Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Reportéra CNN zatkli v přímém přenosu. Protesty proti smrti černocha změnily město v bojiště

Aktualizováno -
29. května 2020
18:16
Autor: Mii, ČTK - 
29. května 2020
14:22

Nečekaný zvrat nastal během demonstrací proti policejní brutalitě, které tento týden propukly v řadě amerických měst. Když z Minneapolisu, epicentra protestů, v pátek dělal reportáž korespondent televize CNN Omar Jimenez, uprostřed živého vstupu za ním přišla policie a zatkla jej. Důvod mu nesdělila, rovnou jej odvedla. Posléze strážníci zatkli i zbytek štábu. Konání demonstrací podnítila smrt černocha George Floyda, který zemřel v pondělí poté, co mu bělošský policista stál několik minut na krku. Guvernér Minnesoty Walz se za zadržení štábu CNN následně veřejně omluvil.

Ve videu, které se nyní šíří sociálními sítěmi, je vidět, jak za Jimenezem přijde skupina policistů a ptá se ho, co zde dělá. On jim v klidu odpoví, že tu se CNN natáčí konající se protesty a že pokud budou chtít, tak se celý natáčecí štáb přesune jinam.

Policisté nic neřeknou, jen se na sebe podívají, vytáhnou pouta a reportérovi je nasadí. „Proč mě zatýkáte? Proč mě zatýkáte?“ ptá se opakovaně Jimenez. Strážníci opět nic neřeknou a nechápajícího novináře potichu odvedou pryč. Kameraman televize mezitím vše natáčí, takže diváci stanice mohli v živém přenosu vidět, jak právě policisté bez udání důvodu zatkli reportéra CNN.

O moment později skončí v poutech i další členové štábu, včetně zmíněného kameramana.

„Nedává to vůbec smysl,“ komentoval později zásah analytik z oblasti bezpečnostních složek Charles Ramsey. Podle něj policisté k zatčení novinářů neměli důvod, a už vůbec ne poté, co se štáb identifikoval a bych ochotný se přesunout. „Nic takového by se nemělo stát,“ míní Ramsey. Policie štáb americké televize zhruba po dvou hodinách propustila. A guvernér se omluvil.

„Něžný obr“ prosil, ať ho nezabíjejí

Protesty, ze kterých Jimenez (sám černoch) dělal reportáž, zachvátily v noci na pátek řadu amerických měst. V Minneapolisu trvají již třetí den. Propukly v reakci na smrt šestačtyřicetiletého černocha George Floyda, který zemřel v pondělí poté, co mu při zatýkání klečel bělošský policista několik minut na krku, ačkoliv muž opakovaně říkal, že nemůže dýchat, a strážníka prosil, aby jej nezabíjel.

Floyda, kterého rodina přezdívala „něžný obr“, se snažila zatknout policie na základě udání, že chtěl v samoobsluze zaplatit padělaným šekem. Podle policejní zprávy se vzpouzel a byl pod vlivem alkoholu či drog. Čtyři zúčastnění policisté byli propuštěni z bezpečnostních sborů, ale nebyli zatčeni ani obviněni. Video zachycující incident se rozšířilo na sociálních sítích.

V Minneapolisu jsou protesty nejintenzivnější, což je důvod, proč sem štáb CNN vyrazil. Demonstranti tu v noci na pátek zapálili policejní stanici. Zpravodajský web BBC v této souvislosti uvedl, že nepokoje pokračovaly, přestože guvernér na místo vyslal stovky příslušníků národní gardy.

Brutalita se ale zvedá i v Chicagu, Los Angeles či Memphisu. Při nepokojích a rabování bylo podle americké televize zničeno zhruba 170 podniků. V Louisville v Kentucky, kde lidé demonstrovali za spravedlivé vyšetření smrti černošky Breonny Taylorové, kterou v březnu v jejím domě zastřelil policista, bylo postřeleno nejméně sedm lidí. 

Trump protesty odsoudil a opět se pohádal s twitterem

Prezident Donald Trump na twitteru situaci ve městě ostře kritizoval a pohrozil tvrdým zákrokem. „Právě jsem mluvil s guvernérem Timem Walzem a řekl mu, že za ním naprosto stojí armáda. Jakýkoliv problém, a převezmeme kontrolu, ale když začne rabování, začne střelba,“ napsal na twitteru šéf Bílého domu. Společnost Twitter k příspěvku uvedla, že porušuje její pravidla, jelikož „glorifikuje násilí“, tweet ale nesmazala s tím, že „může být v zájmu veřejnosti, aby zůstal dostupný“. Trump také kritizoval minneapoliského starostu Jacoba Freye za „naprosto neschopné vedení“. Ten se proti tomu vzápětí ohradil.

Nejnovější komentář Twitteru k Trumpovu příspěvku je hojně citovaný mimo jiné s ohledem na předchozí podobné výhrady společnosti, na které prezident reagoval podrážděně. Ve čtvrtek Trump nařídil přezkoumat zákon, který chrání sociální sítě před převzetím zodpovědnosti za obsah zveřejněný jejich uživateli. Učinil tak poté, co společnost Twitter označila několik jeho zpráv za nepřesné. Prezident při podepisování nařízení označil chování Twitteru za „politický aktivismus“. Velké internetové platformy podle něj mají „nekontrolovanou moc“ omezovat a cenzurovat.