Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Trump odstřihl Světovou zdravotnickou organizaci od amerických peněz. Kvůli Číně

29. května 2020
22:02

Americký prezident Donald Trump dnes oznámil, že USA končí spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), protože je pod vlivem Číny. Uvedl přitom, že Spojené státy své prostředky původně určené této organizaci věnují na jiné globální zdravotnické účely, informovaly agentury.

„Dnes náš vztah se Světovou zdravotnickou organizací ukončíme,“ prohlásil Trump na mimořádně svolané tiskové konferenci v Bílém domě. WHO znovu obvinil, že je ovládána Pekingem, a to přestože Spojené státy zaplatily na příspěvcích mnohonásobně víc než Čína. Organizaci také vyčetl, že není přístupná reformám, jež podle jeho mínění potřebuje.

Americký prezident v této souvislosti znovu kritizoval čínskou vládu za to, že podle jeho názoru nezabránila rozšíření koronaviru SARS-CoV-2 do světa. To vedlo k pandemii nemoci covid-19, která ve Spojených státech už stála život více než 100.000 lidí.

Trump minulý týden pohrozil trvalým zastavením amerického financování Světové zdravotnické organizaci a přehodnocením členství USA, pokud organizace dostatečně neprokáže svou nestrannost vůči Číně. V dopisu šéfovi WHO Tedrosovi Adhanomovi Ghebreyesusovi napsal, že WHO ukázala „znepokojující nedostatek nezávislosti“ vůči Pekingu a že selhala v odezvě na šíření koronaviru.

fido2 ( 30. května 2020 00:34 )

Tak co tam všichni do té Číny lezli...proboha, chtějí levné výrobky. Kdyby seděli doma na zadku, tak si nic nedovezli.

ingmarie ( 29. května 2020 23:44 )

WHO se v koronavirové pandemii projevuje jako spolek nesvéprávných idiotů, kteří nebyli schopní zatlačit na Čínu aby zlikvidovala pandemii doma a nerozvážela jí po celém světě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa