Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Boháči chtějí proti Trumpovi postavit i vězně. Bloomberg a spol. je vyplatí z dluhů

Autor: ČTK - 
23. září 2020
10:10

Miliardář a bývalý uchazeč o nominaci demokratů pro prezidentské volby Michael Bloomberg, zpěvák John Legend, hvězdný basketbalista LeBron James a mnoho dalších zaplatí dluhy za bývalé floridské vězně, aby jim umožnili v listopadu volit příštího amerického prezidenta. Dárci jsou připraveni poskytnout 20 milionů dolarů (460 milionů korun). Na Floridě začal nedávno platit zákon, podle nějž bývalí trestanci nemohou volit, pokud jim po propuštění z vězení zůstal dluh nebo povinnost zaplatit poplatky.

Pomoc v podobě zaplacení dluhů může podle dárců vzhledem k volebnímu významu Floridy ovlivnit výsledek listopadového souboje mezi nynějším republikánským prezidentem Donaldem Trumpem a demokratem Joem Bidenem.

Podle agentury AFP peníze pro bývalé vězně shromažďuje organizace, která si říká Floridská komise obnovy práv (FRRC). Někteří z lidí, kteří si trest odpykali na Floridě, mají ještě zaplatit i desítky tisíc dolarů. Nový zákon tak brání přijít k volbám až 750 000 lidem, především černochům a Hispáncům.

Nejštědřejším dárcem do fondu byl někdejší newyorský starosta Bloomberg. „Moci volit je v naší demokracii základní právo a nikomu by nemělo být upíráno,“ prohlásil.

K akci se připojilo v celých Spojených státech až 44 000 lidí, k nimž patří i basketbalista Michael Jordan, zpěvačka Camila Cabellová nebo režisér Steven Spielberg s manželkou Kate Capshawovou. Mezi dárci jsou také firmy jako Warner Music, Levi Strauss, MTV, Comedy Central či basketbalové týmy NBA Orlando Magic a Miami Heat.

„My si přejeme demokracii, v níž Američan není nucen zvolit mezi tím, zda bude mít co jíst, nebo zda půjde volit. Svou akcí přispíváme k demokracii, která zahrne všechny a na niž můžeme být všichni hrdí,“ řekl ředitel FRRC Desmond Meade.

tryskomys ( 24. září 2020 12:04 )

Jejich vůle,když se chtějí vrátit do doby pravěku,protože ti černí pracovat nikdy nebudou,vzdělání jim taky nic neříká,není co dodat stačí se podívat jak jsou násilničtí vůči jiným rasám,hnus fuj.

Zobrazit celou diskusi