Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trump chce na Velikonoce „narvané kostely“, Melania šla na testy na koronavirus

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. března 2020
22:00

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že Spojené státy nejsou stavěny na to, aby se zastavily, a dodal, že rozsáhlá restriktivní opatření mohou být destruktivní. Vyjádřil naději, že se země opět otevře do Velikonoc, tedy do 12. dubna, a zdůraznil, že věří, že Američané budou schopni dodržovat kvůli koronaviru bezpečný odstup a brzy se budou moci vrátit do práce, uvedl šéf Bílého domu v rozhovoru s televizí Fox News. Odborníci naopak dlouhodobě tvrdí, že omezení jsou nutná, aby se zabránilo kolapsu nemocnic, a volají po zpřísnění stávajících opatření, napsala agentura AP. Trump rovněž odhalil, že první dáma Melania Trumpová se nechala testovat na koronavirus. Její testy byly negativní.

„Chci, aby na Velikonoce bylo po všem, chci na Velikonoce vidět narvané kostely,“ nechal se v rozhovoru se svou oblíbenou stanicí Fox News slyšet Trump. USA by chtěl znovu otevřít do 12. dubna, tj. za 18 dní. „Myslím, že je to v našich silách. Zemi jsme přece ještě nikdy předtím neuzavřeli,“ dodal Trump.

„Naši občané se už nemůžou dočkat toho, až se vrátí do práce,“ pokračoval posléze prezident na twitteru. Trump se domnívá, že zemi může otevřít a zároveň udržet jistou míru omezení společenského života. „Naši senioři budou dál pod dohledem, lidé budou udržovat bezpečnou vzdálenost,“ napsal ve svém příspěvku. S tím ale nesouhlasí přední lékařské kapacity USA, podle nich jsou přísné restrikce na místě a „musí platit dál“.

USA se nezastaví kvůli chřipce nebo bouračkám

Trump zdůraznil, že země v minulosti nezavedla podobná omezení kvůli nákaze, a dodal, že v průměru na sezónní chřipku ve Spojených státech a při autonehodách umírají desetitisíce lidí a nezastavuje se kvůli tomu chod země. Také poznamenal, že recese by mohla mít více obětí než koronavirus.

„První dáma je v pořádku“

„Paní Trumpová byla otestována ve stejný den jako prezident, i její výsledek je negativní,“ oznámila mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová. „První dáma je v pořádku,“ dodal během interview pro Fox News Trump. Jeho manželka je jednou z mála osob z Bílého domu, které zatím podstoupily testy na koronavirus.

Kromě ní byl testován viceprezident Mike Pence a jeho žena Karen, testovat se nechala i prezidentova dcera a přední poradkyně Ivanka Trumpová. U nikoho z nich se nákaza nepotvrdila. Ivanka Trumpová je doma s dětmi a pracuje výhradně z domova.

USA by mohly skončit jako Itálie

Lékaři a další odborníci naproti tomu dál opakovaně zdůrazňují, že pokud Američané nebudou nadále důsledně omezovat společenské interakce, izolovat se a pracovat z domova, zahltí počty nemocných zdravotnický systém a hrozí mnohem více mrtvých a podobná situace jako v Itálii, připomíná agentura AP. Ačkoli nejhorší ohniska v USA se zatím soustřeďují na několik míst, včetně New Yorku, experti varují, že se vysoce infekční nemoc bude dál šířit.

Na Trumpovy výroky reagovala také jeho sokyně z prezidentských voleb, exministryně zahraničí Hillary Clintonová. „Je neuvěřitelné, že tohle vůbec musíme říkat nahlas a zdůrazňovat, ale nechat tisíce lidí zbytečně umírat a trpět kvůli ekonomice je špatný postup! Současně to není ani recept, jak ekonomiku oživit,“ komentovala Clintonová.

Newyorské nemocnice jsou na pokraji kolapsu

Bezprecedentní omezení stanovená na 15 dní v USA už trvají více než týden a jejich cílem je výrazně snížit míru veřejných aktivit. Dodržovaní doporučení vydaných Střediskem pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je dobrovolné, mnoho států a místních úřadů ale už zavedlo povinná opatření, která jsou v souladu s pokyny CDC či ještě přísnější.

Newyorský guvernér Andrew Cuomo ještě před Trumpovým prohlášením uvedl, že nemocnice ve státě budou brzy přetíženy, což bude mít za důsledek úmrtí, kterým se dalo zabránit, a to i se současnými opatřeními.

Koronaviru podle AP podlehlo už více než 820 Američanů a přes 60 tisíc se nakazilo. Potvrdila se také nákaza u tří příslušníků amerického námořnictva na letadlové lodi v Pacifiku, podle agentury Reuters jde o první potvrzený případ nákazy na lodi americké armády.

Už v noci na úterý Trump řekl, že úřady na konci 15denního preventivního plánu vyhlášeného 16. března zváží, zda by se nemohla omezení uvolnit alespoň v místech, která jsou nákazou méně zasažena. V domácích ohniscích onemocnění, kterým je například stát New York, by pak omezující opatření platila dál. O jejich míře a trvání by rozhodovali tamní guvernéři.

Pandemie v USA potrvá až do července

Šéf sboru náčelníků štábů americké armády Mark Milley řekl, že ačkoli není jasné, jak dlouho současná pandemie potrvá, dá se na základě modelů z jiných zemí očekávat, že v USA může trvat až do července.

Video  Na holešovické nádraží přijel 25. března 2020 autobus, který přivezl z Itálie české občany.  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Lucio1 ( 25. března 2020 22:39 )

Ten člověk se musel zbláznit.. Nebo možná myslí velikonoce příští rok..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa