Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Melania vyrazila do kampaně bez manžela: Zmínila smrt, zničení Ameriky a Trumpa bojovníka

Autor: ČTK - 
28. října 2020
11:05

První dáma Spojených států Melania Trumpová v úterý poprvé samostatně vystoupila v předvolební kampani na podporu svého manžela. V projevu v jednom z klíčových států, Pensylvánii, zpochybnila tvrzení demokratického kandidáta Joea Bidena, že by byl lepší prezident než Donald Trump, a označila manželova soupeře za „socialistu“.

Bidenova politika a socialistická agenda by zničila Ameriku a všechno, co jsme tady za poslední čtyři roky vybudovali,“ prohlásila. „Musíme udržet Donalda v Bílém domě, aby mohl dokončit to, co započal, a aby naše země mohla dál vzkvétat,“ prohlásila Trumpová.

První dáma rovněž hájila Trumpův přístup ke koronavirové krizi, kterou prezident opakovaně zlehčuje, přestože s nemocí covid-19 již zemřelo více než 226 000 Američanů. Vinu svalila částečně na demokraty, kteří podle ní „dávají přednost svým zájmům před blahem amerického lidu“.

Rodinám zemřelých ale Trumpová vyjádřila soustrast a připomněla také svou osobní zkušenost s koronavirovou nákazou. „Jako mnozí z vás jsem i já pocítila důsledky nemoci covid-19, nejen jako pacientka, ale také jako starostlivá matka a manželka,“ řekla. „Vím, že řada lidí ztratila své blízké, anebo zná lidi, kteří byli tímto tichým nepřítelem smrtelně zasaženi. My ale nad virem zvítězíme,“ dodala.

Trumpová také zdůraznila význam toho, že šéf Bílého domu neustále prostřednictvím twitteru komunikuje přímo s občany. „Nesouhlasím vždycky s tím, jak to formuluje,“ řekla první dáma a vyvolala u shromážděných stoupenců pobavený smích. „Ale je důležité, že mluví přímo k lidem. Donald je bojovník. Miluje tuto zemi a každý den za vás bojuje. Poprvé v dějinách mohou občané této země přímo a okamžitě slyšet svého prezidenta prostřednictvím sociálních sítí,“ dodala.

Biden si udržuje náskok, Trump kritizuje volby poštou

Amerického prezidenta Donalda Trumpa dnes čekají mítinky v klíčovém státě Arizona, kde podle průzkumů těsně zaostává za svým demokratickým rivalem Joem Bidenem. Ten dnes o svých plánech boje s koronavirem a ochraně rizikových skupin promluví k voličům blízko svého bydliště ve státě Delaware. Do oficiálního termínu voleb zbývá šest dní, z celkových zhruba 240 milionů voličů přitom již předčasně hlasovalo více než 70 milionů, z toho 46,8 milionu korespondenčně. Trump v úterý zavítal do Michiganu, Wisconsinu a Nebrasky a opět poštovní hlasování kritizoval. Biden v Georgii obvinil svého soupeře, že selhal v boji s koronavirem, který si v USA vyžádal životy 225 000 osob.

V celonárodních průzkumech Biden nad Trumpem stále drží znatelný náskok, v řadě klíčových států, kde hlasování zřejmě rozhodne o celkovém výsledku voleb, jsou však průzkumy mnohem těsnější.

Trump v úterý řekl, že by podle něj nebylo „vhodné“, aby sčítání hlasů zaslaných poštou trvalo déle. Republikánský prezident v minulosti demokratičnost voleb opakovaně zpochybnil, když prohlásil, že rozšířené korespondenční hlasování povede k rozsáhlým podvodům, přestože podle volebních expertů jsou takové podvody velmi neobvyklé. Experti upozorňují, že vzhledem k velkému počtu korespondenčních hlasů může jejich sčítání trvat dny nebo týdny, takže se může stát, že vítěz voleb nebude vyhlášen během noci po uzavření volebních místností 3. listopadu.

„Bylo by velmi, velmi správné a velmi hezké, aby byl vítěz oznámen 3. listopadu, místo toho, aby se hlasy počítaly dva týdny, což je naprosto nevhodné a nevěřím, že je to podle našich zákonů,“ řekl Trump novinářům.

Mezi hlavní „bitevní státy“ se zařadila i Arizona poté, co tam Trump před čtyřmi lety o 3,5 procentního bodu porazil demokratickou soupeřku Hillary Clintonovou. Podle nedávného průzkumu společnosti Ipsos pro agenturu Reuters zde nyní Biden nad Trumpem vede o tři procentní body. Pokud by Biden získal Arizonu, bylo by to první vítězství demokratického prezidentského kandidáta v tomto státě od roku 1996, kdy tam vyhrál Bill Clinton. Trumpa dnes v Arizoně čekají dva mítinky, a to v Bullhead City nedaleko Nevady a v Goodyear blízko Phoenixe, největšího arizonského města.

Biden to, co nazývá Trumpovým selháním v boji s koronavirem, učinil hlavním tématem závěrečných týdnů své kampaně. Tvrdí, že nynější šéf Bílého domu hrozbu pandemie zlehčoval, neposlouchal odborníky a nevypracoval plán, jak zastavit šíření nemoci. Biden rovněž hovoří o Trumpově snaze zneplatnit systém zdravotního pojištění dřívějšího prezidenta Baracka Obamy a s tím i pojištění lidí řazených k rizikovým skupinám kvůli zdravotním problémům. Agentura Reuters napsala, že podle průzkumů Bidenovi v otázce zdravotnictví důvěřuje více Američanů než Trumpovi.

Více o prezidentských volbách v USA čtěte ZDE >>>

Zobrazit celou diskusi