Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Hon na čarodějnice,“ zuří Trump. Prokurátor chce jeho finanční záznamy a daňová přiznání

Autor: ČTK - 
4. srpna 2020
06:47

Úsilí newyorského prokurátora ohledně vydání prezidentových finančních záznamů je podle Donalda Trumpa jen pokračováním údajného honu na čarodějnice. Prokurátor z newyorské čtvrti Manhattan Cyrus Vance v pondělí sdělil federálnímu soudu, že o vydání finančních záznamů prezidenta usiluje i kvůli možnému rozsáhlému a dlouhodobému kriminálnímu počínání v prezidentově firmě The Trump Organization, včetně údajného pojistného a bankovního podvodu.

„Toto je jen pokračováním honu na čarodějnice. Jsou to výmysly demokratů. Neuspěli s Muellerem. Neuspěli v ničem. Neuspěli v Kongresu. Selhali v každé fázi hry. Tak to šlo po tři a půl, po čtyři roky,“ řekl Trump na pondělní tiskové konferenci v Bílém domě.

Trump se cítil být obětí honu na čarodějnice v minulosti už mnohokrát. Označoval tak zejména práci zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera, který objasňoval ruskou úlohu v amerických prezidentských volbách v roce 2016. V závěrečné zprávě z loňského dubna Mueller uvedl, že nenašel důkazy, že by Trump či jiný Američan ve volbách cíleně spolupracoval s ruskou vládou.

Od své kampaně z roku 2016 se Trump také snaží zabránit zveřejnění svých finančních záznamů a daňových přiznání.

Vance je ve sporu s Trumpovými právníky, kteří po soudu chtějí, aby žádost prokuratury zamítl. Vance žádá osm let Trumpových soukromých i firemních záznamů, dosud ale neřekl příliš mnoho o tom, z jakého důvodu je požaduje. V médiích se dosud hovořilo pouze o tom, že vyšetřuje podezření, že Trump při prezidentské kampani před čtyřmi lety uplatil k mlčenlivosti dvě ženy, s nimiž měl údajně nemanželský poměr. Prezident to popírá.

Trumpovi právníci v červenci neuspěli u nejvyššího amerického soudu s tvrzením, že prezident nemůže čelit trestnímu vyšetřování, dokud zastává svůj úřad. Ačkoliv se rozhodnutí dá považovat za Trumpovu částečnou prohru, dalo prezidentovi téměř jistotu, že se jeho dokumenty nedostanou na veřejnost před listopadovými volbami, v nichž usiluje o znovuzvolení.

Trump se na pondělní tiskové konferenci vyjádřil mimo jiné i k nadcházejícím prezidentským volbám. Státu Nevada slíbil žalobu za to, že chce všem voličům rozeslat korespondenční hlasovací lístky. Trump, který je odpůrcem korespondenčního hlasování kvůli obavám z machinace s hlasy, to považuje za protizákonné. Některé státy USA naopak považují korespondenční hlasování za užitečný nástroj umožňující občanům hlasovat v době koronavirové pandemie. Trump už dříve Nevadě pohrozil pozastavením financování.

Prezidentský kandidát demokratů Joe Biden v pondělí řekl, že Trump říká čiré lži o korespondenčním hlasování, aby odvedl pozornost od svých vlastních selhání.

Podle Bidena Trump udělá vše, co je v jeho silách, aby poukázal na podvodnost voleb. „Navrhl, abychom volby odložili, pln zcela očividných lží o tom, jak jsou korespondenční hlasy podvodné a jak je to hrozné,“ řekl Biden podle agentury Reuters v dosud nejsilnějším vyjádření k tématu.

Trump dal předtím najevo, že nebude důvěřovat výsledkům voleb, pokud by se široce hlasovalo i korespondenčně. Trump dokonce v jednu chvíli navrhl, aby byly volby ze zákonem stanoveného termínu 3. listopadu odloženy, což odmítli demokratičtí i republikánští zákonodárci.

Mluvčí Trumpovy kampaně Tim Murtaugh prohlásil, že Biden a „radikální levice“ vyvolávají strach a zneužívají koronavirové krize k děšení voličů s cílem, aby ve volební den zůstali doma.

Podle některých komentátorů se Trump obává také toho, že by hlasování poštou zvýšilo volební účast, což v USA obecně nahrává demokratům.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gejzovic ( 4. srpna 2020 11:50 )

Vypada to že naše opozicni tlaky zasahuji i v USA,to se ma Tramp na co těšit

Zobrazit celou diskusi