Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tvrdá rána pro Trumpa. Vdova po republikánské ikoně podpoří demokrata Bidena

Autor: ČTK - 
23. září 2020
17:40

Cindy McCainová, vdova po dlouholetém senátorovi a republikánském uchazeči o Bílý dům z roku 2008 Johnu McCainovi, se chystá vyslovit do nadcházejících voleb podporu demokratickému kandidátovi Joeovi Bidenovi. Zpráva, kterou oznámil samotný Biden, je podle AP ohromnou výtkou pro republikánského prezidenta Donalda Trumpa, a mohla by mu zhoršit volební vyhlídky v důležitém státu Arizona, odkud McCainovi pochází. Trump reagoval na rozhodnutí McCainové posměšným a rozhořčeným tweetem.

S rodinou McCainů má napjaté vztahy od té doby, co znevažoval Johna McCaina při své předvolební kampani v roce 2016. Nikdo z vlivné rodiny se však dosud nepostavil za Trumpova rivala.

Biden v úterý večer řekl svým dárcům, že se jej McCainová chystá podpořit „kvůli tomu, co (Trump) říká o mém synovi, Johnovi a dalších, kdo jsou hrdinové, kteří sloužili své zemi. Však víte, řekl, že jsou ´břídilové a cucáci´“. Biden odkazoval na zprávy časopisu The Atlantic následně potvrzené agenturou AP, že Trump před dvěma lety zesměšňoval příslušníky americké námořní pěchoty pohřbené na hřbitově ve Francii. Prezident však zprávy médií popřel.

„Není mi příjemné zříci se kandidáta mé strany“

McCain byl pilotem a v roce 1967 byl sestřelen nad severním Vietnamem. Následně byl zajat, mučen a ve vězení tam strávil pět let. „Není to válečný hrdina. Byl válečným hrdinou, protože byl zajat. Mám rád lidi, kteří se nenechají zajmout,“ řekl v roce 2016 Trump na adresu dlouholetého senátora.

McCain v roce 2016 do voleb nepodpořil ani Trumpa, ani jeho tehdejší soupeřku Hillary Clintonovou. „Není mi příjemné zříci se kandidáta mé strany,“ řekl tehdy o situaci senátor. „Získal nominaci čestně a poctivě,“ dodal.

„Já Cindy McCainovou skoro neznám kromě jejího jmenování do jedné komise na žádost jejího muže. Joe Biden byl psíkem Johna McCaina. Tolik ŠPATNÝCH rozhodnutí o nekončených válkách... Cindy si může ospalého Joea nechat!“ napsal Trump s použitím hanlivé přezdívky svého oponenta.

Poslední rozloučení se zesnulým americkým senátorem Johnem McCainem (1. 9. 2018) Poslední rozloučení se zesnulým americkým senátorem Johnem McCainem (1. 9. 2018) | Reuters

McCain sloužil v Bílém domě jako vojenský poradce

„Jsme republikáni, ale především Američané. V této kampani je jenom jeden kandidát, který brání hodnoty našeho národa, a to je Joe Biden,“ prohlásila vdova po McCainovi.

U Cindy McCainové se podle AP původně neočekávalo, že by Bidena přímo podpořila, již předtím však pomohla jeho kampani, když vystoupila ve videu promítaném při demokratickém nominačním sjezdu. Hovořila v něm o přátelství Bidena se svým manželem. McCain sloužil jako vojenský poradce Bidena v době, kdy byl nynější demokratický kandidát ještě senátorem. Rodiny obou mužů se následně sblížily na celý život. Spojení pak ještě posílilo společné trauma z rakoviny, která v roce 2015 zabila Bidenova syna Beaua a o tři roky později i McCaina.

Na pohřbu někdejšího republikánského prezidentského kandidáta promluvili například bývalí prezidenti Barack Obama či George Bush mladší, Trump na něj nebyl na přání rodiny zesnulého pozván.

SCHWARZENBERG ( 24. září 2020 10:43 )

No to je strašná rána. Vdova po starým šášulovi McCainnovi, který jako iluminát uvolnil místo Baracku Husseinovi

Kopacka ( 23. září 2020 21:58 )

Trumpovo vystupování nejenže nedosahuje kvalit ruského prezidenta pana Putina, ale jeho arogantní povaha je hlavní příčinou, proč Spojené státy nezvládají koronavirovou krizi ve srovnání s Čínou. Jako by to byly dvě různé planety, píší autoři článku Vijay Prashad a John Ross, když popisují koronavirovou situaci ve Spojených státech a Číně. Čínská se pohybuje směrem k dokonalosti, americká se vymyká kontrole. Bob Woodward ve své nové knize zveřejnil rozhovory o koronaviru s prezidentem Donaldem Trumpem, který navzdory již známým zkušenostem z Číny selhal v přípravě Spojených států na pandemii. USA mají stále nejvyšší počet případů a vláda nečiní rázná opatření, zatímco v Číně vládní opatření šíření epidemie zcela zastavila. Donald Trump svým občanům lhal, kdežto čínští představitelé podřídili své ekonomické priority záchraně životů.

MAMKA2316 ( 23. září 2020 18:26 )

BIDEN MOŽNÁ ROZPOUTÁ V AMERICE OBČANSKŮ VÁLKU JEHO KVALITY JSOU PODOBNÉ JAKE MÁ ŠEFKA EU !!!

Zobrazit celou diskusi