack Obama dělal mnohem agresivnější a útočnou zahraniční politiku než současný vládce oválné pracovny. „Mnohé kroky republikána Trumpa třeba vůči exportu z EU nebo útoky v Sýrii či hrocení napětí s Čínou a Ruskem ukazují, že figura v Bílém domě není zas až tak důležitá jako ten, kdo s ní hýbe,“ míní reagoval Okamura na dotaz Blesk Zpráv, kterého z prezidentských kandidátů v USA spíš preferuje.

Filip: Trump i vzhledem k výběru manželek

Předseda KSČM Vojtěch Filip překvapil svým zdůvodněním. Podle letitého místopředsedy Poslanecké sněmovny a šéfa KSČM, který dal svou funkci kvůli několikátým neúspěšným volbám k dispozici, bude pro Českou republiku lepší, když bude budoucnost Spojených států i celého světa ovlivňovat i příští čtyři roky stále Donadl Trump.

Video  Ivana a Donald v reklamě na pizzu  - youtube.com_ Las Vegas Time Machine /BPŽ
Video se připravuje ...

„A to nejsem podporovatel republikánů. Ale přeci jen má pan Trump lepší vztah ke slovanským národům vzhledem k výběru svých manželek,“ naráží na Filip na výběr původ Tumpových manželek.

Melania, kterou si vzal před 15 lety, je původem ze Slovinska. Druhá manželka, Marla Maplesová, se kterou byl ženatý mezi 1993 a 1999, je americkou herečkou. Ale první Trumpova manželka Ivana Marie Trumpová, rozená Zelníčková, má kořeny v Československu. Za Trumpa byla vdaná mezi lety 1977 až 1992, kdy se dovršil jejich rozvod. „Ale také je důležité, že za své prezidentství nezačal žádnou lokální válku,“ dodal na adresu Trumpa šéf českých komunistů Vojtěch Filip.

Hamáček zná oba

Současný český vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček má osobní zkušenost jak s Donaldem Trumpem, tak Joem Bidenem. Jako šéf Poslanecké sněmovny v minulém volebním období se setkal s oběma soupeři. S Bidenem coby viceprezidentem Baracka Obamy přímo v Bílém domě, a to 18. listopadu 2014. Byl součástí delegace tehdejšího premiéra a svého stranického šéfa Bohuslava Sobotky. Během schůzky politici narazili zejména na téma bezpečnosti, výdajích na obranu, energetické bezpečnosti, nebo na tehdejší konflikt na Ukrajině i vzájemné česko-americké vztahy.

„Při jednání, které bylo velmi přátelské, viceprezident Biden projevil živý zájem o Českou republiku a také její dobrou znalost. Shodli jsme se, že naše vztahy, které považujeme za tradičně dobré, budeme dále rozvíjet posílením našeho spojenectví,“ řekl Hamáček před téměř šesti lety po schůzce tehdejším viceprezidentem, který se může po letech do Bílého domu vrátit jako prezident.

Jako předseda Poslanecké sněmovny se Jan Hamáček setkal v Bílém domě s Joem Bidenem při schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (18. 11. 2014). Jako předseda Poslanecké sněmovny se Jan Hamáček setkal v Bílém domě s Joem Bidenem při schůzce s premiérem Bohuslavem Sobotkou (18. 11. 2014). | PSP ČR

Setkání ma za sebou Hamáček také s Donaldem Trumpem. I když ne na bilaterální schůzce. Se současným americkým prezidentem se ale setkal v červenci 2017 ve Varšavě na summitu dvanácti zemí střední a východní Evropy. Tehdy se Hamáček o Trumpovi vyjádřil slovy, že se jeho rétorika oproti první předvolební kampani posunula. „Prezident Trump se posunul vůči tomu, co říkal jako kandidát Trump… Jsem velmi rád, že potvrdil silnou transatlantickou vazbu i platnost našeho spojenectví v rámci NATO,“ okomentoval asi hodinou schůzku před třemi lety ve vysílání ČT Hamáček.

Žádné zásadní posuny v politice USA vůči ČR ale současný vicepremiér Babišovy vlády Jan Hamáček neočekává, ať už bude příští čtyři roky ovládat Spojené státy z Bílého domu Trump, nebo nově právě Biden. Přeci jen ale k jednomu má Hamáček trochu blíž. „Oba při jednání kladli důraz na silnou transatlantickou vazbu. Pokud se ptáte na mou soukromou preferenci, jako sociálnímu demokratovi je mi blíže Joe Biden,“ dodal pro Blesk Zprávy Hamáček.

Jurečka: S Bidenem přijde čas sjednocení

Stejnou preferenci – tedy Joea Bidena, má i šéf lidovců Marian Jurečka. Vítězství bývalého senátora za stát Delaware by prý bylo dobré jak pro Českou republiku, tak pro celou Evropu.

„Má totiž potenciál sjednocovat rozdělenou americkou společnost, zmenšit sociální propast mezi lidmi,“ míní Jurečka a doufá, že by Biden nastartoval také reformy školství, zdravotnictví a posílil i ochranu životního prostředí. Na mezinárodní úrovni očekává, že by změnou u vlády získala ČR i EU spolehlivého partnera. „Od toho se Trump se svým Amerika First v minulých letech totiž bohužel vzdálil,“ naráží Jurečka na předvolební heslo Donalda Trumpa z roku 2016, které v překladu znamená „Spojené státy v prvé řadě“.

Pekarová chce změnu, ale nevěří v ni

Podobný názor má také jediná žena mezi předsedy českých parlamentních stran – Markéta Pekarová Adamová, šéfka TOP 09. Trump podle ní svými obchodními válkami, které vede, rozděluje společnost. „Odstupuje od globálních snah řešit klimatickou změnu, šíří dezinformace,“ míní Pekarová Adamová. I proto je podle české političky dosavadní prezident, podnikatel, který se zdráhá ukázat svá daňová přiznání, špatným lídrem nejen pro Spojené státy, ale i pro Českou republiku a celý svět. „Nejen svou zemi obrací směrem k populismu, rasismu a místo řešení výzev se obrací k minulosti a prohlubování nenávisti mezi lidmi,“ míní šéfka TOP 09.

Stejně tak ale naznačuje, že si není jistá naplněním předvolebních slibů také u Joea Bidena. „Zda se naplní průzkumy a nejen pro USA nastane příležitost pro změnu, nechci odhadovat, a zda ji je schopen Biden přinést, si spíše přeji, než aby to byla jistota,“ uzavřela.   

Rakušan by nevolil Trumpa, ani Biden ale není ideál

Šéf nejmenší české politické frakce Vít Rakušan chce změnu. Ve volbách by proto dal hlas Bidenovi. „U kterého je ale už trochu problém věk,“ naráží Rakušan na blížící se Bidenovy 78. narozeniny, které oslaví 20. listopadu. Mimochodem věkový rozdíl mezi Trumpem a Bidenem jsou čtyři roky. Stávající prezident je mladší. „Více energie hlavy státu by USA prospělo,“ míní Rakušan.

Trump ale podle Rakušana ukázal, že „tomuto úřadu nedorostl,“ míní český politik. „A nemám na mysli jen jeho pověstné plácání nesmyslů, ale je téměř nepochopitelné, že tak odpovědný úřad mu voliči svěřili. Osobně jsem ale čekal, že demokraté vyberou Trumpovi silnějšího vyzyvatele,“ dodal Rakušan pro Blesk Zprávy.

Inaugurace v lednu

I kandidát na amerického prezidenta musí podle ústavy Spojených států, stejně jako v České republice, splnit několik podmínek. Musí být rodilý Američan, ve věku nejméně 35 let a musí nejméně 14 let trvale žít v USA. Čtyřleté funkční období prezidenta začíná inaugurací 20. ledna (původně začínalo v březnu, ale XX. dodatek z roku 1933 ho přesunul na leden) po listopadových volbách. Slavností inaugurace se tradičně odehrává na schodišti Kapitolu, tedy sídla Kongresu.

Česko při inauguraci nového prezidenta zastupuje většinou velvyslanec. V roce 2017 tomu ale bylo jinak. Oficiální český zástupce Petr Gandalovič totiž tou dobou ve své funkci končil, a tak ho na ceremonii zastoupil zástupce Zdeněk Beránek. Nyní je ve Washingtonu jako český velvyslanec Hynek Kmoníček, bývalý ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Miloše Zemana. Podle protokolárních zvyklostí by měl skončit v úřadu na jaře příštího roku. Takzvaný agrément, tedy souhlas od Spojených států vykonávat funkci velvyslance, získal na začátku března 2017. Mandát velvyslance trvá podle protokolu čtyři roky, ale může se prodloužit.

Video  „Nejhorší v dějinách,“ říká expert o Trumpovi a zmínil psychiatra. Prezidentem prý bude Biden.  - Blesk
Video se připravuje ...

MartyACS ( 4. listopadu 2020 09:53 )

Trump, jednoznačně. Jen u nás budou tu informaci zdržovat dokud to půjde a na obrazovce se budou promenovat mrtvoly ražení Žantovského, Fištejna a jako bonus Pehe. V Americe mají jasno...

ivanak ( 4. listopadu 2020 08:52 )

Stačí mi když se vyjádřil Bartoš a už vím,kam vítr fouká...ten už ví do které pr...e by zalezl..

krapotkin ( 3. listopadu 2020 22:45 )

Jsou nerozhodní proto, že neví do kterého zadku mají lézt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa